Radio Kilke on Suomen virallinen puskaradio

kirjoittanut

kategoriassa

Radio Kilke -logoHiekkatie pöllyää jalkojen alla. Erivärisin huivein varustautuneita nuoria kulkee pitkin metsäistä maastoa. Kaikkialla näkyy puusta kyhättyjä rakennelmia ja telttoja. Männyn juurella soppatykki höyryää. Kauempana kaiuttimet suoltavat puhetta ja musiikkia sujuvissa annoksissa. On kesän kuumin päivä Hämeenlinnan Evossa.

Kilke-partioleiri pidetään Suomen partioliikkeen satavuotisen taipaleen merkeissä Evon nuorisokeskuksessa Hämeenlinnan koillispuolella. Uudella, ensimmäistä kertaa käytössä olevalla nuorisoleirialueella asuu heinä-elokuun vaihteessa lähes 11 000 iältään 12-22 -vuotiasta partiolaista. He osallistuvat leirille eri puolilla Suomea toimivista lippukunnista. Mukana on suomalaisten ohella kuutisensataa ulkomaista partiolaista. Suurleirille osallistuu nuorten ohella myös aikuisia, jotka vastaavat leirin ylläpidosta ja muista leirin toimivuuteen vaikuttavista asioista.

Suuri teltta- ja parakkikaupunki keskellä metsää vaatii paitsi hyvin hoidetun huollon, myös tehokkaan tiedottamisen. Metsäolosuhteet asettavat omat haasteensa myös partiolaisille, vaikka harrastuksen ydinalueita ovatkin erilaisille ja erikokoisille leireille osallistumien ja luonnossa liikkuminen. Suurleirin tiedotustehtävistä tärkeimmän hoitaa Radio Kilke, joka kuuluu leirialueella ja sen lähiympäristössä taajuudella 91,7 MHz 5. elokuuta saakka. Leiriläisten kotijoukoille ja muille partiosta kiinnostuneille radioasema tarjoaa nettikuuntelumahdollisuuden.

Lahden tytöt ja Porin Peltsi keskipäivän viihdyttäjinä

Tiedotusvälineiden edustajat kokevat erinomaisella ammattitaidolla ja ystävällisyydellä toteutetun mediaopastuksen hämäläismetsässä. Ensin mennään kohti Radio Kilkkeen toimitusta, joka sijaitsee partioleirin niin sanotun pääkadun varrella. Leveällä hiekkakadulla komeilee osallistujamaiden liput suorassa lipputankorivissä. Leiripankki, leiripartiomuseo ja monet muut palvelupisteet on sijoitettu pääkadun varteen pitkäksi jonoksi. Radio on pääkadun keskeisimmällä paikalla.

Ikkunastudion lämmössä päivää paistattelevat lahtelaiset partiolaiset Daniela Mascher, Emilia Korpela ja Erika Korpela sekä tyttöjen juontaman Elin Kaari -ohjelman tuottaja Jani ”Peltsi” Peltola. Vuoden radiotyötä Laajasalon opistossa opiskellut Emilia veti muut tytöt mukaan Radio Kilkkeen toimintaan. Helsingissä vaikuttava, mutta Meri-Porin Partio -lippukuntaan kuuluva Jani hakeutui radiotiimiin ensimmäisten joukossa. Jani oli mukana jo Loisto-suurleirillä vuonna 1996, jolloin hän innostui leiriradiosta.

Elin kaari -ohjelman energiset juontajat

Radio Kilkkeen Elin Kaari -ohjelman aivot, lihakset ja ääni eli radiojuontajat Daniela Mascher, Emilia Korpela ja Erika Korpela partioradion ikkunastudiossa (Kuva: Marko Weck).

Energisen nelikon ohjelmaosuus sisältää vaihtelevia aiheita sekä lounasaikaan sopivaa musiikkia.

– Elin kaaressa on erilaisia ohjelmaformaatteja. Meillä on henkilöhaastatteluja, eri asioiden testaamiseen keskittyvä osuus ja kulttuuriarvio, jossa arvioimme esimerkiksi leirialueen kahviloita, tytöt kertovat.

– Ja sitten meillä on päivän H-hetki, ettei tule pelkkää Dolly Partonia, eli soitamme raskaampaa musiikkia, Jani lisää.

Pääkadun varrella sijaitsevan studion ikkunan takana parveilee runsaasti partiolaisia. Juontajia ja tuottajaa radiojulkisuus ei haittaa. Studion iso ikkuna lisää vuorovaikutteisuutta kuulijoiden kanssa.

– Paljon kivempaa se näin on. Tietää koko ajan olevansa leirillä, Emilia nauraa.

Vuoden valmistelusta viikon lopputulos

Neljän radioparakin kokonaisuus muodostaa sisäpihan, jossa fläppitaulujen ja pöytien keskellä omaa vuoroaan odottavat radiotoimittajat suunnittelevat ohjelmiaan. Yhdessä parakissa sijaitsevassa uutishuoneessa uutistoimitus työstää uutisaiheita muun muassa Ylen ja STT:n materiaalista. Kilke-mediatiimi tekee myös video-ohjelmia, joiden valmistamiselle on varattu oma parakkinsa. Videoita ja radion podcasteja voi ladata Kilkkeen nettisivuilta.

Partioleirin radiota on suunniteltu noin vuoden päivät. Ohjelmantekijöiden kanssa on käyty läpi radion tekemisen perusteita ja suunniteltu ohjelmistoa. Tekijäjoukossa on monenlaisia radiosta kiinnostuneita partiolaisia.

– Meillä on sekä ihan täysin ensikertalaisia radiontekijöitä ja myös median puoliammattilaisia ja mediaopiskelijoita. Jokainen tekee ohjelmaa oman kiinnostusosa-alueensa mukaan. Jotkut toimivat ohjelmablokkien tuottajina, Radio Kilkkeen päätoimittaja Jan Schulte-Tigges kertoo.

Ohjelmaa Radio Kilke lähettää kello 6.30-23.00, mutta yölläkään taajuus ei ole täysin hiljaa. Silloin taajuudella kukkuu suomalaiskansallinen käki. Toimitettua ohjelmaa tulee ohjelmablokeissa, joiden sisältöön vaikuttavat jokaisen blokin toimittajat ja tuottaja. Radio on paitsi leiriläisten viihdeväline, myös tärkeä uutiskanava.

– Yksi keskeinen uutissisältö on leirin asioista tiedottaminen. Leiriuutiset vaihtelevat ihan ruohonjuuritason aiheista leirin tiedotuksen laatimiin aiheisiin, Schulte-Tigges sanoo.

Radiotoimittajat tekevät reportaaseja leirialueelta joko ennakkoon tallentimien avulla tai suorana langattoman lähettimen välityksellä.

Päätoimittaja Jan Schulte-Tigges Radio Kilkkeen bannerin edustalla

”Ohjelmakymppi” eli päätoimittaja Jan Schulte-Tigges luotsaa Suomen virallista puskaradiota Hämeen metsässä (Kuva: Tero Toivonen).

Radio Kilkkeellä on tiettyjä imagollisia tavoitteita partiobrändin kannalta. Erityisen tärkeää se on vierailupäivinä lauantaina ja sunnuntaina, kun tuhansia leiriläisten vanhempia saapuu leirille. Heille radio on tärkeä, ei ainoastaan liikennetiedottamisen kannalta, vaan myös leiritapahtumista kertomisessa.

– Ensisijaisesti radion tavoite on kuitenkin vahvistaa leiriläisen leirikokemusta. Leirillä on paljon tehtävää ja nähtävää, eikä kaikkea pysty näkemään omien tehtävien ja leiriohjelman välissä. Radio kuvittaa tapahtumat omalla tyylillään myös leiriläiselle, Schulte-Tigges painottaa.

Musiikit Voicen listalta rankalla kädellä

Partioradioasema on saanut käyttöönsä Iskelmän ja The Voicen musiikkipankit, joilta toimitus on poiminut sopivimmat kappaleet soittoon. Listalle on valittu artisteja Paul Ankasta Jenni Vartiaiseen. Tärkein valintakriteeri on se, että radiota tehdään pääosin nuorille.

– Pyrimme välttämään kaikkein kaupallisimman formaattiradion power-soiton ja valitsemaan musiikin niin, että tietty kappale soisi vain kerran leirin aikana. Olemme karsineet musiikkikirjaston valikoimaa rankalla kädellä, Schulte-Tigges korostaa.

Radio Kilkkeen uutistoimitus

Radio Kilkkeen uutistoimitus työstämässä leiriolosuhteissa tärkeitä uutisia. Uutislähteinä toimivat myös valtakunnan merkittävimmät tiedotusvälineet (Kuva: Marko Weck).

Ohjelmistossa on myös kansainvälisiä kieliä, koska leirillä on runsaasti ulkomaisia partiolaisia. Radio onkin hyvä väline tuomaan muilla kanavilla harvoin soivaa maailmanmusiikkia tunnetuksi. Global Corner -ohjelma kuullaan Kilkkeen aalloilla joka päivä kello 19 alkaen.

Jan Schulte-Tigges toteaa, että radiolähetyksen kuuluvuudessa on parantamisen varaa. Leirialueella monet kuuntelevat asemaa vastaanottimilla, jotka eivät kunnolla virity pienitehoisen radiolähettimen taajuudelle. Häiriöitä on pyritty välttämään lisäämällä lähetystehoa sataan wattiin ja muuttamalla stereosignaali monoksi. Digita Oy:n ylläpitämä lähetin sijaitsee Padasjoen puolella leirialueen lähimaastossa, mutta leirin sijainti pienessä notkossa rajoittaa hyvää kuuluvuutta. Autoradiolla Radio Kilke kantaa Tampereen, Lahden ja Hämeenlinnan seutuville.

Radion merkitys osoittautuu käytännössä, kun studiokopin katolla olevista kaiuttimista kaikuu tärkeä tiedote: ukkosrintama lähestyy ja kaikkien leiriläisten on varmistettava telttojensa kiinnitykset. Radio tavoittaa.