Spin FM:n rytmimusiikki valtaa uusia kaupunkeja

kirjoittanut

kategoriassa

Spin FM -logoViime kesänä Helsingissä toimintansa aloittanut Spin FM on yksi pienitehoisia lähettimiä hyödyntävistä radiokanavista. Urbaaniin musiikkiin ja hyvinvointiin keskittyvä radio on kuulunut pian vuoden päivät teknisten radiolupien turvin Helsingissä taajuudella 107,6 MHz. Helmikuun lopussa Spin FM harppasi Kehä kolmosen ulkopuolelle Porvooseen, eikä laajeneminen loppunut siihen.

Radiojohtaja Vesa Matara Spin FM:ää pyörittävästä Spin Groupista ei kerää paineita Viestintäviraston myöntämien teknisten lupien takia. Kolme kuukautta kerrallaan voimassa oleviin radiolupiin saa suoran jatkoajan. Jos lähetystehoa olisi yli 50 wattia, aseman olisi haettava Viestintävirastolta ohjelmistolupa. Tällaiset tehokkaammat asemat voivat lähettää enintään kolme kuukautta kerrallaan.

Pieni lähetysteho rajoittaa kuuluvuusalueen säteen melko pieneksi, eikä kuuluvuus ole tiheään rakennetussa kaupungissa välttämättä aukoton. Pasilan linkkitornista lähettävä Spin FM tavoittaa aseman omistajien mukaan 80 000 viikkokuuntelijaa. Pääkohderyhmä on 20-35 -vuotiaat trenditietoiset kaupunkilaiset. Spin FM soi Mataran mukaan aika monessa kahvilassa, uimahallissa, vaatekaupassa ja laskettelukeskuksessa. Musiikkipainotteisuus on purrut kuuntelijoihin.

50 wattia on pakkotilanne

Seuraavat kaupallisten radioiden toimiluvat myönnetään näillä näkymin vuosiksi 2012-2018. Liikenne- ja viestintäministeriön tavoite on saada lupakierros kahlattua läpi tämän vuoden aikana. Uusille, seitsemän vuoden mittaista toimilupaa haluaville radioille tilapäisluvilla toimiminen voisi tuntua hyvältä näyteikkunalta ministeriön suuntaan, mutta ainakaan Spin FM:n nokkamies ei pidä tätä asemansa motiivina toimia.

– Ensisijainen motiivimme ei ole näyttää, että pystymme toimimaan, vaan tämä on lähinnä pakon sanelemaa. Seuraavat luvat jaetaan vuodeksi 2012, joten ennen sitä on mahdoton toimia pitkäaikaisella luvalla. Sen takia toimimme näillä 50-wattisilla luvilla, mutta jatkossa varmaan haemme pitkäaikaista lupaa, Matara täsmentää.

Pienen tehon takia lähetysverkkoa ei saada kovin kattavaksi, mutta joka tapauksessa Spin FM on ensimmäinen kaupallinen radio, joka laajentaa toimintaansa suurimpiin kaupunkeihin nimenomaan teknisillä radioluvilla. Kahden tai kolmen pienitehoisen lähettimen verkkoja on ollut aikaisemminkin, mutta Spin FM:n tavoittelema kuuden, ehkä jopa tätäkin useamman kaupungin peitto on uutta Suomessa. Asema alkaa seuraavaksi kuulua Tampereella taajuudella 88,7 MHz. Tamperetta seuraavat tämän kevään aikana Lahti, Jyväskylä ja Oulu, jossa toiminta käynnistetään kesällä. Näiden lisäksi radio kuuluu netissä.

– Itä-Suomea olemme miettineet ja Turku on pyörinyt mielessä, mutta ne eivät ole vielä ajankohtaisia. Viiden uuden kaupungin haltuun ottaminen on niin iso kakku, että mennään ensin näillä ja katsotaan sitten tulevaisuuteen, Matara visioi.

Spin Group muutakin kuin radio

Radion taustalla vaikuttaa neljän omistajan ja kahden ulkopuolisen rahoittajan tukema Spin Group. Kyseessä ei siis ole pelkkä radioasema, vaan monitahoinen rypäs, jossa toimii tapahtumatuotantoa harjoittava Spin Events sekä web- ja mobiilitekniikkaa kehittävä Spin Technologies. Resurssien salliessa Spin Group käynnistää loppuvuonna Spin Fashion -yhtiön, joka järjestää muotinäytöksiä ja mahdollisesti aloittaa muotivaatteiden maahantuonnin.

Uudet kuuluvuusalueet tuovat mukanaan omat haasteensa. Potentiaalisia kuuntelijoita on Mataran mukaan varmasti muuallakin kuin Helsingissä.

– Meidän on tietysti helpompi toimia täällä pääkaupunkiseudulla, jossa järjestämämme tapahtumat ovat tuoneet kanavaa tunnetuksi, Matara pohtii.

Kilpailua valtavirtakanavien liepeillä

Vaikka musiikki on Spin FM:ssä pääosassa, ei kanava ole unohtanut juonnettuja ohjelmia. Juontajista monet ovat olleet tekemisissä musiikki- ja viihdealan kanssa, mutta radion juontaminen on monelle uusi kokemus. Eri ohjelmien esitystahtia ollaan lisäämässä resurssien myötä.

– Etsimme vielä joitakin ohjelmakonsepteja, ja sitten ohjelmisto alkaa olla valmis. Meillä on tällä hetkellä 11-12 eri ohjelmaa, ja tekijöitä on noin 15, Matara sanoo.

Spin FM on kokonaisuus, jota ei Mataran mielestä voi suoraan verrata muihin kotimaisiin radioihin. Kysymystä, mikä on Spin FM:n pahin kilpailija, Matara kommentoi varovaisesti.

– Ihmisiltä tulleen palautteen perusteella, muistutamme tietyllä tavoin Groove FM:ää, koska soitamme pääasiassa mustaa rytmimusiikkia. Meillä on kuitenkin selkeästi nuorekkaampi musiikkilinja, jossa soitamme nykypäivän hittejä maailmalta. Soittolistallamme on ainoastaan englanninkielistä musiikkia, jolla poikkeamme muista valtavirtakanavista. Meillä on oma musiikillinen segmenttimme, jossa toimimme, ja jossa teemme parhaamme, Matara päättää.