Tunturien kirkko ääneen Muoniossa

kirjoittanut

kategoriassa

Kristillistä ohjelmaa lähettävä tilapäinen paikallisradio Tunturien kirkko palaa ääneen pääsiäisenä Länsi-Lapin Muoniossa. Ensi kerran 1990-luvun puolivälissä lähettänyt seurakuntaradio kuuluu noin 80 kilometrin säteellä Olostunturilla sijaitsevasta lähettimestä taajuudella 89,3 MHz. Tunturien kirkko lähettää ohjelmaa pääasiassa kirkollisina pyhinä kuten pääsiäisenä, juhannuksena ja jouluna. Lisäksi radio välittää heinäkuussa Muoniossa pidettävät suviseurat.

Tunturien kirkon taustalla ovat Muonion seurakunta sekä lestadiolaiset Ylimuonion Rauhan Sana ja Muonion Rauhan Sana. Ohjelmat tehdään talkoovoimin ja ne lähetetään Muonion kirkon sakastissa olevasta studiosta. Kirkossa tapahtuvien tilaisuuksien lisäksi radio lähettää musiikkiohjelmia, haastekonsertteja ja haastatteluja. Asemalla on sopimus radiolähetysjärjestö Sanansaattajien kanssa joidenkin lähetysjärjestön tekemien ohjelmien välittämisestä taajuudelle.

Muonion paikallisradion vastaava toimittaja Tuomas Pöyhtäri kertoo radion tavoittavan kuuntelijoita Muonion lisäksi naapurikunnista, vaikka varsinaisia kuuntelijatutkimuksia ei olekaan tehty 14 toimintavuoden aikana. Parhaimmillaan radion kantama on sata kilometriä.

– Lähetinlinkki on Olostunturin huipulla, josta kanava kuuluu pisimmillään Muonionjokilaaksossa oleviin kaukaisempiinkin kyliin. Kuuluvuutta riittää myös alueen hiihtokeskuksiin ainakin vaihtelevasti, Pöyhtäri kuvailee.

Alkuperäinen idea paikallisradion perustamisesta Muonioon syntyi Keski-Pohjanmaalla toimineesta lestadiolaisten tapahtumaradiosta. Aluksi Muoniossa lähetettiin kesällä pidettävät suviseurat, koska seuroihin saapuneet vieraat pystyivät kuuntelemaan ohjelmia asuntoautoissaan. Sittemmin radiolaitteet otettiin tehokäyttöön ja ohjelmaa alettiin lähettää kirkollisina pyhinä.

Pääsiäisen jälkeen Tunturien kirkko on seuraavan kerran aalloilla juhannuksena.

Mediamonitori