Radioiden innostus nettilähetysten aloittamiselle vaihtelevaa

kirjoittanut

kategoriassa
Nettiradio soi!

Radio Nova avasi nettilähetykset viime viikolla.

Nettilähetysten aloitusta kiirehditään ja mietitään

Paikallisten ja osavaltakunnallisten radioiden kiinnostus rinnakkaislähetysten aloittamiseen internetissä vaihtelee kiirehtivistä asemista asiaa vielä pohtiviin. Hukala.net selvitti heinäkuun alussa radioasemien suunnitelmia avata nettilähetyksiä. Radioille avautui mahdollisuus nettilähetyksiin viime viikolla, kun tekijänoikeusjärjestö Teosto ja Suomen Radioiden Liitto sopivat musiikin käytöstä radioasemien nettisivuilla.

Tuore sopimus mahdollistaa Suomen Radioiden Liiton jäsenasemille samanaikaiset lähetykset FM-taajuudella ja netissä yhdellä korvauksella. Korvaussumma perustuu radioiden liikevaihtoon.

SBS Finlandin kanavista Iskelmä ja The Voice alkoivat heti soveltaa uutta sopimusta. Samoin teki MTV Median Radio Nova. Paikallisradioista nettiradion avasi myös Radio Rex, jonka rinnakkaiskanava Oi fm on kuulunut internetissä jo aikaisemmin. Osavaltakunnallisista radioista Nelonen Median Radio Rock kuuluu jo netissä. Radio Aallon on kerrottu aloittavan lähiaikoina.

Metroradio pyrähtää nettiin

Metroradio Finlandin kanavat Classic Radio, Groove FM ja Radio SuomiPOP sekä pääkaupunkiseudun paikallisradio Metro FM kiirehtivät nettijakelun aloittamisessa. Ohjelmapäällikkö Juha Kakkurin mukaan teknisten asioiden selvittyä lähetykset pyritään aloittamaan mahdollisimman pian, ehkä muutaman päivän sisällä.

Keski-Pohjanmaalta Meri-Lappiin kuuluva paikallisradio Pooki aikoo saada nettilähetykset käyntiin heti lomien jälkeen. Toimitusjohtaja Tapio Järvelä sanoo tekniikan olevan jo valmiina ja lähetysten alkavan loppukesällä tai alkusyksyllä.
Lahtelainen Radio 99 kertoo puolestaan nettisivuillaan käynnistävänsä lähetykset netissä lähiaikoina.

Vaasan aloitus näinä päivinä

Yksi sopimuksesta innostuneista toimijoista on Radio Vaasa, jonka toimitusjohtaja Pekka Iitola pitää radioliiton neuvottelijoiden suoritusta sopimusneuvotteluissa hatunnoston arvoisena suorituksena.

– On ollut varsin nurinkurista, että edelläkävijänä näissä asioissa itseään pitävässä Suomessa ei olla tähän asti voitu ottaa käyttöön kaikkia mahdollisia jakelukanavia, Iitola kommentoi.
Hän toteaa, että nettilähetykset aiheuttavat Radio Vaasalle jonkin verran lisäkustannuksia tekijänoikeuskuluissa ja nettiradiojärjestelmässä, mutta kulut eivät syö radion liikevaihtoa merkittävästi.

Radio Vaasan nettilähetyksessä on ainakin aluksi sadan kuuntelijan kuuntelijakatto. Näin pieni määrä ei Iitolan mukaan ole radiolle mikään suuri lisäys kuuntelijamäärään, mutta periaatteellisesti merkittävä edistysaskel.

– Tuntuu siltä, että tällainen lisämahdollisuus on otettava käyttöön. Meillä on ollut jo parin vuoden ajan urheilulähetyksiä netissä, joten tarvittava tekniikka on valmiina.

Kaiken kaikkiaan radioiden maksamat tekijänoikeuskorvaukset tuntuvat Iitolasta melko kohtuullisilta, vaikka maksajat tietysti aina kritisoivat maksujen suuruutta.

– Tekijänoikeusjärjestö Gramexille suoritettavat korvaukset tuntuvat liian korkeilta mutta eivät mahdottomilta. Niiden kanssa voi elää, Iitola tarkentaa.

Pori pohtii vielä

Paikallisradiotoimintaa Porin seudulla harjoittava Radio Pori ei aio vielä kiirehtiä kuulumaan netin kautta. Mediajohtaja Sampsa Jolma kertoo, että tilannetta tarkastellaan kesän aikana. Lähetykset voisivat alkaa mahdollisesti syksyllä. Radio Porin urheilulähetykset ovat jo olleet netissä joitakin vuosia.

– Pohdimme tilannetta sen kannalta, millaisia teknisiä muutoksia lähetykset voisivat edellyttää. Nettijakelu ei lisää tulovirtaamme, Jolma sanoo.

Vammalalaisen Radio Mantan päätoimittaja Erkki Petman siirtää keskustelut nettiradioinnin aloittamisesta lomakauden jälkeiseen aikaan. Petmanin mukaan asiasta ei ole vielä keskusteltu Radio Mantassa. Samoilla linjoilla on muun muassa Oulussa radioasema Iskelmätoivetta pyörittävän Kevyt Kanava Oy:n toimitusjohtaja Hannu Harju. Tieto sopimuksesta tuli vasta viime viikolla.

– Ajatusta nettijakelusta ei tietenkään hylätä, mutta mitään pohdintoja ei vielä olla tehty, Harju ilmoittaa.

Teosto tyytyväinen

Musiikintekijöiden ja -kustantajien etuja valvova Teosto pitää saavutettua sopimusta erinomaisena. Viestintäjohtaja Satu Kaarenoja toivoo nettilähetysten tuovan kotimaiselle musiikille lisää välityskanavia ja musiikintekijöille siten myös lisää tuloja. Kaarenojan mukaan radioiden liikevaihdosta Teosto-maksujen osuus on tänä vuonna keskimäärin kuusi prosenttia.

Radioliitto ja Teosto tarkastelevat sopimusehtoja seuraavan kerran ensi vuoden syksyllä.