TV1 ja TV2 vuorottelevat YLE:n teräväpiirtokanavalla?

kirjoittanut

kategoriassa

YLE-logoYleisradio aikoo aloittaa oman HD- eli teräväpiirtokanavan lähetykset lähettämällä TV1:n ja TV2:n ohjelmia vuorotellen. YLE:n suunnitelmissa on lähettää teräväpiirtona TV2:n ohjelmia arkisin ja TV1:tä viikonloppuisin. Samalla yhtiö luopuu säästösyistä alkuperäisestä suunnitelmsta perustaa kanava, joka lähettää kokonaan omaa ohjelmistoa.

YLE:n teräväpiirtoprojektia vetävä ohjelmistopäällikkö Ingegerd Pesonen kertoo, että yhtiön ei tarvitse rakentaa kallista lähetysyksikköä, eikä maksaa erikseen esitysoikeuksista, jos teräväpiirtokanava lähettää jo olemassa olevien kanavien ohjelmistoa. Osa kanavasta on aitoa teräväpiirtokuvaa, osa tavallisesta kuvasta teräväpiirroksi muunnettua. Hankintaohjelmista useimmista on Pesosen mukaan mahdollisuus jo saada HD-lähetyskopio.

YLE:n teräväpiirtolähetykset lähetetään verkko-operaattori DNA:n lähetysverkossa. DNA koelähettää teräväpiirtolähetyksiä talven ja kevään aikana pääkaupunkiseudulla ja Päijät-Hämeessä. DNA:n kokeiluverkko hyödyntää sekä yhtiön omia matkapuhelinmastoja että Digitan mastoja. Lähetykset tapahtuvat VHF-taajuuksilla ja niiden vastaanottaminen edellyttää mahdollisesti antennien suuntaamisen uudelleen.

DNA aloittaa uusien, teräväpiirtolähetyksiin soveltuvien vastaanottimien maahantuonnin. Johtaja Pekka Väisänen DNA:sta sanoo, että oman maahantuonnin käynnistämisellä halutaan välttää virheet, jotka tehtiin digi-tv:n alkuvaiheessa. Teräväpiirtolähetykset tapahtuvat uudella DVB-T2 -standardilla, mikä edellyttää uusien vastaanottimien hankkimisen.

Mediamonitori – YLE