Eesti sykkii Etelä-Suomessa

kirjoittanut

kategoriassa

Kyllästyttääkö suomalaisten radioasemien ahtaat soittolistat, itseään tehostavat juontajat tai loputtomat Mikko Kivisen esittämät mainokset? Haluatko kuulla viimeisimpiä hittejä heti tuoreeltaan? Kiinnostaako erilaiset klassikkobiisit? Näissä tapauksissa kannattaa kääntää korvat etelään.

Tallinnan seudulla lähettää kokonaista 25 radioasemaa, joista yli kymmenen on helposti kuultavissa pääkaupunkiseudulla ja tehokkaimmat aina Lohjaa, Hyvinkäätä ja Porvoota myöten. Tarjonta on taatusti erilaista suomalaiseen verrattuna – tuorempaa, kansainvälisempää. Kovan luokan musiikkidiggareita ei myöskään ole unohdettu. Viron- tai venäjänkielen tai kulttuurin opiskelijat saavat asemista paljon uutta irti. Vain lätkä ja suomipoppi puuttuvat 🙂

Asemat kuuluvat hyvällä autoradiolla tai jopa laadukkaalla keittiöradiolla jos ikkuna on etelään päin. Muutoin kaupungin kivierämaassa niiden kuulemiseen tarvitaan kattoantennia. Listassa taajuuden perässä on antennin polarisaatio, joka takaa parhaan kuuluvuuden. (H=vaaka, V=pysty, M=molemmat)

87.7M Raadio Paldiski, Paldiski. Saanut lisää tehoa viime kuukausina. Vaatii silti keliä kuuluakseen. Erikoinen sekoitus uusia hittejä, vanhoja obscurebiisejä, sekä eestiläisiä ja venäläisiä iskelmiä entisestä laivastotukikohdasta.

88.3V Spin FM, Tallinn. Hittiasema R&B/Rock-painotuksella, myös dancea ajoittain. ”If hits were inches, we’d be a porn star – ten hits in a row” –slogan kertoo formaatista, eli täällä ei turhia lässytellä. Ei sukua Helsingin Spinille.

88.8V Raadio Mania, Tallinn. Rock-asema, jonka osin orjailee klassikkomakua, osin seuraa omaa linjaansa. Robbie Williamsia seurasi sujuvasti Los Bastardos Finlandeses.

89.6V Pereraadio, Tallinn. Harrasta uskonnollista ohjelmaa. Jää nykyisin pahasti Helsingistä lähettävän venäläisen Dorozhnojen pärskeisiin.

90.2M DFM, Tallin. Venäläinen danceketju saa varmasti vibaa punttiin.

90.6M Russkoje Radio, Tallinn. Aitovenäläistä humppaa ja vain harvoja länsibiisejä.

91.5H Raadio Elmar, Tallinn. Pelkästään virolaisia biisejä. Tätä kuunnellessa ihmettelee, miten maailmaan mahtuu niin monta virolaista versiota vanhoista ja uusista hiteistä. Jotkut hellyyttävät 60-luvun tuotokset ovat tänään katu-uskottavaa retroa.

93.2V Raadio Energy, Tallinn. Sekoitus päivän hittejä R&B- ja dance-osastolta. Kuuluvuutta haittaa pahasti samalla taajuudella lähettävä YLE1 Lahdesta.

94.5H Raadio 4, Tallinn. Valtiollinen venäjänkielinen ketju  yrittää oikoa muiden venäjänkielisten asemien moskovalaisia näkemyksiä virolaisesta elämän laadusta. Eräänlaista propagandasotaa käydään Tallinnan aalloilla yhä vaan.

95.4V Sky Plus, Tallinn. Yleispoppiasema, jonka puheet rajoittuvat uutisiin, liikenne- ja säätiedotuksiin sekä runsaisiin mainoksiin. Paljon virolaisia päivän hittejä.

96.6V Star FM, Maardu (Tallinn). Parhaiten kuuluvia kaupallisia asemia. Keskitien poppia, uusia ja 90-luvun klassikoita, tyyliin Crash Test Dummies. Virran mukavasti katkaisee joku erikoisempikin raita, kuten Saint Etiennen He’s on the Phone. Aamuisin myös huumorijuontajia.

97.2V Raadio Uuno, Tallinn. Yleiskanava uutisia ja kepeää poppia korvasta sisään ja toisesta ulos.

97.8V Raadio 3, Tallinn. Voimakas 80-luvun painotus musiikissa, mm Human Leagueta, Pet Shop Boysia ja Depeche Modea, sekä Suomen radioista tyystin unohtuneita helmiä.

98.4V Sky Radio, Tallinn. Venäjänkielinen hittiasema. Hyvä flow ja mietitty ohjelmavirta, jota rikkovat vain teknisesti karmivat phone-in –osuudet, joissa soittajat huutaa ja ääni kiertää ja vinkuu.

99.3V Nõmme Raadio, Nõmme. Todellinen paikallisasema Nômmen kaupunginosasta, tiedotteita ja vanhaa eesti-iskelmää. Lähes mahdoton kuultava pienen tehon ja naapuritaajuuden Cityn takia

100.0V Narodnoje Radio/Sto FM, Tallinn. Venäjänkielinen yleiskanava on liukunut osaksi suurta venäläistä ketjua. Tästä ei paljon kuulu samalla taajuudella olevan KLF:n alta kaupungissa, mutta Kirkkonummella kuuluu kyllä.

100.7V Raadio Kuku, Tallinn. Puhepainotteinen ajankohtaiskanava. Varsin puisevaa tavaraa ajoittain.

101.6H Raadio 2, Tallinn. Valtakunnallisen Eesti Raadion erinomainen ”aikuinen nuorisokanava”. Päivällä informatiivisempaa otetta tarkasti mietityillä soittolistoilla, iltaisin erikoisohjelmia eri populaarimusiikin osa-alueilta. Viikonlopun parhaat tanssit löytyy myös täältä.

102.1V Power Hit Radio, Maardu (Tallinn). Vahvin kaupallinen asema Helsingissä. Päivän hittien rajuimpia tanssimiksauksia suositaan.

103.1V Raadio Seitse, Tallinn. Uskonnollista hempeää puhetta ja välillä rajunkin kuuloista musiikkia. Helsingin tilapäisasemien käyttämä taajuus, joten tämä ei aina kuulu.

103.5V Raadio Tallinn, Tallinn. Viron ulkomaanpalvelun kanava, jolta meikäläisen YLEMondon tyyliin tulee myös muita ulkomaanpalveluja.

104.1H Vikerraadio, Tallinn. Eesti Raadion yleiskanava, jossa ote ja musiikki on kuitenkin kansainvälisempi kuin Radio Suomessa. Paljon Beatlesia.

104.9V Euro FM/ Golos Rossii, Tallinn. Ohjelmaa eurovenäläisille cityihmisille ja jottei totuus unohtuisi, väliin Moskovan ulkomaanpalvelua. Erikoisuutena ranskalainen pop.

105.8V Ring FM, Tallinn (Võru). Kevyt yleiskanava.Tämä ei Helsingin keskustassa kuulukaan, sillä taajuus jää Asia FM:n alle.

106.6H Klassikaraadio, Tallinn. Viron valtiollinen kolmosverkko. Klassista kuten nimikin kertoo, mutta eivät ole asiasta liian ryppyotsaisia:  ilta-aikaan myös jazzin ja rockin klassikoita, esimerkiksi Genesiksen Selling England by the Pound alusta loppuun ja tiukalla syvädokumentilla varustettuna.


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Eesti sykkii Etelä-Suomessa”

  1. ERIK PALM avatar
    ERIK PALM

    🙂 Kiitos mainiosta listastasi radioasemista. Mietin tässä vain, millä saan sen tulostettua paperille kun olen tekniikassa niin tyhmä ja sopivaa nappulaa en nyt tunnu löytävän. Täytyy tallettaa se ”tärkeisiin” ja katsella sitten sieltä.
    Kiitoksin ja terveisin
    ERIK