STV Suomi aloittaa tilapäisellä luvalla

kirjoittanut

kategoriassa

Keravalla toimiva Family Channel Oy on saanut kolmen kuukauden toimiluvan lähetyksille valtakunnallisessa maanpäällisessä digi-tv-verkossa. Yhtiön lupa astuu voimaan perjantaina 15. elokuuta. Yhtiön tuottama STV Suomi toimii kanavapaikalla 99 marraskuun puoliväliin asti. Perheille suunnattu viihdekanava pyrkii saamaan pysyvämmän toimiluvan seuraavalla lupakierroksella.

Uuden kanavan ohjelmisto sisältää uutisia kotimaasta ja ulkomailta, urheilua, elokuvia, luonto-ohjelmia, matkailuohjelmia sekä lastenohjelmia. Kanava suunnataan koko perheelle. Kolmen kuukauden kokeilujakson aikana uutiset käsittävät tekstiä ja kuvia, mutta uutisissa ei ole lainkaan uutisankkureita. Alkuvaiheessa kanavalla ei ole myöskään muita ajankohtaisohjelmia. Family Channel Oy:n toimitusjohtaja Hannu Haukka kertoo, että uutiset saadaan kotimaisen STT:n ohella eri ulkomaisista lähteistä esimerkiksi Yhdysvalloista ja Kanadasta.

STV Suomi lisää kotimaisten ohjelmien osuutta, mikäli se saa valtioneuvoston myöntämän toimiluvan. Haukan mukaan liikenne- ja viestintäministeriö on viestinyt, että STV Suomen taajuus on mahdollisesti tulossa hakuun jo syksyllä. Kolme kuukautta on Haukan mielestä hyvä koekenttä uudelle kanavalle.

– Haimme analogista toimilupaa jo 1990-luvun lopussa, mutta silloin ministeriö lopetti lupakierroksen kaikkien hakijoiden osalta vedoten tulevaan digisiirtymään. Toisen kerran haimme alueellista digilupaa muutama vuosi sitten, mutta silloin taloudelliset syyt estivät luvan saamisen, Haukka selvittää.

Uuden kanavan aloitus on saanut hyvin vähän palstatilaa eri tiedotusvälineissä. Haukka toteaa, että tiedottaminen jäit taka-alalle, koska Family Channel sai itsekin tietää lupamahdollisuuksista vasta kesäkuussa. Viestintävirasto myönsi toimiluvan 8. heinäkuuta.

– Kanavan lanseeraaminen on hyvin vaikeaa kesällä, kun koko Suomi on lomalla. Emme ole yksinkertaisesti ehtineet laatia tiedotteita, Haukka kertoo.

Lähetykset alkavat perjantaina, jolloin myös toimilupa astuu voimaan. Kunnolla kanava käynnistyy vasta maanantaina, koska laiteasennukset ja verkko-operaattori Digitan säädöt ovat vielä kesken. Kanavan ohjelmissa on iltaisin noin tunnin mittaisia katkoksia, koska toisella toimijalla on sopimus Digitan kanssa tietyn bittimäärän käyttämisestä vapaana olevasta kanavakapasiteetista.

STV Suomi toimii Keravalla, josta on sopivat yhteydet Digitan siirtoverkkoon. Keravalla toimii myös yksi Family Channelin osaomistajista, tv-tuotantoyhtiö TV10, joka tuottaa ohjelmia STV Suomelle. Family Channelilla on lisäksi yksityisosakkaita. Yhtiöllä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä samoissa tiloissa toimivan kristillisen IRR-TV:n kanssa.

Hukala.net