YLE sorvaa puheradiota valtakunnallisiin mittoihin

kirjoittanut

kategoriassa

Ensi vuoden alussa valtakunnallisessa ula-verkossa aloittava Yleisradion uusi puheradio hahmottuu hyvää vauhtia. YLE tiedottaa syksyn aikana nykyisen Radio Peilin toimintaa maanlaajuisesti jatkavan kanavan nimestä ja tarkasta ohjelmistosta. Uusi ohjelmakaavio astuu voimaan loppiaisen jälkeisenä maanantaina 7.1.2008. Neljännen suomenkielisen radioverkon taajuudet on saatu käytännössä järjestykseen, joten uuden radion kuuluvuuden uskotaan saavuttavan YLE:n muiden kanavien tason.

Yleisradio päätti kesäkuussa 2006 perustaa neljännen suomenkielisen radioverkon. Samalla ilmoitettiin pääkaupunkiseudulla ulalla ja valtakunnallisesti digi-tv:n radiovalikossa kuuluvan YLEQ-kanavan lopettamisesta. Digitaalisen radion kokeiluvaiheen kuumimpina päivinä 1990-luvun lopussa aloittanut Radio Peili saatiin kuulumaan pääkaupunkiseudulla YLEQ:lta vapautuneella taajuudella 103,7 MHz viime vuoden syyskuussa. Radio Peili oli kuulunut jo aikaisemmin ulalla Turussa, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä ja Kuopiossa.

Radio Peili jatkaa nykyisellä asiapuheohjelmistolla vuoden loppuun. Kanava kuuluu tämän ajan varmuudella myös digitelevision radiovalikossa. Tammikuussa 2008 Peili vaihtaa nimensä ja laajenee valtakunnalliseksi. Uudet taajuudet otetaan käyttöön kertaheitolla, kun Yleisradion verkoista vastaava verkko-operaattori Digita Oy avaa uudet lähettimet.

Ajankohtaista ja urheilua

Uuden puheradion ohjelmisto rakentuu nykyisen Radio Peilin tarjonnan varaan. Uutuutena kanavalle siirtyy Radio Suomessa vuoden loppuun asti pyörivät tapahtumaurheilulähetykset. Samalla Radio Suomen iltoihin vapautuu tilaa muun muassa uusille musiikkiohjelmille. Radio Peilin ohjelmapäällikkö Heikki Vuohelainen lupaa, että urheilulähetyksiä tai muita ajankohtaistapahtumien radiointeja ei enää katkaista esimerkiksi Radio Suomesta tutulla Merisää-lähetyksellä.

Vuohelainen suostuu vertaamaan Yleisradion uutta kanavaa Britannian yleisradioyhtiö BBC:n Five Live -kanavaan, mutta sillä erotuksella, että YLE:n uutukainen lähettää runsaasti myös ajankohtaisohjelmia.

– Kanavallamme on samoja piirteitä kuin BBC:n viitoskanavalla, mutta meillä on muutakin puheohjelmaa kuin urheilua. Lähetämme muun muassa uusintoja muilla YLE:n kanavilla pyörivistä ajankohtaisaiheista tai versioimme niitä omalle kanavallemme sopiviksi, Vuohelainen lupaa.

Pekingissä ensi elokuussa pidettävät olympialaiset ovat uudelle radiokanavalle hyvä näytönpaikka. Vuohelainen kuvailee Pekingin ja Suomen välisen aikaeron aiheuttamaa tilannetta radiolle hyväksi. Merkittävimmät urheilutapahtumat välitetään radiolle sopivaan aikaan päivällä, eikä ainakaan kaikilla suomalaisilla ole kesäloman suomaa mahdollisuutta seurata kisatapahtumia televisioiden ääressä.

Maltillinen tavoite ensi vuodelle

Yleisradiossa toivotaan Suomessa uudentyyppisen radion löytävän sopivan yleisömäärän vähitellen. Ensimmäisen toimintavuoden tavoite on maltillinen, sillä radio saa julkisuuden lisääntyessä uusia kuuntelijoita vähitellen. Mallia kanavalle on haettu BBC:n lisäksi Yhdysvalloista. Vuohelainen tutustui viimeksi Pohjois-Carolinassa Charlotten kaupallisiin puheradioihin NAB:n jokasyksyisen radiotapaamisen yhteydessä.

– Yhdysvalloissa uutis-, puhe- ja urheiluradiot ovat nykyään johtava radioformaatti. Niiden osuus kaupallisten radioiden kuuntelusta on 17,4 prosenttia. Tässä mittauksessa ei ole mukana julkisen palvelun NPR-asemien kuuntelu. Puheradioiden suosio perustuu siihen tosiseikkaan, että musiikkiradiot ovat jakautuneet palvelemaan yhä pienempiä erillisiä kohderyhmiä, Vuohelainen valottaa.

Yhdysvaltalaiset puheradiot ovat vahvojen juontajapersoonien vetämiä. Lähetykset perustuvat enimmäkseen kuuntelijakontaktiohjelmiin.

– Meille ei tule juontajashow-tyyppisiä ohjelmia, vaikka haemmekin aamujuontajia ja tuottajaa kanavallemme. Ajankohtaisantimme perustuu lähinnä YLE:n radion ja television uutis- ja päivittäismateriaalin käyttöön.

Radio Peili on tuottanut tähän asti Radio Suomessa iltaisin kuultavan Päivä tunnissa -ajankohtaisohjelman. Ohjelmaa ollaan laajentamassa puheradion aamu- ja iltapäiviin. Myös muu oma ohjelmatuotanto laajenee nykyisestä jonkin verran, eikä kanavalla kuulla ohjelmauusintoja yhtä tiheästi kuin nykyään. Selkokielisten uutisten ja venäjänkielisten uutisten ohella kanavalta kuullaan esimerkiksi YLE:n maakuntaradioista koostettuja ajankohtaiskatsauksia. Lauantaille on suunnitteilla puhelinkontaktiohjelma viikon tärkeimmästä aiheesta.

DVB-jakelu loppumassa?

YLE tavoittelee uudelle puheradiolle mahdollisimman kattavaa kuuluvuutta koko Suomessa. Joitakin haasteita taajuuskoordinoinnissa on, mutta jakelun hallinnon päällikkö Olli Sipilä YLE Tekniikasta toteaa yhtiön saaneen hyvin uusia taajuuksia. Koordinointiongelmia on ollut lähinnä Venäjän suuntaan. Uudet taajuudet toimivat kilowattitehoilla ja niitä on tukemassa pienitehoisempien lähettimien joukko.

– Kuuluvuus ei tule olemaan huonompi kuin muilla kanavillamme, Sipilä vakuuttaa. Hänen mukaansa parilla paikkakunnalla ollaan päätymässä taajuusvaihtoon YleX:n kanssa. Eurajoen ja Jyväskylän YleX-taajuudet saattavat päätyä uuden radion käyttöön.

Digi-tv:n kautta tapahtuvat radiolähetykset voivat Sipilän mukaan loppua tammikuussa. Yleisradiolla on pulaa taajuuskaistasta digitelevisioverkossa, joten puheradio saattaa antaa tilaa televisiolle. Järjestelyllä pyritään parantamaan muun muassa YLE:n tv-kanavilla esiintyviä tekstitysongelmia.