Uusi klassisen musiikin radio iskee ammattitaidolla

kirjoittanut

kategoriassa

Maaliskuun alussa käynnistyvä uusi klassisen musiikin erikoisradio rakentuu kovaa vauhtia Helsingin Ilmalassa. Viime vuoden loppupuolella osavaltakunnallisen toimiluvan saanut Classicus Oy lupaa saattaa uuden radiotulokkaan ääneen mahdollisimman valmiina mutta kehityskelpoisena. Pesäero taajuuksien edelliseen haltijaan tehdään heti kättelyssä.

Helsingin Sanomien ja useiden maakuntalehtien yleisönosastoissa olleet, klassisen musiikin radion paluusta haikailevat kirjoitukset kuvastavat sitä tarvetta, joka klassisen musiikin ystäville jäi Classic Radion jätettyä ULA-taajuudet viime syyskuussa. Yleisradion klassisen musiikin tarjonnan rinnalle halutaan vaihtoehto, jonka uusi radioyhtiö lupaa tarjota. Toiminta alkaa maaliskuun alussa, mutta tarkkaa päivämäärää ei vielä ole lyöty lukkoon. Tekniset ratkaisut on jo tehty ja henkilöstöä rekrytoitu. Uusi radio lupaa tuoda aalloille hitusen vanhaa mutta rutkasti uutta tapaa tehdä laadukasta radiota.

Toimitus Radio Dein naapurissa

Uuden radioaseman luominen täysin tyhjästä vain kahdeksi vuodeksi myönnetyn toimiluvan varaan on vaatinut rohkeutta kanavan omistajilta. Samalla omistaja, klassisen musiikin erikoislehti Rondo-Classican kustantaja Classicus luottaa ammattitaitoiseen tekijätiimiin ja järkeviin teknisiin ratkaisuihin. Uusi radio toimii teknisessä yhteistyössä Radio Dein kanssa, mutta muita yhtymäkohtia kristillisen radiokanavan kanssa uudella tulokkaalla ei ole. Radion toimitilat ovat Dein naapurissa osoitteessa Ilmalankuja 8, siis keskellä suomalaista mediakeskittymää lähellä suuria mediataloja kuten YLE ja MTV3.

Toimitusjohtaja Harri Valkonen on koonnut radion taustalle kokeneen tekijäjoukon. Uuden radion yrittäjätiimin muodostavat Valkosen lisäksi hallituksen puheenjohtaja Heikki Lehmusto, ohjelmajohtaja Matti Tuomisto ja tekninen johtaja Oskar Vilkevuori.

– Täällä availlaan juuri parhaillaan levypaketteja. Olemme täällä kiireen keskellä tuoreen maalin tuoksussa, kuvailee Valkonen tammikuun lopun tunnelmia radiotoimituksessa.

Tällä hetkellä kanava tunnetaan työnimellä Radio Classica. Kanavan lopullista nimeä Valkonen ei vielä suostu paljastamaan.

– Sanotaanko niin, että nimi on lähes sataprosenttisesti päätetty. Nimen keksiminen oli yllättävän vaativaa, mutta se tulee olemaan erityyppinen kuin samoilla taajuuksilla aikaisemmin toimineella radiolla, Valkonen kommentoi.

Selvä ero edeltäjään

Tuleva klassisen musiikin laaturadio kuuluu yhdellätoista taajuudella pääasiassa Etelä-Suomessa ja joissakin Keski-Suomen suurimmissa kaupungeissa. Valtioneuvosto myönsi Classicus Oy:lle 16 taajuutta, joista osa siis jää pois lopullisesta taajuusluettelosta. Asiasta odotetaan virallista viranomaispäätöstä kevään aikana, mutta joka tapauksessa uusi radio saa aloittaa lähetykset haluamillaan taajuuksilla. Kanava tavoittaa alkuvaiheessa noin kolme miljoonaa kuulijaa. ULA-taajuuksien lisäksi radio kuuluu netissä.

Ohjelmajohtaja Matti Tuomistolla on aikaisempaa kokemusta kaupallisesta klassisen musiikin radiosta muutaman vuoden takaa. Tuomisto painottaa uuden radion olevan todellakin uusi, eikä sitä pidä sekoittaa Classic Radioon.

– Haluamme osoittaa, että klassisen musiikin radiota voi Suomessa tehdä  myös hyvin eikä huonosti, kuten viime aikoina tehtiin, Tuomisto korostaa. Hän painottaa, että kanavan ohjelmistoa kehitetään koko ajan paremmaksi, mutta jo perustat on tehty hyvin palkkaamalla tekijätiimiin ammattilaisia.

Radiolla on 2-3 vakituista työntekijää sekä lukuisa joukko klassisen musiikin alalla työskenteleviä freelancereita. Aamujuontajaksi tulee Yleisradiosta tuttu, myös Sibelius-Akatemian aikakauslehti Sibistä toimittava Jussi Paasi (Jussi Kainulainen), jota Tuomisto kuvailee nuoren polven tulevaksi tähdeksi, jolla on hyvä radioääni, kokemusta ja ennen kaikkea journalistista otetta.

Klassisen eri tyylilajit blokeittain

Arkisin klassisen musiikin radio tulee lähettämään juonnettua ohjelmaa kello 7-9 ja 15-18. Mukana on Tuomiston mukaan uutisia ja juonnettuja paketteja. Päivällä kanavalta kuullaan musiikin ohessa tietoja soitettavista kappaleista sekä tulevista konserteista. Kello 15-16 kuullaan aarioita.

Päivän soittolista koostuu 7-20 minuutin pituisista teoksista, jotka edustavat klassisen musiikin valtavirtaa. Prime time -aikoina kanava soittaa lyhyempiä sävellyksiä, sillä haastavat teokset on säästetty iltoihin.Viikonloppuisin radion painotus on ohjelmissa pelkän ohjelmavirran sijaan.

– Arkisin kello 21 alkaen meillä soi sinfoniallinen musiikki ja konserttipaikka on perinteisesti kello 19 alkaen. Konserttinauhoituksista on käyty neuvotteluja yhteistyötahojemme kanssa, Tuomisto kertoo.

Klassisen musiikin radion paluu on herättänyt myönteistä keskustelua lehdistössä. Myös alan ammattilaiset ovat olleet yhteydessä radion toimitukseen.

– Esimerkiksi Ylen ammattitaitoiset toimittajat ja nuoret klassisen musiikin toimijat ovat olleet aktiivisesti yhteydessä meihin. Työntekijöiden aktiivisuus on hämmentävää ja innostavaa, Tuomisto kehuu.

Lisätietoa uudesta radiosta voi etsiä Radio Classican nettisivuilta.