Saaristo-TV ja Åbo Underrättelser yhteistyöhön

kirjoittanut

kategoriassa

Turun saaristossa toimiva Saaristoverkot Oy ja turkulainen mediatalo Förlags Ab Sydvästkusten aloittavat yhteistyön, jolla kehitetään saaristossa toimintaansa käynnistävää Saaristo-TV:tä. Sanomalehti Åbo Underrättelseriä julkaiseva mediatalo aloittaa samalla lähetykset paikalliskanava Turku TV:ssä. Puolen tunnin mittaiset ruotsinkieliset viikkolähetykset alkavat vuoden loppuun mennessä.

Yhtiöiden tavoitteena on tuottaa liikkuvaa kuvaa IPTV– ja TV-lähetyksiin. Saaristoverkot Oy vastaa teknisestä tuotannosta sekä IPTV-portaalista ja tuottaa ohjelmaa saaristosta Turkuun. Åbo Underrättelserin vastuulla ovat toimituksellisen sisällön tuominen ohjelmiin ja TV-tuotanto. TV-lähetykset lähetetään Turku TV:ssä, jonka osaomistaja Åbo Underrättelser on. Saaristoverkkojen teknisenä yhteistyökumppanina toimii Turun ammattikorkeakoulu.

Saaristo-TV näkyy Turunmaan saaristossa kahdeksan kunnan alueella. Kanava pohjautuu IPTV-tekniikkaan, jolla tv-lähetys välitetään kotitalouksiin laajakaistan kautta. Lähetyksiä voi seurata myös netissä suorana tai jälkikäteen.

Saaristo-TV pyrkii saamaan eri-ikäiset kansalaiset innostumaan ohjelmanteosta. Kanava yhdistää saaristossa asuvia, mutta tavoittelee yleisöä myös matkailijoista. Kanava on käynyt keskusteluja alueella toimivien kuntien ja järjestöjen kanssa ohjelmantekijöiden löytämiseksi. Kaj Söderman Saaristoverkot Oy:stä sanoo, että neuvotteluja on käyty erityisesti kuntien kulttuuri- ja opetustoimijoiden kanssa. Kansalaisjournalismin oheen tuo oman ammattimaisen panoksensa Åbo Underrättelser, joka myös kouluttaa ohjelmantekijöitä.

– Ohjelmissa voisi olla vaikka nuorten tekemiä ohjelmia, alueen bändien musiikkia ja muuta kulttuuritarjontaa. Koska olemme kaupallinen toimija, voisimme myydä ohjelma-aikaa esimerkiksi matkailualan yrityksille, jotka saisivat siten itselleen näkyvyyttä. Tavoitteemme on kasvaa ajan myötä mediakäsitteeksi täällä saaristossa, Söderman kuvailee.

Saaristo-TV on hakenut kokemuksia Kainuussa toimivasta IPTV-hankkeesta. Uuden mediatekniikan saaminen kannattavaksi ei Södermanin mukaan ole mahdotonta, vaikka mitään kultakaivosta kanavasta ei odotetakaan. Tarkoitus on pyörittää toimintaa pienillä tuloilla ja nollatuloksella. Tukea kanava hakee Saaristoverkot Oy:n omistajilta eli alueen kunnilta sekä eri rahastoista.

– Tarkoitus on käynnistää toiminta lähiviikkoina. Ainakin alueen kunnat ovat olleet innostuneita tästä uudesta mediasta, Söderman vakuuttaa.

Hukala.net – TS