Syksy toi lisää elektronista tanssimusiikkia radioon

kirjoittanut

kategoriassa

Elektronisella tanssimusiikilla menee tällä hetkellä hyvin. Kotimaan kärkinimiin kuuluvat Darude, JS16 sekä K-System ovat julkaisseet uutta materiaalia, joka tanssittaa ihmisiä yökerhoissa. Yökerhojen lisäksi elektroninen tanssimusiikki on nostanut päätään tämän vuoden aikana myös radiossa. Yleisradion ja Bassoradion tarjonnan rinnalle ovat nousseet syksyllä uusia elektronisen tanssimusiikin erikoisohjelmia aloittaneet kaupalliset hittiradiot.

Yleisradio konkarina tanssimusiikissa

Pisimpään valtakunnallisilla taajuuksilla elektronista tanssimusiikkia on soittanut erikoisohjelmissaan Yleisradio. Vuoden 2003 alussa tapahtuneesta kanavauudistuksesta lähtien tanssimusiikin erikoisohjelmat ovat kuuluneet YleX:n ohjelmistoon. Radiomafiasta YleX:lle tuolloin siirtynyt Tiistain tanssi-ilta on nykyään Yleisradion elektronisen tanssimusiikin erikoisohjelmien kivijalka. Tiistain tanssi-illan lisäksi YleX:n tanssimusiikin erikoisohjelmiin kuuluu nykyään vain perjantaisin klo 23-24 lähetettävä Solid Steel.

Vuodenvaihteessa Yleisradio kavensi jälleen tarjontaansa, kun perjantaisin kuultu kaksituntinen Klubi-ohjelma yhdistettiin Tiistain tanssi-iltaan. Kolmetuntinen Tiistain tanssi-ilta on kuitenkin varsin monipuolinen kattaus elektronista tanssimusiikkia. Klo 21 alkavan ohjelman ensimmäisestä puolitoistatuntisesta blokista vastaavat vuoroviikoin DJ Orkidea ja OlliS. Heidän settinsä koostuvat pääosin genren populaarimmasta laidasta eli kevyemmästä housesta ja trancesta alalajeineen. DJ Orkidean ja OlliS:n ohjelmissa on toisinaan myös erilaisia teemoja, vierasmiksauksia sekä artisti- ja DJ-haastatteluita.

Aiemmin Klubi-ohjelmassa vuorotelleet Jori Hulkkonen ja Leena Lehtinen vastaavat Tiistain tanssi-illan jälkimmäisestä, klo 22.30 alkavasta osuudesta vuoroviikoin. Heidän osuudessaan mennään syvemmälle genreen poistumatta kuitenkaan housesta ja trancesta. Tiistain tanssi-illan spiikit ovat varsin asiantuntevia ja keskittyvätkin yleensä soitettavaan musiikkiin ja tanssimusiikin ajankohtaisiin asioihin, kuten klubikalenteriin.

Yleisradion tarjonnassa tapahtui kesäkuussa myös merkittävä parannus, kun osa ohjelmista tuli kuunneltavaksi myös jälkikäteen netin kautta. YLE Areena -palvelussa on kuunneltavissa myös Tiistain tanssi-illan molemmat osuudet aina viikon verran alkuperäisen lähetyksen jälkeen.

Danceteria saapui Bassoradioon

Helsingissä taajuudella 102,8 MHz vuoden alussa aloittanut Bassoradio tarjoaa monenlaista musiikkia jazzista ja hiphopista aina elektroniseen tanssimusiikkiin. Yksi merkittävimmistä Bassoradion house-ohjelmista on Danceteria, jota vetävät samannimisestä levy-yhtiöstä ja bileistä tutut Antti ”Mr. A” Eho, Heikki Liimatainen sekä Miika Kuisma. Heikki L tunnetaan Dallas Superstarsin toisena jäsenenä sekä monista muista projekteistaan. Mr. A on puolestaan ollut yksi maamme suosituimmista house-deejiistä jo 15 vuoden ajan ja Miika Kuisma on pitkään lukeutunut Suomen kuumimpiin trance-tuottajiin.

Joka toinen keskiviikko Bassoradiolla klo 20-22 kuultava Danceteria soittaa housea laidasta laitaan, ollen kuitenkin nähdäkseni Bassoradion populaarimpaa laitaa tässä musiikkigenressä. Danceteriassa on kerralla useimmiten yksi tai kaksi DJ:tä, jotka soittavat vuorotellen omia valintojaan. Musiikin lisäksi ohjelmassa on jutustelua elektroniseen tanssimusiikkiin liittyen, kunkin DJ:n omasta tuotannosta sekä tulevista bileistä. Danceteria-ohjelmat ovat kuunneltavissa myös jälkikäteen podcastina.

Danceterian kanssa keskiviikkoilloissa vuorottelee Bassoradion toinen houseen keskittyvä ohjelma Misc, joka sukeltaa hieman syvemmälle house-musiikin syövereihin. Muuta Bassoradion elektronisen tanssimusiikin tarjontaa edustavat mm. tiistaisin kuultava technoon, houseen ja elektroon keskittyvä Local Underground sekä hard danceen keskittyvä DJ Proteuksen isännöimä Dark Side.

NRJ palautti klubimusiikin ohjelmakarttaan

Suomen hittiasema numero 1:ksi itseään kutsuva Radio NRJ on jo vuosien ajan listannut lauantai-illassa Suomen yökerhojen tanssituimmat kappaleet Finnish Dance Chart -listaohjelmassa. Lisäksi aseman historiaa tarkastellessa huomataan, että NRJ:n ohjelmistoon on etenkin 90-luvun puolella kuulunut useampiakin klubimusiikkiohjelmia, jotka kuitenkin poistuivat vähitellen kuuluvuusalueen kasvaessa.

Vuonna 2000 NRJ tarjosi vielä useitakin tanssimusiikkiohjelmia. Ohjelmistossa oli Finnish Dance Chart, NRJ Remix, Club Cutz, Extravadance sekä Ministry Of Sound. Vuonna 2001 asema lähetti Finnish Dance Chartin lisäksi enää vain Ministry Of Soundin kaksituntisen miksauksen ja vuodesta 2002 lähtien ohjelmistossa on ollut vain Finnish Dance Chart.

Tilanne muuttui valoisaksi jälleen tämän vuoden syyskuun puolivälissä, kun NRJ:n lauantai-illat saivat uuden ilmeen. Uuteen Party Planet -kokonaisuuteen kuuluu hyvä annos populaarimpaa dance-musiikkia. Party Planet -ohjelmakokonaisuuden korkkaa klo 18 DJ Dosse, joka soittaa ohjelmassaan uutta ja hieman vanhempaakin dance- sekä RnB-musiikkia. Ohjelmassa on mukana myös klubikalenteri, klubiklassikko sekä tulevaisuuden hitti. Suomen klubien ja yökerhojen neljäkymmentä tanssituinta kappaletta laitetaan järjestykseen tuttuun tapaan klo 20 alkavassa Finnish Dance Chartissa.

NRJ Party Planetin merkittävin uusi osuus on klo 22 alkava NRJ At The Club, joka sisältää vähintään kahden tunnin tauottoman klubimusiikkisetin, josta vastaa Suomen tai ulkomaiden parhaimmistoon kuuluva DJ. Useimmiten on kyse vierasmiksauksesta, mutta toisinaan myös NRJ:n oma DJ Dosse hoitaa miksauksen. Tähän mennessä miksauksesta ovat vastanneet mm. K-System sekä Miika Kuisma.

Myös NRJ:n perjantai-ilta on saanut pienen piristysruiskeen. Finnish Dance Chartin uusinta edelliseltä lauantailta kuullaan klo 22-24.

The Voice täyttyy biitillä

Maaliskuussa radioon lanseerattu The Voice aloitti elokuun lopulla oman elektronisen tanssimusiikin erikoisohjelmansa. Perjantaisin klo 23-24 kuultava The Beat soittaa pääosin radioversioita dancekappaleista mennen välillä myös hieman syvemmälle genreen. Musiikin lisäksi ohjelmassa on artistihaastatteluja sekä yleistä tietoutta soivista artisteista ja musiikista. Ohjelman juontaa ja toimittaa The Voicen uutistoimittajana tunnettu Iida Korhonen.

The Beatissa on usein myös koko ohjelman läpi menevä teema. Se voi olla esimerkiksi joku tietty artisti, jolta kuullaan laajasti vanhempaa ja uudempaa tuotantoa tai vaikkapa niinkin yksinkertainen asia, että soitetaan koko ohjelman ajan kappaleiden pidempiä miksausversioita.

Ohjelma kuullaan uusintana lauantaisin klo 22-23.

Tauotonta tanssi- ja klubimusiikkia ympäri vuorokauden

Erikoisohjelmien lisäksi on toinenkin vaihtoehto: tilapäisinä FM-taajuuksilla sekä pysyvästi nettiradiona toimivat Radio KLF sekä Club FM. Radio KLF kuuluu vielä lokakuun loppuun asti Helsingissä taajuudella 100,0 MHz sekä Turussa koko loppuvuoden taajuudella 93,8 MHz. Club FM kuuluu jouluun asti Turun seudulla taajuudella 88,5 MHz.

Radio KLF soittaa tauotonta tanssimusiikkia ympäri vuorokauden. Kanavan musiikki koostuu pääosin tutusta perusdancesta: 90-luvun hiteistä, niiden cover-versioista sekä uudesta dance-musiikista. Tunnin lopussa asema tarjoaa hengähdystauon tanssin keskelle KLF Nyyhkyn muodossa. Kerran tunnissa vilkaistaan myös Trash-listalle, joka sisältää kaikkien hittien äidit.

Tanssimusiikkia soittaa myös Club FM, jolla on asiaan klubimaisempi ote. Asemalla soi pääasiassa 2000-luvulla tehty tanssi- ja klubimusiikki. Soitossa on niin radioversioita kuin miksauksiakin.

Mainitut ohjelmat

YleX
Tiistain tanssi-ilta, tiistai: 21.00-22.30 DJ Orkidea tai OlliS. 22.30-24.00 Jori Hulkkonen tai Leena Lehtinen.
Solid Steel, perjantai: 23.00-24.00.

Bassoradio
Danceteria, joka toinen keskiviikko: 20.00-22.00 Mr. A, Heikki L, Miika Kuisma.
Misc, joka toinen keskiviikko: 20.00-22.00 Oded Peled, Asaf Peled, Orion.
Local Underground, kuukauden ensimmäinen tiistai: 22.00-24.00 Sakura, Kaiu, Bobby Speed.
Dark Side, joka toinen keskiviikko: 22.00-24.00 DJ Proteus.

NRJ
NRJ Party Planet: DJ Dosse, lauantaisin: 18.00-20.00 Tomi ”Dosse” Dostinov.
NRJ Party Planet: Finnish Dance Chart, lauantaisin 20.00-22.00 & uusinta perjantaisin 22.00-24.00: Tomi ”Dosse” Dostinov.
NRJ Party Planet: NRJ At The Club, lauantaisin 22.00-24.00: DJ Dosse tai vieraileva DJ.

The Voice
The Beat, perjantaisin 23.00-24.00 & uusinta lauantaisin 22.00-23.00: Iida Korhonen.