Ruukkikylän radio puhuu watin voimalla

kirjoittanut

kategoriassa

Ulvilan Leineperin ruukkikylän oma tiedotuskanava Radio Leineperi on aloittanut toiminnan yhden watin teholla. Porista noin 20 kilometrin päässä sijaitseva Leineperin historiallinen ruukkikylä esittäytyy taajuudella 107,2 MHz elokuun loppuun saakka. Radioaseman taustalla on Leineperin Ruukkikyläyhdistys ry.

Kylän oma paikallisradio lähettää ohjelmaa ympäri vuorokauden. Erikoislaatuisen radioprojektin ydin on reilun kymmenen minuutin mittainen tiedotusohjelma, joka toistuu vuorokauden ympäri pianomusiikilla höystettynä. Erikoisuutta lisää ohjelman äänen tuottaminen tietokoneen avulla. Tiedotteen lisäksi taajuudella soi Bachin Fugue in minor, ”Little”, BWV 578, jonka soittamiseen radionpitäjät ovat saaneet kirjallisen luvan tekijänoikeuden omistajalta.

Radio Leineperin ohjelmasisältöä päivitetään tarvittaessa kesän aikana. Tarkoitus on palvella sekä turisteja että noin 250 asukkaan kylän vakioasukkaita.

– Radio Leineperi lähetti kesällä 2009 turisti-informaatiota 50 nanowatin teholla. Lähetin ei tarvinnut mitään lupia, mutta se kuului vain ydinkeskustassa. Tänä kesänä hankittiin vahvistin, jonka avulla teho nousi vajaaseen wattiin, ja nyt kuuluvuusalue kattaa koko kylän keskustan. Samalla hankittiin radiolupa Viestintävirastolta, jonka toiminta oli erittäin ystävällistä, auttavaista ja nopeaa, kommentoi kyläyhdistyksen puheenjohtaja Arto Tuohimaa.

Tuohimaa kannustaa muitakin suomalaisia kyläyhteisöjä radiotoiminnan harjoittamiseen. Alle 50 watin teknisen radioluvan myöntää Viestintävirasto enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Mediamonitori