Paikallisradiot vaativat tiukennuksia toimilupavalvontaan

kirjoittanut

kategoriassa

Viisi itsenäistä paikallisradioyhtiötä esittää viranomaisille paikallisradioiden toimilupien valvonnan tehostamista, kirjoittaa torstaina ilmestynyt Kauppalehti. Radiot haluavat kaikkien paikallisradioiden muuttuvan aidosti paikallisiksi radioiksi. Yhtiöt ovat jättäneet Viestintävirastoon ja viestintäministeri Suvi Lindénille lausunnon, jossa vaaditaan erityisesti Iskelmä-paikallisradioita tuottavan SBS Finlandin toiminnan tutkimista.

Paikallisten toimijoiden hampaisiin on jäänyt SBS Finlandin omistaman Pro Radio Oy:n tapa tehdä paikallisradiota. Pro Radio omistaa useita Iskelmä-paikallisasemia. Lisäksi se on tehnyt sopimuksen noin kymmenen paikallisen radiotoimijan kanssa Iskelmä-tuotenimen käytöstä. Mallin mukaan SBS Finland tuottaa Tampereella toimitettua ohjelmavirtaa, johon paikalliset toimijat tuottavat omia lyhyitä paikallisosuuksia.

Yksi lausunnon jättäneistä paikallisradioista on kajaanilainen Radio Kajaus, jonka ohjelmapäällikkö Pekka Riihonen näkee ketjuksi muuttuneen Iskelmän uhkaavan koko paikallisradioalan tulevaisuutta. Riihosen mukaan Tampereelta keskitetysti ohjelmaa lähettävä Iskelmä on myynyt paikallista mainosaikaa polkuhintaan ja tehnyt kilpailevien paikallisradioiden toiminnan taloudellisesti erittäin vaikeaksi.

Riihosta kismittää muiden lausunnon jättäneiden radioiden tavoin paikallisradioluvilla lähettävän Iskelmän toimiminen ohjelmatuotannossa valtakunnallisen aseman tavoin. Samalla Iskelmä kuitenkin myy paikallista mainosaikaa, mikä ei ole sallittua osavaltakunnallisilla tai valtakunnallisilla toimiluvilla toimiville radioille.

– Laadukkaalla paikallisella radiotoiminnalla ei ole tulevaisuutta, jos yksi toimija voi lähettää ohjelmaa keskitetysti Tampereelta höystettynä kosmeettisella paikallisella sisällöllä, Riihonen täsmentää.

Radiot haluavat selvittää myös toimijoiden välisten yhteistyösopimusten soveltamisen nykyiseen radio- ja televisiotoimintaa säätelevään lakiin. Viime vuonna voimaan tuleen lain mukaan valtioneuvostolta pitää hakea lupa, jos toimiluvan tosiasiallisessa määräysvallassa tapahtuu muutoksia. Aiemmin muutoslupa koski vain omistusvaihdoksia.

SBS Finland Oy:n toimitusjohtaja Leena Ryynänen torjuu paikallisradioiden syytökset toimilupaehtojen rikkomisesta. Ryynäsen mukaan myöskään väitteet mainoshintojen polkumyynnistä eivät pidä paikkansa. Hänen mukaansa Iskelmän toiminta perustuu siihen, että radioiden paikalliset toimitukset keskittyvät paikallisiin uutisiin ja muu ohjelmasisältö tulee keskitetysti Iskelmältä.

– Olemme toimineet kuusi vuotta tällä tavalla, eikä mitään laittomuuksia ole havaittu. Emme ole myöskään hintahäiriköitä, koska silloin meillä ei olisi 15 miljoonan euron myyntiä, Ryynänen painottaa.

Hukala.net – Kauppalehti (13.3.2008)