Lisätaajuudella parempi kuuluvuus Radio Vaasalle

kirjoittanut

kategoriassa

Radio Vaasa -logoVaasan ydinkeskustaan avattu pienitehoinen täytelähetin on parantanut Radio Vaasan kuuluvuutta. Taajuudella 105,8 MHz toimiva lähetin paikkaa radion päätaajuuden 99,5 MHz katvealueita, joita syntyi, kun päälähetin siirrettiin Mustasaaren Alskatiin. Vaikka Radio Vaasan päätaajuuden tehoa korotettiin ja radion kuuluvuusalue laajeni, heikkeni kuuluvuus osassa keskustaa.

Radio Vaasan toimitusjohtaja Pekka Iitola kertoo, että radiotalon katolla oleva lähetin toimii alle 50 watin teholla. Toimilupa on Viestintäviraston myöntämä tekninen lupa. Iitolan mukaan lupaan pitää pyytää jatkoaikaa kolmen kuukauden välein.

– Viestintävirasto ehdotti, että ottaisimme teknisen toimiluvan, koska liikenne- ja viestintäministeriö ei myöntänyt meille pysyvää lisätaajuutta Vaasan keskustaan, Iitola kuvailee.

Ministeriö tarkisti radioiden tarpeita taajuusvaihtoihin ja muihin teknisiin muutoksiin toimiluvissa toukokuussa. Valtioneuvosto muutti taajuuksien käyttösuunnitelmaa asetuksella. Iitola sanoo, että ministeriön kannan mukaan tilapäisluvalla toimiva pienitehoinen lähetin voi korvata pysyvän toimiluvan.

– Eiköhän tällä tavalla pysytä äänessä kokoaikaisesti, kunnes uusia toimilupia myönnetään, vaikka joku muu toimija voi tietysti tarvita taajuutta tilapäisesti, Iitola pohtii.

Radio Vaasan aktiiviset kuuntelijat ovat pyytäneet parannuksia kuuluvuuteen, koska Alskatissa toimivan lähettimen kuuluvuus on huonontunut. Iitolan mukaan keskustassa on katveita esimerkiksi talojen kellaritiloissa, joissa radio on ennen kuulunut.

Alskatin radio- ja tv-asemalla sijaitsevalla Radio Vaasan lähettimellä on tehoa yksi kilowatti. Taajuudella on käytössä RDS, joka puuttuu viime vuonna avatusta Suupohjan lähettimestä taajuudella 97,7 MHz sekä uudesta keskustalähettimestä. Iitolan mukaan RDS-toiminto pyritään lisäämään taajuuksille tämän vuoden aikana.

Hukala.netin saamien tietojen mukaan kuuluvuutta kaupunkien keskustoissa parantavia pienitehoisia lähettimiä otetaan mahdollisesti käyttöön myös muualla Suomessa.

Hukala.net