Porinaa radiorintamalla

kirjoittanut

kategoriassa

Uusi vuosi tuo uudet toimiluvat kaupallisille radioille. Kaksi nykyistä asemaa joutuu lopettamaan toimintansa ja niiden taajuuksille tulee kaksi uutta toimijaa. Paikallisradioluvilla toiminut NRJ joutuu luopumaan paikallisesta mainosmyynnistä osavaltakunnallisen toimiluvan mukaisesti. SBS Finlandin huippusuosittu Iskelmä menettää ainakin jonkin verran asemaansa, vaikka kokonaan uusiakin kumppaneita on ilmaantunut. Iskelmä toisaalta panostaa jatkossa paikallisuuteen enemmän kuin tähän asti.
Kokonaan uusia asemiakin syntyy ensi vuonna. Niiden, kuten muidenkin uusilla luvilla lähettävien, on aloitettava toimintansa puolen vuoden aikana luvan voimaanastumisesta. Kokkolan, Rovaniemen, Oulun, Helsingin ja Joensuun seuduilla paikallinen radiotarjonta kasvaa.

*** 

Toimilupien myöntämisperusteet herättivät runsaasti huomiota kesäkuun alun jälkeen. Viime viikolla yksi lupakierroksen näytelmistä päättyi, kun Korkein hallinto-oikeus katsoi, ettei toimiluvat myöntävä valtioneuvosto toiminut väärin jättäessään Sävelradion ja oululaisen Arctic Median ilman toimilupia. Radiorintamalle rynnivä SanomaWSOY:n tytäryhtiö SWelcom halusi varmistaa läsnäolonsa mahdollisessa lupien uudelleenjaossa valittamalla Radio Novan luvasta. MTV Median omistama Nova saa jatkaa ylivoimaisella taajuuskokonaisuudellaan, eikä Sanomain kaappaushanke onnistunut. Korvaukseksi Erkon-klaani sai kaksi osavaltakunnallista taajuusnippua.

MTV Median toisen radioaseman, Sävelradion, lakkauttaminen on herättänyt pahaa verta Sävelradion ystävissä. Pettymys on ollut voimakasta, vaikka KHO:n luvat jäädyttävään päätökseen tuskin kovin moni edes uskoi.
Mediasota kahden suuren toimijan, MTV:n ja SanomaWSOY:n välillä on ollut läpikuultavan rajua. Tuskin esimerkiksi minkään kaupallisen radion taajuudella on mainostettu yhtä ahkerasti yksityistä internetin mielipidesivustoa, kuin mitä Sävelradion ohjelmissa tehtiin. Toisaalta sodassa kaikki keinot ovat sallittuja.
Sävelradion taajuuksilla aloittaa vuoden 2007 alkupuolella SWelcomin naisille suunnattu radio. Tällä taajuudella Sanomat kuitenkin haastaa juuri Novan, joka käytännössä koko Suomen voimakkailla lähettimillä peittävänä korjannee edelleen kermat mainoskakun päältä.

***

SBS Finland satsaa paikallisuuteen nykyistä enemmän ensi vuoden alussa. Iskelmään tulee paikallisuutisia ja kaupunkiradiot ovat jo kokeneet muutoksen kohti laajempaa paikallisuutta. Iskelmä varmisti kuuluvuutensa Satakunnassa ja Lahdessa tekemällä paikallisten toimijoiden kanssa kumppanuussopimuksen. Pienten taajuusviilausten jälkeen Iskelmän kuuluvuus ei ainakaan heikkene näillä alueilla. Myös muualla Iskelmän ja paikallisten toimijoiden väliset sopimukset jatkunevat lähes ennallaan. Kysymysmerkkejä saattavat kuitenkin olla Joensuun, Kokkolan ja Kainuun Iskelmä-asemien jatkumiset. Kuulemme lopullisen version asiasta viimeistään ensi vuoden puolella.

SBS jatkaa samalla linjalla kuin aikaisemminkin. Yhteistyö paikallisradioiden kanssa takaa yhtiölle laajemman kuuluvuuden, kuin minkä se omilla toimiluvilla saavuttaisi. Tätä eivät luonnollisesti kaikki radioalaa seuraavat suinkaan purematta niele. Ennen uusien toimilupien myöntämistä puhuttiin paikallisuuden palauttamisesta paikallisradioihin. Liikenne- ja viestintäministeriö joutuneekin tulkitsemaan kumppanuussopimukset heti uuden lupakauden alussa. Muutoksia tuskin tulee.

***

Yleisradio pyrkii kosiskelemaan lakkautettavan Sävelradion kuuntelijoita Radio Suomen pariin. Samoilla apajilla hääräävät varmasti myös Radio Nova, Radio SuomiPOP ja Iskelmä.
Radio Suomen ohjelmistoa viilataan uusiksi ensi vuoden alkuun. Pääkaupunkiseudulla ja digi-televisioverkossa kuuluneen mutta syksyllä lopetetun YLEQ:n ohjelmia ollaan siirtämässä Radio Suomen ohjelmakarttaan. Rockradio nousee tuhkasta ja tuppautuu kotimaisen iskelmän soittamista lisänneen Radio Suomen kanavalle.

Yle järjestelee suuressa säästötarpeessaan myös muita kuin kotimaan lähetysverkkojaan. Ulkomaille 70 vuoden ajan lähetetyt lyhytaaltolähetykset päättyvät kuluvan vuoden lopussa. Porista lähes 60 vuotta radioidut ohjelmat vaikenevat, ja nykyään monikansallisen Digita Oy:n hallinnoima Porin lyhytaaltokeskus joutuu hakemaan itselleen uuden vuokralaisen. Potentiaalisia halukkaita Suomen varaamille lyhytaaltotaajuuksille ja keskiaaltolaineelle on kuulemma jo olemassa.

Ulkosuomalaisten ja ulkomailla lyhytaaltovastaanottimia kuuntelevien suomalaismatkailijoiden tyytymättömyys Yleisradion ulkomaanohjelmien lopettamisesta on ollut odotettavissa. Yle on joutunut karsimaan kalliita toimintojaan jo jonkin aikaa, joten jo pelkillä sähkölaskuillaan melkoisen loven Ylen kassaan aiheuttava AM-toiminta on suurennuslasin alla.
Ylen ohjelmien välittäminen netin tai satelliittien kautta on olemassa olevaa tulevaisuutta. Satelliittia Yle on käyttänyt Radio Finlandin jakelussa jo vuositolkulla. Internet ja kännykkäsovellukset ovat sellaista tulevaisuutta, johon Ylen johto uskoo kristallipallonsa äärellä. Internetiin jo nyt jaettavat ohjelmat eivät kuitenkaan tavoita kaikkia niitä, jotka tähän asti ovat olleet tyytyväisiä taskuun mahtuvien maailmanradioiden tarjontaan Suomen äänen saavuttamiseksi ulkomailla. Porinaa siis riittää vielä vuosia, vaikka Ylen halu olla johtotähtenä uusien jakelukanavien käyttäjänä on valtava.