Väliaikainen radio pystyyn Järviradion tekniikalla

kirjoittanut

kategoriassa

Järviradio-logoPaikallisradiotoimintaa harjoittava Järviradio on laajentanut osaamistaan myös radiotekniikan laitetoimituksiin. Järviradio vuokraa lähetinkalustoa ja radio-ohjelmistoja tapahtumaradioita perustaville tai toimittaa väliaikaiselle asemalle koko radiojärjestelmän avaimet käteen -periaatteella. Vuosien varrella kertynyttä lähetinkalustoa ja tietotaitoa käytetään parhaillaan Vihreä Niityt -tapahtumaradiossa Jämsässä.

Järviradio pystyy tuottamaan yhtäaikaisesti seitsemän tapahtumaradiota. Lähettimien, ohjainten ja antennien lisäksi toimitetaan tarvittaessa jopa koko ohjelmisto radiotoimittajineen, Järviradion toimitusjohtaja Markku Mäenpää vakuuttaa.

– Tarpeen mukaan avustamme tapahtumanjärjestäjää luvan hakemisessa, voimme toimittaa pelkän lähettimen tai sitten kokonaisen radiostudion. Ohjelmansiirtokin sujuu vaikka netin kautta ja jopa kuvan kera, Mäenpää kertoo.

Järviradio on tuottanut joitakin tapahtumaradioita, joiden tehot ovat vaihdelleet muutamista kymmenistä wateista ylöspäin. Lähetinarsenaalissa on suuritehoisiakin laitteita, mutta Mäenpään mukaan harva toimija tarvitsee niin järeää kalustoa. Toimijalla on oltava Viestintäviraston myöntämä toimilupa, mutta joissakin tapauksissa myös Järviradio voi toimia luvanhaltijana.

– Huollamme itse lähettimet, jotka ovat ikähaarukassa uudesta vanhaan. Joissakin tapauksissa paikallisradio saattaa lainata kalustoamme, jos sen omat lähettimet ovat hajonneet, Mäenpää sanoo.

Kultakaivokseksi laite- ja ohjelmistotoimituksia Mäenpää ei kuvaile. Järviradion päätoimiala on edelleen radio-ohjelmien tuottaminen, mutta parikymmentä vuotta toimineelle yhtiölle tekniikan vuokraaminen tuo luonnollisesti lisätuloja.

Netin kautta tapahtuvaa ohjelmansiirtoa on käytetty Järviradiossa jo vuosia. Esimerkiksi Pylkönmäen ja Viitasaaren taajuuksilla sunnuntaisin kuuluvat paikalliset jumalanpalvelukset toteutetaan tällä tekniikalla. Kirkoista tapahtuva lähetys irrottaa lähettimen Järviradion ohjelmaketjusta ja välittää paikallisen ohjelman taajuudelle. Samalla järjestelyllä Järviradio aikoo toteuttaa Keski-Suomessa pian alkavat paikallisohjelmat.

Hukala.net