Gramex ja Radio Nova sopuun tekijänoikeuskiistassa

kirjoittanut

kategoriassa

Radio Nova -logoRadio Nova, Suomen Radioiden Liitto ja tekijänoikeusjärjestö Gramex ovat sopineet useita vuosia kestäneen kiistansa kaupallisten radioiden tekijänoikeuskorvauksista. Gramex olisi halunnut koko maassa kuuluvalta Radio Novalta enemmän korvauksia soitetusta musiikista kuin muilta kaupallisilta asemilta.

Radio Novan toimitusjohtajan Petri Mannisen mukaan sopimuksesta on neuvoteltu koko Radio Novan toiminnan ajan eli vuodesta 1997.

– Neuvottelimme kaksi vuotta Gramexin kanssa, mutta emme päässeet sopimukseen. Vuonna 1999 meidän oli pakko tehdä se, koska taloudellinen riski alkoi nousta aika isoksi. Sopimus ei tyydyttänyt meitä ja otimme yhteyttä Kilpailuvirastoon. Halusimme katsoa, onko oikein, että Gramex haluaa meiltä korkeampaa tariffia kuin muilta radioilta. Kilpailuvirasto oli sitä mieltä, että ei ole, Manninen kuvailee prosessin etenemistä.

Radioasemien tulee tilittää enintään 12 prosenttia liikevaihdostaan tekijänoikeusjärjestö Gramexille, mikäli kaikki radion soittama musiikki on tekijänoikeukilla suojattua.

– Käytännössä radioiden soittamasta musiikista keskimäärin puolet on suojattua, jolloin korvausprosentti jää arviolta kuuteen, kertoo Gramexin toimitusjohtaja Hannu Marttila.

Käräjäoikeus ratkaisi alun perin Radio Novan ja Gramexin välille virinneen riidan jo vuonna 2007, mutta molemmat osapuolet valittivat päätöksestä. Toteutuessaan päätös olisi koskenut Radio Novan lisäksi kaikkia muita kaupallisia radioasemia. Hovioikeuden päätös olisi tullut syksyllä, mutta osapuolet päätyivät sopuun ja keskeyttivät oikeusprosessin.

– Ratkaisua voisi kuvailla sanoilla ”kirkko keskellä kylää”. Olemme tyytyväisiä, että saatiin riita ja pulinat pois ja voidaan jatkaa normaalia kanssakäymistä, Marttila toteaa.

Sovittu korvaussumma koskee lain puitteissa vain Radio Novaa. Suomen Radioiden liitto on kuitenkin luvannut suosittelevansa Gramexille samaa käytäntöä myös muiden kaupallisten radioasemien kohdalla.

Mediamonitori – Taloussanomat, MTV3