Klassinen musiikki etusijalla hakuehdoissa

kirjoittanut

kategoriassa

Kolme isoa radioyhtiötä, paikallisradio ja kaksi kustannusyhtiötä hakee toimilupaa osavaltakunnalliselle radiokanavalle. Valtioneuvosto julisti taajuuskokonaisuuden haettavaksi syyskuussa, kun taajuuksilla aiemmin toiminut klassisen musiikin erikoiskanava Classic Radio lopetti lähetykset ula-taajuuksilla.

Toimiluvan uudelle radiolle myöntää valtioneuvosto ja se astuu voimaan myöntämispäivästä. Lupa on voimassa vuoden 2011 loppuun. Ensisijaisesti huomioidaan hakijat, jotka aikovat lähettää klassista musiikkia ja siihen liittyviä ohjelmia. Jos sopivia hakijoita ei klassiselle sisällölle ole, voidaan lupa myöntää muunlaiseen ohjelmistoon keskittyvälle hakijalle.

Luvanhakijoiden joukossa ovat Sanoma-konsernin sähköisen viestinnän liiketoimintaryhmä Sanoma Entertainment, osavaltakunnallista nuortenkanavaa pyörittävä NRJ Finland Oy ja radio- ja tv-kanava Voicea sekä useita paikallisradioita tuottava SBS Media.

Uusia radiotoimijoita edustavat Classicus Oy, joka kustantaa klassisen musiikin erikoisaikakauslehti Rondoa sekä Kustannusosakeyhtiö Koivuniemi, jonka erikoisalaa ovat kustannustoiminnan ohella muun muassa viestinnän ja mainonnan suunnittelu,  sähköisen asioinnin ja tiedonsiirron palvelut sekä verkkopalvelut.

Pohjois-Satakunnan Viestintä Oy:n päätuote on paikallisradio SUN, jonka lisäksi yhtiö tuottaa ostoskeskuksiin sisäisiä radio-ohjelmistoja. Pirkanmaalla ja Pohjois-Satakunnassa kuuluvan paikallisradion vierelle yhtiö suunnittelee klassisen musiikin ja kulttuurin erikoiskanavaa. Toimitusjohtaja Otto Linna luottaa kanavan kannattavuuteen.

– Olemme kasvuhakuinen yhtiö, joka pyrkii olemaan myös valtakunnallinen toimija. Olemme tehneet laskelmat, ja niiden perusteella arvioin klassisen musiikin radiomme olevan kannattava vuoden sisällä, Linna kaavailee.

Paikallisradiolla on riittävästä teknisiä valmiuksia osavaltakunnallisen radion pyörittämiselle oman tuotannon rinnalla, jos lupa valtioneuvostolta heltiää. Linnan mukaan tekninen valmius aloittaa lähetykset on olemassa kuukauden kuluessa luvan saamisesta. Henkilöstörekrytointien jälkeen ohjelmatoiminta voitaisiin aloittaa kolmen kuukauden kuluessa.

– Tuotantokanavat ja yhteistyökuviot ovat jo selvillä. Uuden radion ohjelmisto rakentuisi klassisen musiikin ja mielenkiintoisen puhe- ja kulttuurisisällön ympärille, Linna kuvailee.

Aiemmin Classic Radiolta vapautuneista taajuuksista kiinnostuksensa ilmaissut tanssimusiikkiradio KLF ei jättänyt lupahakemusta määräaikaan mennessä. Myöskään Järviradiota ei ole luvanhakijoiden joukossa.

Mediamonitori