Taajuuskäyttösuunnitelmalla lisää kuuluvuutta Ylelle

kirjoittanut

kategoriassa

LVM-logoLiikenne- ja viestintäministeriön hyväksymä asetus radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta tuo lisätaajuuksia Yleisradiolle. Yle saa avata uusia lähettimiä Pietarsaareen, Mänttä-Vilppulaan, Loviisaan, Kemiönsaareen ja Saloon. Uusilla taajuuksilla Yle pyrkii karsimaan kuuluvuusongelmia.

Käyttösuunnitelmassa Ylelle osoitetuissa taajuuksissa ei enää erikseen todeta radiolähettimien suurimpia sallittuja lähetystehoja. Muutos vastaa liikenne- ja viestintäministeriön mukaan jo aiemmin muuhun valtakunnalliseen ja alueelliseen toimiluvanvaraiseen radiotoimintaan sovellettavaa käytäntöä.

Myös kaupallisille toimijoille myönnettiin uusia taajuuksia ja tehtiin taajuusmuutoksia. Taajuuksien käyttösuunnitelman mukaan Radio NRJ vaihtaa taajuutta Suomussalmella. Uusi taajuus on 104,5 MHz. Radio SuomiPOP vaihtaa jaksolukua Kouvolassa. Taajuus 89,3 MHz korvataan paremmalla 103,3 MHz:llä.

Keski-Pohjanmaan toinen taajuuskokonaisuus hajotettiin, koska maakunnassa toimiva Radio Pooki luopui kahdesta lähettimestä viime vuonna. Toinen Pookilta vapautuneista taajuuksista siirtyy Iskelmä Pohjanmaan käyttöön. Sen sijaan Pietarsaaren taajuus 100,3 MHz jää käyttämättömänä varastoon.

Liikenne- ja viestintäministeriö vahvisti myös digi-tv:n, mobiili-tv:n ja tulevan teräväpiirtotelevision taajuussuunnitelman. Teräväpiirtolähetysten kokeilulupa on DNA Oy:llä.

Radiotaajuuksien käyttösuunnitelman muutos astui voimaan tammikuun alussa.

Mediamonitori