”Ottelun selostaa Risto Leino!”

kirjoittanut

kategoriassa
Risto Leino

Jääkiekkoselostaja on aitiopaikalla, kun kaukalossa taistellaan sarjapisteistä (Kuva: Tero Toivonen).

Jääkiekon SM-liiga pyörähtää käyntiin 14. syyskuuta seitsemällä paikkakunnalla. Samalla alkaa jääkiekkofanin surffailu radioaalloilla ja internetin kuuntelusivuilla. Oman suosikkijoukkueen otteluselostusten kuuleminen on jokaisen tosifanin perusoikeus ainakin niillä paikkakunnilla, joissa paikallisen jääkiekkojoukkueen edesottamuksia selostetaan radioon. Eräs tällainen paikkakunta on pieni ja idyllinen Rauma, jonka urheiluylpeys Lukko aloittaa 70-vuotisjuhlakautensa uusin kasvoin. Yksi kasvo on kuitenkin tuttu jo menneiltä vuosilta: Rauman Lukon pelit paikallisradio Ramonan taajuuksilla selostaa totuttuun tapaan Risto Leino.

Paikallisradio ja Rauman Lukko ovat olleet lyömätön kaksikko kanaalikaupungissa jo keväästä 1988 alkaen. Radio Ramona aloitti toimintansa maaliskuussa 1988 lähes samaan aikaan kuin Lukko valmistautui tuleviin SM-liigan mitalipeleihin. Ramonan ensimmäinen selostaja Pekka Wallenius pääsi heti alkajaisiksi hehkuttamaan Lukon hopeamitaleihin päättyneen kauden huipennuksen. Tuosta hetkestä lähtien Radio Ramona on ollut mukana SM-liigan selostuskuvioissa.
Miehet selostuskopissa ovat vaihtuneet, mutta joka syksy kauden alkaessa kiekkokansa on virittäytynyt taajuudelle 93,3 MHz jännittämään omiensa puolesta. Lukko on pienelle Raumalle iso asia.

Kipinä syntyi kokeilusta

Risto ”Ripa” Leino ajautui jääkiekkoselostajaksi keväällä 2000, kun Radio Ramonan silloinen selostaja ilmoitti siirtyvänsä toiseen työpaikkaan. Ramonassa pitkään toimittajana työskennellyt Leino sai mahdollisuuden kokeilla selostamista seuraavana syksynä alkaneella liigakaudella. Päätös selostajan työn kokeilemisesta oli kauaskantoinen. Ensi viikolla käynnistyvä sarjakausi on Leinolle jo seitsemäs.
Ensimmäisen selostuksensa Leino teki jo keväällä 1999, kun silloinen selostaja oli lomareissulla ja tämän varamies sairastui.
– Lauantaiaamuna soi puhelin ja silloinen pomo kysyi onnistuisiko homma. ”Ei käryäkään ja vatsa on jo valmiiksi kuralla mutta kokeillaan”, tokaisin siihen. Armotonta sekoilua ja kauhea jännitys läpi koko ottelun, mutta myönnetään, kyllä se kipinä jäi itämään tuolloin, josko tätä voisi myöhemmin jatkaa, Leino muistelee.
Radio Ramonan siirtyminen ohjelmayhteistyöhön SBS Finlandin kanssa on jonkin verran helpottanut selostustöitä tekevän Leinon työnkuvaa. Vielä 2000-luvun alussa vieraspelireissua saattoi seurata seuraavana aamuna Ramonan aamulähetyksen juontotyöt. Nykyään juonnot tehdään Tampereella ja Rauman toimituksen vastuulla ovat uutiset ja ohjelmavirran muut paikallispätkät. Siitä huolimatta aamun uutisvuoro saattaa odottaa vaikkapa Jyväskylästä yöllä kotiutuvaa selostajaa.
– Kuopion, Oulun ja Lappeenrannan pelien jälkeen yövyn hotellissa ja ajan kotiin seuraavana päivänä, mutta esimerkiksi Lahdesta ja Jyväskylästä lähden kotimatkalle samana iltana, Leino kertaa urakkaansa.

Anterot ja Tyni innoittajina

Varsinaista esikuvaa urheiluselostajien kirjavassa joukossa Leinolla ei ole. Ylen tv-selostajaa Antero Mertarantaa ja takavuosina selostajana toiminutta Antero Karapaloa Leino pitää erinomaisina. Radiosta tutun Kari Tynin tyylistä hän pitää erityisesti.
Mutta millainen on selostaja Risto Leinon selostustyyli nykyään verrattuna uran alkuaikoihin?
– On se muuttunut, toivottavasti parempaan suuntaan, vaikka itse on jäävi omaa työtään arvostelemaan. Alkuaikojen tietynlainen ”fanius” on karsiutunut, vaikka joku voi olla toistakin mieltä. Pyrin kertomaan kaukalon tapahtumat realistisesti, eli ei se aina Lukko ole, joka kaukalossa vääryyttä kärsii, Leino kuvailee.
Hyvän selostajan ominaisuuksiin kuuluu Leinon mielestä puheen sujuvuus, ottelutapahtuman välittäminen kuuntelijalle reaaliajassa ja totuudenmukaisesti. Kentällä tapahtuvaa saa värittää mutta ei vääristellä, hän muistuttaa. Ja tietysti selostajan pitää tuntea lajin säännöt, vaikka välillä tuomarin tuomiot hämmästyttävät selostajaa yhtä paljon kuin ottelun katsojia.

Risto Leino

Selostusolosuhteissa on huima ero eri liigapaikkakuntien välillä. Risto Leino valmistautumassa ottelun kolmanteen erään Rauman jäähallissa maaliskuussa 2005 (Kuva: Tero Toivonen).

Kilpahuutoa kopissa

Selostajan valmistautuminen kauteen alkaa hyvissä ajoin kesällä jääkiekkoaiheisia uutisia seuraten ja tilastoihin perehtyen. Hallille mennään tunti pari ennen peliä, jotta tekniikka ja yhteydet studioon saadaan setvittyä kuntoon. Ennakkoraportti illan pelistä annetaan noin puoli tuntia ennen kiekon putoamista jäähän. Silloin kaiken pitää olla valmista. Erätaukojen lisäksi selostaja saa lepuuttaa ääntään pelikatkojen aikana radiotaajuudella jauhavien mainosten ajan. Kaupallisessa radiossa sponsorien äänen pitää kuulua.
Kiekkolähetys on Radio Ramonassa kahden kauppa. Risto Leino hehkuttaa ja studiossa oleva ohjelma-avustaja hoitaa lähetyksen muut osuudet, joihin kuuluu muun muassa tilannetiedot muilta ottelupaikkakunnilta.
Ramonassa on omaksuttu RDS-järjestelmän hyötykäyttö jääkiekkolähetyksissä. RDS-kentässä pyörii menossa olevan kiekkokierroksen tilannetiedot reaaliajassa. Näin kiekkojännärin ei välttämättä tarvitse viettää kahta tuntia korva kiinni radiossa, kun tilannetta voi seurata radion näytöltä.
Selostajan käyttämä tekniikka on melko yksinkertaista. Vieraspeleissä käytössä on modeemi, jolla ääni saadaan siirrettyä puhelinlinjoilla studiolle. Kotihallista on paremman äänenlaadun turvaava kiinteä yhteys.
Keikkahommia paiskiva selostaja ei aina välty pikku mokilta.
– Erikoisin moka on se kun myöhästyin 10 minuuttia joitakin vuosia sitten Jyväskylän vieraspelistä ajettuani harhaan ja jouduttuani tietöiden vuoksi hidastelemaan, Leino naurahtaa.
Pitkien ajomatkojen lisäksi työn haasteisiin kuuluu selostaminen hyvin erilaisissa olosuhteissa. Eräässä jäähallissa hehkuttaja joutuu keskelle yleisöä rakennettuun avoselostamoon, toisaalla neljä selostajaa on ahdettu yhteen selostuskoppiin huutamaan samaa asiaa kukin tyylillään ja eräässä suuressa jäähallissa tunnelma on lattea ja näkyvyys kentälle katsomon yläparvelle sijoitetusta selostuspisteestä huono.
Raumalaisselostaja jakaa kehuja Porin Isomäen hallin hyvälle selostamolle, josta näkyvyys kentälle on erinomainen. Kehuja satelee myös Turkuhallin ja Hämeenlinnan selostamojärjestelyille. Rauman uudistettuun jäähalliin on tulossa kunnollinen selostamo nykyisen melko ankean avoselostamon tilalle. Halliremontti valmistuu parahiksi kauden alkuun mennessä.

Ässien finaali unelmana

Keväällä 2005 elettiin Raumalla todellista kiekkobuumia. Lukko pelasi itsensä neljän parhaan joukkoon, mutta joutui lopulta tyytymään neljänteen sijaan hävityn pronssiottelun jälkeen. Vuoden 2005 puolivälieräsarja Helsingin IFK:ta vastaan oli Risto Leinolle hänen uransa tähänastinen huippuhetki. Parhaiten mielessä ovat kaksi Helsingissä pelattua ottelua, jotka päättyivät Lukon voittoon.
Shayne Toporowskin tehdessä ratkaisevan maalin 2-3 toisessa jatkoerässä aikaan 84.30 tuntui, että taivas repesi ja veri pakeni päästä! Fiilis oli aivan uskomaton, Leino hehkuttaa.
Palautetta selostuksista tulee jonkin verran, mutta Leinon mukaan yllättävän vähän. Toisaalta selostaja saa kulkea Rauman kaduilla rauhassa, vaikka pienellä paikkakunnalla ”kaikki tuntevat toisensa” ja jotkut tunnistavat tutun radioäänen.
Leinon oma jalkapalloilijan ura päättyi jo nuorena selkäsairauteen, mutta urheilun ja erityisesti jääkiekon ystävä hän on ollut koko ikänsä.
Uudistunut Rauman Lukko satsasi Äijänsuon jäähallin korjaamiseen ja juhlakauteensa merkittäviä summia. Lukon ainoasta Suomen mestaruudesta on aikaa jo 43 vuotta, sillä keväällä 1963 raumalaiset saavuttivat mestaruutensa. Finaalipelin selostaminen on Leinon unelmissa. Vastassa olisi tietysti raumalaisten rakkain vihollinen Porin Ässät. Lukko voittaisi mestaruuden jatkoaikamaalilla…
Se miten Lukolle käy tulevalla kaudella, selviää taajuuksilta 93,3 ja 97,3 MHz sekä SBS Radioiden nettikuuntelusivulta, jossa on Radio Ramonan lisäksi muidenkin SBS-asemien kuuntelulinkkejä. ”Ripa” on valmiina, kausi voi alkaa!