Kyrösradio haluaa yhteisöradioille omat luvat

kirjoittanut

kategoriassa

Kyrösradio-logoReilun vuoden ajan toiminut epäkaupallinen Kyrösradio jatkaa lähetyksiä syksyllä teknisillä radioluvilla. Kyrösradio on kesän ajan lähettänyt kolmen kuukauden mittaisella ohjelmistoluvalla taajuudella 100,5 MHz. Syyskuussa lähetysteho palautuu kesällä käytetystä 200 watista 50 wattiin. Kyrösradio aikoo jatkaa kahdella lähettimellä, jotka sijaitsevat Hämeenkyrössä ja Ylöjärvellä. Radio on juuri siirtynyt uusiin tiloihin Hämeenkyrön Haukijärvelle.

Kyrösradio ja Viestintävirasto ovat neuvotelleet lähetystaajuuksien uudelleenjärjestelyistä. Radioyhdistyksen tavoite on parantaa kuuluvuutta siirtämällä Ylöjärvellä toimiva taajuus 94,5 MHz Kyröskoskelle, joka on radion päälähettimen sijaintipaikka. Samalla nykyinen päätaajuus 100,5 MHz siirtyy Ylöjärvelle. Syynä muutokseen ovat kuuluvuushäiriöt nykyisellä päätaajuudella. Häiriöt johtuvat Ulvilassa ja Hollolassa viereisillä taajuuksilla olevista voimakkaista lähettimistä.

Pohjois-Pirkanmaalla kuuluva yhteisöradio ei aio hakea pysyvämpää toimilupaa, vaikka käynnissä on lupahaku vuosiksi 2012-2019. Päätoimittaja Pasi Komsi perustelee tätä sopivien taajuuksien puuttumisella ja paikallisradiolupien kaupallisuudella.

– Pysyvät luvat ovat haussa ainoastaan kaupallisille radioille. Lupien myöntämisperusteet ovat täysin kaupalliset, joten olisimme hakuprosessissa aika heikoilla, epäkaupallisen radioaseman päällikkö kommentoi. Pitkäaikaiseen käyttöön varattua taajuutta ei ole radion nykyiselle toimialueelle edes tarjolla tuoreessa taajuuksien käyttösuunnitelmassa, Komsi tarkentaa.

Monen muun ei-kaupallisen yhteisöradion tavoin Kyrösradio haluaisi valtiovallalta selvän statuksen yhdistyspohjaisille yhteisöradioille. Lupakirjoon pitäisi lisätä nykyisten kaupallisten radiolupien rinnalle epäkaupallisten radioiden luvat. Niiden lupakausi voisi olla kaupallisia asemia lyhyempi. Yhteisöradioiden toiminnan turvaaminen Suomessa näyttäisi muuten synkältä.

– Kahdeksan vuoden pituisten kaupallisten lupien rinnalla voisi olla vuoden tai kahden yhteisöradiolupia, ettei ihan kolmen kuukauden välein tarvitsisi lupaa uusia, Komsi näkee.

Uudet toimitilat tuovat tilapäisluvilla toimivalle radiolle kaivattua vakiintumista. Kyrösradio on rakentanut uuden studion entiselle Hämeenkyrön Haukijärven koululle. Radion tavoite on tehdä yhteistyötä koululla toimivien taiteilijoiden kanssa. Suunnitelmissa on äänitysstudion rakentaminen, jolloin radion ohjelmistoon voisi ottaa esimerkiksi paikallisten bändien live-musiikkia.

Mediamonitori