Säästökuuri leikkaa Ålands Radion ohjelmatarjontaa

kirjoittanut

kategoriassa

Ålands Radio & TV -logoAhvenanmaan julkisen palvelun yleisradioyhtiö Ålands Radio & TV Ab joutuu leikkaamaan kulujaan kohonneiden tekijänoikeusmaksujen takia. Yhtiö vähentää toimitetun ohjelman määrää Ahvenanmaalla kuuluvassa Ålands Radiossa ja lisää radion aamupäivän lähetyksiin amerikkalaista musiikkia, jonka soittaminen on muuta musiikkia halvempaa, kertoo Hufvudstadsbladet.

Hufvudstadsbladetin mukaan syy kulujen leikkaamiseen on yleisradioyhtiön noin 300 000 euron budjettivaje, joka johtuu Ruotsin tv-ohjelmien välittämisestä ahvenanmaalaiskoteihin. Ahvenanmaa perii omaa tv-lupamaksua maakunnan tv-katsojilta kattaakseen yleisradioyhtiön kulut. Lupamaksuilla on tähän asti korvattu kaikki Ålands Radio & TV:n lähetysmastosta tapahtuvien ruotsalaisten tv-ohjelmien tekijänoikeusmaksut. Maakuntahallinnon uuden tulkinnan mukaan lupamaksuvaroilla maksetaan myös kaupallisten kaapeliyhtiöiden ja IPTV:n kautta tapahtuvat tv-lähetykset.

Ahvenanmaa on maksanut tekijänoikeuksista 1970-luvulta alkaen, jolloin maakuntahallinto näki itsehallintolain kannalta tärkeäksi, että Ruotsin tv-ohjelmat näkyvät maakunnassa. Nykyään Ahvenanmaalla näkyy Ruotsin Televisio SVT:n ohella kaupallisten yhtiöiden kanavia.

Ålands Radio on elänyt säästöliekillä jo viime vuodesta alkaen. Radiokanavan ohjelmia on vähennetty ja musiikin osuutta lisätty. Ålands Radio lähettää ohjelmaa arkisin puoli kuudesta kello 21:een. Viikonloppuisin lähetyksiä on jonkin verran vähemmän.

Kilpailu Ahvenanmaan radiotaajuuksilla on kiristynyt viime vuosina. Maakunnassa kuuluu Ålands Radion ohella neljä kaupallista asemaa, neljä Ruotsin radion kanavaa, kaksi Ylen ruotsinkielistä kanavaa ja YLE Radio Suomi.

Mediamonitori – HBL