City teki rock-musiikista salonkikelpoista

kirjoittanut

kategoriassa

Radio City - Pop ja rock klassikot Helsinkiläisenä paikallisradiona vuonna 1985 aloittanut ja viimeiset kolme vuotta osavaltakunnallisena toiminut Radio City on tullut tiensä päähän. Jo paikallisradiotoiminnan alkuajoista alkaen paljon puhetta ja jopa paheksuntaa herättänyt rock-asema hiljenee 8. joulukuuta 2006. Jäljelle helsinkiläistä kaupunkikulttuuria ja suomalaista rock-perinnettä vaalineesta Radio Citystä jää sen viitoittama tie, jossa rock hyväksyttiin osaksi valtavirtamusiikkia.

Yli kymmenen vuotta Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevassa Kaapelitehtaassa toimineen Radio Cityn juuret ovat Elävän musiikin yhdistys Elmun toimitalossa, niin ikään Ruoholahdessa sijainneessa Lepakossa. Viestintäkentän vaihtoehdoksi ja rock- ja kaupunkikulttuurin äänitorveksi perustettu City syntyi jo vuonna 1984. Tuolloin Elmu vielä tavoitteli radiolupaa pääkaupunkiin. Ensimmäiset paikallisradiotoimiluvat myönnettiin tammikuussa 1985. Luvansaajien joukossa oli myös Radio City, jonka avajaislähetys kuultiin vapunaattona kello 18.00 taajuudella 96,2 MHz. Ensimmäisenä kappaleenaan Radio City soitti Eino Grönin version tangosta Valkovuokot.
1990-luvun puolivälissä Cityn omistajaksi tullut SBS Finland yritti pitää Cityn elossa hakemalla asemalle paikallisradiolupaa Helsinkiin viime kevään toimilupakierroksella. Valtioneuvosto ei myöntänyt Citylle jatkolupaa. Samoin kävi SBS:n toiselle rock-hakemukselle. Osavaltakunnallisen rockradion perustaminen tyssäsi hylättyyn hakemukseen. Kevään lupapäätösten seurauksena Radio Cityn loru loppuu.

Ideologia vaihtui bisnekseksi

Radio City jatkoi SBS:n omistamana paikallisradiona vuoteen 2003. Stadin rock-päämaja -nimitystä käyttäneelle Citylle saatiin valjastettua laajempi kuuluvuusalue siirtämällä Cityn ohjelmasisältö toimintansa lopettaneen Sport FM:n taajuuksille. Helsingissä se tiesi tutun taajuuden ja tavaramerkin 96,2 MHz muuttumista taajuudeksi 94,9 MHz.
Todellisuudessa Radio Cityn lupayhtiö on Suomen Urheiluradio Oy, mutta ohjelmatuottajana on SBS Finland Oy. Suomen Urheiluradio ei enää hakenut jatkoa nykyiselle toimiluvalle viime keväänä.
Ideologian katoaminen paikallisradioista on näkynyt myös Radio Cityn toiminnassa. Nykyiset kaupalliset radiot ovat puhdasta bisnestä, jolla radioyhtiön omistajat pyrkivät tekemään voittoa. Kotimaisista radioista harva kuitenkaan pystyy lyömään rahoiksi, eikä rock-musiikin soittamisen yleisesti uskota olevan kaikkein kannattavinta radiotoimintaa. Radio Cityn ohjelmapäällikkö Jussi Suvanto näkee Cityn kuitenkin onnistuneen tehtävässään, sillä radio teki rockista myyvää ja salonkikelpoista.
– Rock on noussut huimaan suosioon kolmessa vuodessa, jonka aikana olemme toimineet osavaltakunnallisena. Rockista on tullut valtavirtamusiikkia, eikä sitä enää paheksuta kuten joskus ennen, Suvanto vertaa nykypäivän kuuntelutottumuksia vuosien takaisiin.
– Ennen Radio City saattoi soida liikkeiden takahuoneissa, kun asiakastiloissa soi Kiss FM. Nykyään Cityä voi kuulla jo useissa julkisissa paikoissa, Suvanto kuvailee.
Muutos paikallisradiosta osavaltakunnalliseksi on ollut Suvannon arvion mukaan suuri. Syksyn 2003 laajenemisen jälkeen Radio Cityn musiikki muuttui, logo vaihdettiin ja juontajat vaihtuivat. Muutoksen kourissa Cityn henki ja asenne säilytettiin ennallaan.

Loppu yllätti monet

Radio City logo Radio Cityn loppuminen vuodenvaihteeseen mennessä uutisoitiin jo alkukesästä, jolloin uusien 5-vuotisten toimilupien saajat selvisivät. Cityn toiminnan jatkamiseksi on kerätty adresseja, ja keskustelu eri yleisöpalstoilla on ollut vilkasta. Monet jäävät kaipaamaan ”Suomen ainoaksi rock-asemaksi” itseään nimittämää Radio Cityä, sillä 21-vuotias asema herättää runsaasti muistoja.
Kaikesta uutisoinnista huolimatta Jussi Suvanto on saanut vastailla kuuntelijoiden hämmentyneisiin kysymyksiin Cityn loppumisesta.
– Palautetta on tullut joka päivä. Moni tajuaa vasta nyt, että City loppuu, Suvanto kertoo.

Radio City vaikenee 8. joulukuuta noin kello 17 soitettavaan ”Viimeiseen lekaan”. Kyseessä on kuuntelijoiden valitsema viimeinen kappale, johon Radio Cityn toiminta päättyy. Jussi Suvanto ei suostu paljastamaan, mikä kappale voisi olla. Se pitää itse kuulla.
– Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon meillä on kuuntelijoita viimeisellä hetkellä, Suvanto sanoo.
Kuuntelijat ovat ehdottaneet ahkerasti päätöskappaletta. Keskiviikkoon mennessä ehdotuksia oli tullut yli 6000 ja ne vaihtelevat laidasta laitaan. Radio City soittaa viimeisellä viikollaan kuuntelijoiden ehdottamia kappaleita.

SBS ei vaikene rockissa

Vaikka Radio City siirtyy historiaan, ei se kokonaan kuole, Jussi Suvanto lupailee. City saattaa myöhemmin palata esimerkiksi digitaalisia kanavia pitkin. SBS omistaa edelleen Radio Cityn tuotemerkin.
Muunmuassa Iskelmää ja KISS-radiota pyörittävä SBS ei luovu rockin soittamisesta. Yhtiön omistamat kaupunkiradiot Tampereella, Jyväskylässä, Oulussa ja Turussa sekä ohjelmayhteistyötä SBS:n kanssa tekevä raumalainen Radio Ramona uudistuivat viime tiistaina. Aiemmin pop- ja rock-klassikoita soittaneet radiot jatkavat paikallisella ohjelmalla arkisin aamukuuden ja iltakuuden välillä. Soittolistalta on karsittu poppia ja sinne on lisätty rockia. Osa soitossa olevista kappaleista leikkaa Radio Cityn reviirille.
Jussi Suvanto uskoo vankasti, että Suomessa on tilaus valtakunnalliselle rock-kanavalle.
Nykyisillä Radio Cityn käytössä olevilla taajuuksilla jatkaa vuodenvaihteen jälkeen SanomaWSOY:n tytäryhtiön SWelcomin Radio Rock.
Kuuntelijat tulevat varmasti vertaamaan keskenään tv-kanava Nelosen yhteyteen rakentuvaa Radio Rockia ja poistuvaa Radio Cityä. Ainakin uuden radion aamuissa aloittaa Citystä tuttu parivaljakko Jussi Heikelä ja Aki Linnanahde.