Radio Hami laajenee tänä kesänä televisioksi

kirjoittanut

kategoriassa

Radio Hami -logoSuomessa nähdään heinäkuussa ensimmäinen yksityinen digitelevisiolähetys, kun Suomen Radioamatööriliiton (SRAL) kesäleirillä Pudasjärvellä toimii perinteisen Radio Hami -leiriradion lisäksi myös leiritelevisio. Idea leiritelevisiosta on kypsynyt vuosien varrella, kun Radio Hamin toiminnasta vastaava porukka on toteuttanut videolähetyksiä SRAL ry:n kevät- ja syyskokouksista internetiin liiton jäsenten nähtäviksi.

HamiWaara ’09 -leirin ajan toimiva NäköRadioHami tarjoaa toiminnassa mukana oleville uusia haasteita televisiotoiminnan parissa. Kokousvideointien lisäksi radioamatööreillä on ennestään kokemusta omilla televisiotaajuuksilla tehdyistä lukuisista tapahtumakoostelähetyksistä, jotka ovat olleet harrastelijoiden kuvaamia. Myös Radio Hamia ja sen näköradiota tehdään edelleen puhtaasti harrastelijapohjalta.

– Pikku-Syötteen huipulla olevaan mastoon viedään 50 watin televisiolähetin ja oma antenni. Lähetys saattaa ehkä näkyä Ouluun asti hyvällä suunta-antennilla, joka on kohdistettu sopivasti Syötteelle. Leirialueella ja sen välittömässä läheisyydessä näkyy varmasti, mutta mitä kauemmas lähettimestä menee, sitä paremman antennin tarvitsee. Omaa ohjelmaa lähetetään vanhoilta videoilta sekä suorana leiritapahtumista. Luvassa on keskusteluohjelmiakin. Mahdollisimman paljon pyritään kuvaamaan leirialueella olevia ihmisiä, Veli-Matti Lammentausta kertoo Mediamonitorille.

NäköRadioHami lähettää koko kesäleirin ajan 16.-19. heinäkuuta taajuudella 490 MHz (kanava 23). Suoraa lähetystä on luvassa päivän ja illan aikana yhteensä noin 6-8 tuntia vuorokaudessa, muuna aikana nähdään videokoosteita niin käynnissä olevalta leiriltä kuin edellisiltäkin. Studio sijaitsee hotellin aulassa, joten television tekoa pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä.

Vuonna 1991 ensimmäisen kerran leiriradiona toiminut Radio Hami on tänä vuonna äänessä Pudasjärven Pikku-Syötteeltä ULA-taajuudella 94,6 MHz sekä keskipitkillä aalloilla taajuudella 1584 kHz. Sekä Radio Hami että NäköRadioHami toimivat radioaaltojen ohella internetissä osoitteessa www.radiohami.net.

Mediamonitori