Lähes sata kansalaismedian toimijaa Turun yhteisöradiokonferenssiin

kirjoittanut

kategoriassa

Maailman ensimmäinen Pohjoismainen yhteisöradiokonferenssi kokoaa liki sata yhteisöradiotoimijaa, opiskelijaa, tutkijaa sekä mediayhdistysten ja kansalaisjärjestöjen edustajaa viikonlopuksi Turkuun pohtimaan liki 30-vuotiaan kansalaismedian merkitystä, asemaa ja tulevaisuutta Pohjoismaissa. Edustajia on kaikista Pohjoismaista Islantia lukuun ottamatta.

Konferenssin osallistujista on noin viidennes maahanmuuttajataustaisia, mikä osoittaa yhteisömedian merkityksen etnisten vähemmistöjen ja kielivähemmistöjen oman julkisuuden luomisessa sekä viestinnällisten ja kulttuuristen oikeuksien toteuttamisessa. Mukana on erilaisia yhteisöradioasemia Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta.

Konferenssin puhujat edustavat sekä akateemista maailmaa että ruohojuuritason yhteisöradioita ja kansalaisjärjestöjä. Pääpuhujia ovat Maailman yhteisöradioliitto AMARC:n puheenjohtaja Steve Buckley, lähimediaa ja kansalaisyhteiskuntaa tutkinut apulaisprofessori Per Jauert Århusin yliopistosta, ruotsalainen mediakonsultti Christer Hederström sekä erityisesti yhteisömediaa ja digitalisaatiota tutkinut radiotutkija Marko Ala-Fossi Tampereen yliopistosta. Puhujana on myös suomalaisen radiokulttuurin elävä legenda Jorma Elovaara, nykyiseltä nimeltään Dickey Troll Elovaara, joka vaikuttaa Helsingin Lähiradio KaRassa.

Yhteisöradion arkipäivästä puhuu pitkän linjan kansainvälinen yhteisöradiotoimija, turkulaisen Radio Robin Hoodin hallintopäällikkö Riitta Haapakoski. Wieniläisen kansainvälisen yhteisöradion, Radio Orangen järjestelmäsuunnittelija Herbert Gnauer esittelee digitaalitekniikan mahdollisuuksia yhteisöradioiden ohjelmavaihdon ja nettiradiotoiminnan edistämiseksi. Yhteisöradion mahdollisuuksia kehityksen ja alkuperäiskansojen aseman vahvistajana kolmannessa maailmassa valottaa projektityöntekijä, insinööri Diego Cruz Martinez Meksikosta.

Hukala.net