Digita kokeilee teräväpiirtolähetyksiä pääkaupunkiseudulla

kirjoittanut

kategoriassa

Digita-logoDigita koelähettää teräväpiirtotelevisiolähetyksiä pääkaupunkiseudulla Pekingin olympialaisten ajan elokuussa. Digita välittää YLE:n teräväpiirtolähetyksiä salaamattomana antenni-tv-verkossa. Pekingin olympialähetykset alkavat 8. elokuuta ja ne kestävät kaksi viikkoa. Ennen olympialähetysten alkamista Digita lähettää verkossaan testisignaalia 14. heinäkuuta alkaen. Lähetyksiä testataan viikkojen 29-31 ajan.

Urheilulähetyksissä teräväpiirrosta on hyötyä, koska HDTV-lähetykset voivat olla lähes viisi kertaa tarkempia kuin nykyiset SD-lähetykset. HDTV-signaalissa käytetään MPEG4-pakkaustekniikkaa. Teräväpiirtolähetysten vastaanottaminen kodeissa vaatii HDTV:tä tukevan television tai digisovittimen, joka tukee teräväpiirtolähetysten teknisiä vaatimuksia. Tavallisella digilaitteella katselu ei onnistu.

Myöhemmin käynnistyvä kaupallinen teräväpiirto-tv-jakelu ja erityisesti maksullisten tv-palveluiden käyttö saattaa edellyttää lisää sisällön suojausmekanismeja vastaanottimiin. Tällaisia vastaanottimia ei ole Suomen markkinoilla vielä saatavilla ja vastaanottimien vaatimuksista tullaan tiedottamaan erikseen.
Lähetysten vastaanottoon tarvitaan VHF-antenni. Koelähetykset Pekingin olympialaisista lähetetään kanavalla 8. VHF-antennin vahvistus on tyypillisesti 7 – 13 dB.

– Tämän kokeilun kautta varmistamme, että myös antenni-tv-verkko on valmis teräväpiirtolähetyksiin nopeasti, Digitan liiketoimintajohtaja Timo Kiiskinen sanoo.

Teräväpiirtolähetysten kokeilu kattaa pääkaupunkiseudun laajasti, sillä lähetykset näkyvät muun muassa Espoossa, Helsingissä, Inkoossa, Kauniaisissa, Kirkkonummella, Lohjalla, Nurmijärvellä, Siuntiossa, Tuusulassa, Vantaalla ja Vihdissä.

Hukala.net – Digita