Radio Majakka 89,0 MHz

kirjoittanut

kategoriassa

Suomeksi suurille ikäluokille

Radio Majakka -logoIskelmämusiikin suosio on kasvanut kotimaisilla radioaalloilla. Iskelmästä on tullut kilpailuvaltti niille radiokanaville, jotka tavoittelevat varttuneempia kuuntelijoita. Iskelmäradioiden esiinmarssi alkoi todenteolla 1990-luvun lopussa, vaikka tangot, humpat ja valssit olivatkin soineet kotimaan radioaalloilla iät ja ajat.
Turkulainen Radio Majakka syntyi vuonna 1999 Meriradion aiemmin käyttämälle taajuudella 89,0 MHz. Radio aloitti lähetyksensä nimellä Kesäradio 89 heinäkuun toisena päivänä 1999 kello 12. Anna Erikssonin laulama kappale Kesä yhdessä sai kunnian avata uuden kotimaista musiikkia suoltavan aseman ohjelmavirran. Lähetysten käynnistäminen aloitti omalta osaltaan yhä rajumman kilpailun yli 40-vuotiaista kuuntelijoista. Samalla suomalaisessa paikallisradiotoiminnassa alkoi uusi luku. Yhdellä toimilupayhtiöllä oli kaksi eri ohjelmakanavaa.

Kiista taajuudesta

Paikallisradiotaajuudet julistettiin haettaviksi talvella 1999. Kaikki jo toimineet paikallis- ja erikoisradiot hakivat jatkolupia toiminnalleen. Lisäksi liikenne- ja viestintäministeriö lupasi kokonaan uusia taajuuksia haettavaksi.
Radio Auran Aaltojen taustayhtiö Turun Paikallisradio Oy viritteli toiveita kokonaan uuden iskelmäradion käynnistämistä Turussa. Tavoitteena oli saavuttaa paremmin keski-ikäisiä kuuntelijoita, koska Auran Aallot oli suuntautunut nuoremmille ikäryhmille. Taajuutta 89,0 MHz tavoitellut Turun Paikallisradio Oy saikin keväällä 1999 toimiluvan kakkoskanavalleen. Lupa astui voimaan heinäkuun alussa 1999.
Taloudelliseen ahdinkoon joutunut naantalilainen Lounais-Suomen Meriradio Oy jäi valtioneuvoston toimilupakäsittelyssä vaille jatkolupaa taajuudella 89,0 MHz. Radion lupahakemus oli liikenne- ja viestintäministeriön mukaan puutteellinen, eikä hakemukseen saatu täydennystä kehotuksista huolimatta. Meriradio määrättiin lopettamaan lähetyksensä kesäkuun loppuun mennessä, jolloin voimassa ollut lupajakso päättyi. Kotimaista musiikkia soittanut Meriradio valitti päätöksestä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta valitus hylättiin. Meriradio vaikeni kesäkuun vaihtuessa heinäkuuksi.
Turun Paikallisradiolla oli tekniset valmiudet pyörittää kahta erillistä ohjelmakanavaa. Auran Aalloilla ja uunituoreella Kesäradiolla oli yhteinen toimitus mutta omat kohderyhmänsä. Auran Aallot liittyi Radio Plus -ketjuun ja alkoi selkeämmin etsiä yleisöä 20-45-vuotiaista. Kesäradio 89 soitti lähes pelkästään kotimaista iskelmää ja tavallaan peri kuulijakuntansa Meriradiolta.

Tuttuja radioääniä

Kesäradio 89:n toimitilat sijaitsivat niin sanotussa Valkoisessa talossa Aurajoen rannalla Turussa. Lähetin oli Meriradion käyttämässä mastossa Rymättylässä Turun saaristossa. Toimilupa myönnettiin alun perin Velkuan kuntaan, joten lähetysten piti tapahtua saaristosta. 500 wattia ja lähes 200 metriä antennikorkeutta riittivät melko hyvään kuuluvuuteen saariston lisäksi Turun seudulla ja muuallakin Varsinais-Suomessa. Meriradiosta poiketen Kesäradio 89 lähetti stereona.
Aseman musiikkilinja oli samantyyppinen kuin edesmenneellä Meriradiolla, mutta radioäänet olivat tuttuja Auran Aalloilta. Kesäradion juontajina toimineet Markku Aalto, Petri Rinne ja Kauko Leinonen juonsivat vuosia Auran Aalloilla.
Kesäradio 89:n ohjelmistoon kuului iskelmämusiikin lisäksi uutisia, paikallisaiheita ja säätietoja. Puhelinkontaktiohjelmia, kuten toivemusiikkiohjelmaa, lähetettiin muutama tunti viikossa. Suoria urheiluohjelmia ei ollut lainkaan. Juonnettuja lähetyksiä kuultiin aamukuuden ja iltakuuden välillä. Viikonloppuisin juonnettu osuus alkoi kahdeksalta ja jatkui iltapäivään. Ilta- ja yöajat oli täytetty iskelmämusiikilla.

Kesäradiosta Majakka

Syyskuun kahdeksantena päivänä 1999 Kesäradio 89 muutti nimensä Radio Majakaksi. Ohjelmisto pysyi samanlaisena kuin aseman aloittaessa, mutta saaristoaiheista ohjelmaa vähennettiin. Uutiset saatiin Radio Plus -ketjulta, johon Auran Aallot oli liittynyt.
Radio Majakka kilpaili vahvasti kuuntelijoista, jotka kuuntelivat Ylen Radio Suomea. Myös Radio Sata oli samoilla apajilla kuin Radio Majakka. Sata oli laajentanut kuuluvuusaluettaan Saloon, Loimaalle ja Uuteenkaupunkiin vastatakseen kiristyneeseen kilpailuun.
Radio Majakka anoi lisää lähetystehoa ja saikin korottaa säteilytehonsa 1000 wattiin. Myös RDS-järjestelmä otettiin käyttöön. Lähetin pysyi edelleen Rymättylässä, mutta kuuluvuus parani Turun seudulla syksyllä 2000. Samaan aikaan uusia kilpailijoita ilmestyi eetteriin. SBS perusti Radio Sadan kylkiäiseksi Iskelmäradion, joka soitti osittain samanlaista musiikkia kuin Majakka. Lisäksi Iskelmäradion kuuluvuusalue oli yhtä laaja kuin Majakan. Myöhemmin kotimaista musiikkia suosivia radioasemia tuli lisää Turkuun. Star FM muuttui Radio Suomipopiksi. Janton-konsernin Sävelradio laajeni Turkuun syksyllä 2001.

Studio keskustaan

Kahden paikallisradion koti, Valkoinen talo, vaihtoi omistajaa ja talon vuokralaisilla oli edessään uusien toimitilojen etsiminen. Turun Paikallisradio Oy muutti yhdessä ilmaisjakelulehden ja mainostoimiston kanssa Turun keskustaan kesällä 2001. Auran Aallot ja Radio Majakka saivat uudet studiot, jotka olivat vierekkäin näkyvällä paikalla. Näkyvyyttä haettiin myös avaamalla internet-sivut molemmille asemille. Auran Aallot oli jatkanut toimintaansa itsenäisenä Radio Plus -ketjun kaaduttua vuodenvaihteessa 2000-2001. Majakan ja Auran Aaltojen yhteinen toimitus työsti ajankohtaisjuttuja kahdelle kanavalle kuten ennenkin. Yhteistäkin ohjelmaa kuultiin, muun muassa Auran Aalloilla suosittu viihdeohjelma Portinvartijan unelmat alkoi pyöriä Majakan taajuudella.
Radio Majakan kuuntelijaluvut olivat kasvussa. Samaan aikaan Iskelmäradio muuttui puolivaltakunnalliseksi ketjuksi ja sen toiminnot siirrettiin Turusta Tampereelle. Iskelmäksi nimensä muuttanut ketju myi kuitenkin ohjelmavirtaansa paikallista mainosaikaa. Majakan toinen vahva kilpailija SBS:n Radio Sata tarkensi kohderyhmäänsä ja kanavailmettään. Pop- ja rock-klassikot  -otsikon alle suuntautunut Sata vähensi iskelmämusiikin soittamista taajuudellaan.

Livenä Majakasta

Suorat konserttilähetykset vähenivät radioaalloilla vuosi vuodelta. Live-musiikkia kuultiin kuitenkin Radio Majakan taajuudella keväällä 2002. Turkulainen iskelmäyhtye toteutti kuuntelijoiden puhelintoiveita suorassa lähetyksessä. Kuuntelijoilla oli mahdollisuudet toivoa musiikkia ilmaisjakelulehdessä julkaistusta listasta. Ohjelmasarjassa taltioitua musiikkia soitettiin myöhemmin radion soittolistalta.
Muitakin live-ohjelmia oli. Karaoke-mestaruuksia ratkottiin nauhoitetuissa lähetyksissä. Turun Paikallisradio Oy:n ohella TS-Yhtymään kuuluvan Turku TV:n ohjelmia lähetettiin joko suorana tai jälkilähetyksinä. Tällaisia olivat muun muassa vaalivalvojaiset ja presidenttiehdokkaiden haastattelut.

Lähetin Turkuun, toinen saaristoon

Vuoden 2003 alussa sekä Radio Majakka että SBS:n Iskelmä saivat luvan siirtää lähettimensä Turkuun. Saariston korkea radiomasto tarjosi kyllä hyvän kuuluvuuden maakuntaan, mutta lähetyspaikka oli arka luonnonilmiöille. Linkkiyhteydet aiheuttivat ajoittain ongelmia, salama rikkoi laitteita ja myrskyt katkoivat sähköjä. Lisäksi kuuluvuus oli Turussa paikka paikoin puutteellinen.
Majakan lähetin siirrettiin Topinojan radiomastoon Turun keskustan liepeille helmikuussa 2003. Lähetystehoa oli aluksi vain 500 wattia, mutta sitä saatiin tuplaten lisää kesällä 2003. Edellisenä syksynä Majakka oli testaillut uudella taajuudella 87,8 MHz, joka oli myönnetty Korppooseen. Testejä suoritettiin Turussa. Taajuus 87,8 MHz otettiin käyttöön Nauvossa keväällä 2003. Tehoa alilähettimessä oli aluksi vajaat 50 wattia, mutta kesällä Majakan kuuluvuus parani Korppoon – Paraisten -alueella tehon noustua 200 wattiin.

”Tanssivien suomalaisten suosikki”

Ylen radiouudistus vähensi jonkin verran iskelmämusiikin soittamista yhtiön kanavilla. Radio Majakan musiikkilinja sen sijaan pysyi entisenään, vaikka asema uudistikin tunnuksiaan kevään 2003 aikana. Yhtenä Majakan sloganina oleva ”tanssivien suomalaisten suosikki” sai katetta kuuntelijatutkimuksesta, joka osoitti aseman tavoittavan viikoittain vajaat 80 000 kuuntelijaa. Sama tutkimus antoi päiväkuuntelijoiden määräksi reilut 35 000 korvaparia.
Radio Majakan soittolista sisälsi musiikkia pääosin 1960-luvulta tämän päivän uutuuksiin. Erikoisuutena olivat ruotsinkieliset kappaleet, joita aseman taajuudella kuultiin aika ajoin. Juonnettua ohjelmaa lähetettiin arkisin kello 7-17. Lisäksi arki-iltoina ja lauantaisin oli joitakin musiikin erikoisohjelmia. Kuuntelijatoiveita toteutettiin lauantai-illan suorassa lähetyksessä.

Uudet luvat ja lupaehdot

Kaupallisten radioiden toimilupakausi päättyi vuoden 2006 lopussa. Liikenne- ja viestintäministeriö asetti uudet luvat haettaviksi saman vuoden alkupuolella. Lopullinen lupakäsittely pidettiin valtioneuvostossa toukokuun lopussa. Kaikki Varsinais-Suomen alueella toimineet radiot saivat uudet, viisi vuotta voimassa olevat toimiluvat.
Ministeriö teki heti lupaprosessin alkuvaiheessa selväksi, että radiotaajuudet menevät uusjakoon. Lounaisen Suomen radioaalloilla tämä ei juuri kuulunut, mutta muualla Suomessa tutut radiokanavat joutuivat vaihtamaan taajuutta, mikä aiheutti kuuntelijoissa ihmetystä.
Turun radiotaajuuksille ei lopulta pyrkinyt uusia hakijoita, joten viranomaiset eivät kajonneet radioiden taajuuksiin. Lupa-alueet sen sijaan tarkentuivat. Majakka sai jatkaa Turussa ja Nauvossa, ja sen pahin kilpailija Iskelmä Turun lisäksi Uudessakaupungissa ja Loimaan seudulla. Lupaehtoihin kirjattiin vaatimukset juonnettujen ohjelmien vähimmäismäärästä arkipäivinä sekä ehdot noudattaa lupaehtoihin kirjattua ohjelmaformaattia. Majakka lisäsi juonnetun ohjelman määrää aloittamalla aamun jo kuudelta ja päättämällä iltapäivän kello 18.

Kuuleeko Vakka-Suomi?

Radio Majakka sai tammikuussa 2008 tilapäisen toimiluvan Uuteenkaupunkiin taajuudelle 88,5 MHz. Uusi Uudenkaupungin Orivossa sijainnut lähetin toimi kahden kilowatin teholla. Kuuluvuus kantoi Raumalle, Euraan ja Turun saaristoon. Lupa oli voimassa kolme kuukautta, jona aikana joillekin radioille luvatut tarkistukset toimilupa-alueissa piti valmistua. Viestintäviraston ja liikenneministeriön aikataulu venyi kuitenkin kesään 2008 asti, joten Majakka lähetti välillä vain 50 watin teholla pitääkseen taajuuden käytössään. Majakalle myönnettiin lupakauden loppuun voimassa oleva lisätaajuus Uuteenkaupunkiin, mutta alkuperäistä kahden kilowatin tehoa jouduttiin pudottamaan 200 wattiin.
Viestintävirasto antoi Majakalle luvan sulkea Nauvossa sijainnut lähetin ja siirtää se Loimaalle, jossa Majakka ei ollut kuulunut kovinkaan hyvin. Loimaan taajuus 91,8 MHz ei kuitenkaan ehtinyt ääneen ennen Radio Majakan muuttumista Radio Melodiaksi. Turun Paikallisradio Oy:n johto katsoi, että Radio Majakalla ei enää ollut kiristyvässä kilpailussa kasvunvaraa tukeutumalla pelkästään kotimaiseen iskelmämusiikkiin. Majakan tilalle luotiin uusi radio, joka otti soittolistalleen myös ulkomaista musiikkia. Radio Majakka lopetti lähetykset 29. syyskuuta 2008 kello 11.59. Melodia jatkoi siitä.

Sloganeita Radio Majakassa:

”Aurinko paistaa ja Kesäradio soi”
”Maalla, merellä, saarella”
”Yllä koko lounaisen Suomen”
”Valo yössä”
”Suomen parasta musiikkia”