Turun tv-aseman huippuantenni otetaan käyttöön

kirjoittanut

kategoriassa

Digita-logoTurun tv-aseman näkyvyysalue laajenee, ja kanavaniput B ja C siirtyvät uusille kanaville 1. huhtikuuta. Järjestelyssä otetaan käyttöön Kaarinan Kuusistossa sijaitsevan tv-aseman huippuantenni, josta on aiemmin lähetetty analogisia lähetyksiä UHF-kanavilla. Muutoksen myötä tv-lähetysten vastaanotto paranee näkyvyysalueen reuna-alueilla ja erityisesti saaristossa.

Kanavanippu B:n ohjelmat lähetetään jatkossa kanavalla 54 (keskitaajuus 738 MHz) ja kanavanippu C:n ohjelmat kanavalla 57 (keskitaajuus 762 MHz). Tähän asti digitaalisia tv-lähetyksiä on välitetty 319-metrisen maston alemmasta tv-antennista. Verkko-operaattori Digitasta kerrotaan, että signaalin voimakkuuden tasoerojen muutoksen vuoksi jonkin kanavanipun näkyvyys saattaa paikoin heikentyä. Tämä puolestaan korjaantuu, kun vastaanotossa käytetään riittävän tehokasta ja laajakaistaista antennia.

Jotta antennitaloudet ehtivät tehdä tarvittavat muutokset, kanavanippujen B ja C lähetyksiä lähetetään samanaikaisesti kahdella taajuudella 1.4. – 24.6.2008 välisenä aikana. Tämän jälkeen kanavaniput B ja C näkyvät ainoastaan kanavilla 54 ja 57.

– Pitkällä siirtymäajalla mahdollistamme uusien kanavien virittämisen ja mahdolliset yhteisantennimuutokset siirtymäkauden aikana. Lähetystaajuusmuutoksen jälkeen antennitalouksissa on tehtävä digivastaanottimissa kanavahaku uudelleen. Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan tulee vain käynnistää kanavahaku. Jotkut vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä, Digitan Länsi-Suomen aluepäällikkö Aki Nurmi neuvoo.

Kanavamuutoksen vuoksi Turun radio- ja tv-asemalla sekä sen täytelähetinten alueella on 1. huhtikuuta kaikissa tv-lähetyksissä katkos kello 9.00-16.00 välisenä aikana. B- ja C-kanavanippujen osalta katkos saattaa olla lyhyempikin. Vara-ajankohta muutostöille on 2. huhtikuuta 2008.

Hukala.net – Digita