Paikallisradioiden toimilupaehdot herättävät kysymyksiä

kirjoittanut

kategoriassa

Paikallisradioiden toimilupaehtojen tiukkuus ja toimilupien lipsahtaminen suurille asemaketjuille kismittää osaa radiotoimijoista. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ollaan toisaalta tyytyväisiä toiminnan kasvumahdollisuuksiin paikallisesti, mutta toisaalta uudet lupaehdot heikentävät paikallisen ohjelman lähettämistä lähetinkohtaisesti. Pohjanmaalla ihmetellään maakunnan ja pääkaupungin asemien erilaista arvoa lupaviranomaisten silmissä.
Kaupallisten radioiden uudet toimiluvat astuvat voimaan ensi vuoden alussa. Joensuulaiselle Radio Rexille vuodenvaihde tuo mahdollisuuden pitää tiukemmin kiinni toimintamahdollisuuksista Joensuussa kuuluvia osavaltakunnallisia asemaketjuja vastaan. Alajärvellä pääpaikkaansa pitävän Järviradion tavoite saavuttaa pääkaupunkiseutu koki kolauksen toimilupakierroksen loppuhuipentumassa. Toimilupaa Helsinkiin ei myönnetty.

Iskelmästä nuorisokulttuuriin

Radio Rexin käytännössä koko Pohjois-Karjalan kattava lähetinverkko saa rinnalleen uuden nuorisokulttuuriradion ensi vuonna. Radio Rex käynnistää paikallisesti tuotetun nuorisokulttuuriaseman taajuudella 101,5 MHz. Tähän asti Rexin rinnalla on toiminut SBS Finlandin tuottama Iskelmä Joensuu, jonka taajuus siirtyy vuodenvaihteessa Swelcomin rock-asemalle.
– Mahtaa olla melkoinen muutos iskelmästä rockiin, tokaisee Radio Rexin vastaava toimittaja Seppo Mustonen. Hänen mukaansa radiolle tehtiin jo viime syksynä selväksi, että lupaehdot tulevat kiristymään niin, että Iskelmästä on luovuttava. Sen sijaan paikallinen radiotyön opetus Radio Rexin Outokummun taajuudella saa jatkua, mutta kiristynein ehdoin.
Seppo Mustonen kertoo nuorisolle suunnatun radioaseman taajuuden irronneen lupaviranomaisten kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen. Radio Rexin kannalta toiminnan laajeneminen alle 30-vuotiaille suunnattuun radioon on elinehto kilpailussa isoja ketjuasemia vastaan. Mustonen kutsuu Joensuuta Suomen pop-pääkaupungiksi ja lupaa tämän myös kuuluvan uuden radion ohjelmistossa.
– Uudesta tulokkaasta ei tule mitään hittiasemaa vaan paikallisista tekijöistä lähtevä musiikki- ja puheohjelmaa lähettävä radio, vakuuttaa Mustonen.

Radio Kuparia kaksi tuntia päivässä

Seppo Mustonen kokee paikallisradioiden uudet lupaehdot kireiksi. Hänen mielestään kiristyneet ehdot ovat yleinen epäluottamuslause koko radioalaa kohtaan. Uusien lupaehtojen mukaan paikallisen radion ohjelmavirran pitää olla pääasiassa samaa kaikissa lähettimissä. Poikkeama eri lähettimien kautta välitettävässä ohjelmassa saa olla enintään kaksi tuntia päivässä. Radio Rexin tapauksessa tämä tarkoittaa Outokummussa toimivan Radio Kuparin toiminnan muotoilemista uudelleen.
– Lähtökohta on, että Radio Kupari jatkaa, mutta kyllä lupaehtojen tiukkenemin ilman muuta vaikuttaa paikallisaseman toimintaan, toteaa Mustonen. Radio Kuparin toimintaa pyörittävät Pohjois-Karjalan Ammattiopisto Outokummun radiotyön opiskelijat opintojensa ohella.
Lähetinkohtaisen paikallisohjelman rajaamisen kahteen tuntiin päivässä voi Mustosen mukaan nähdä myös hyväksi asiaksi. Radiotyön kouluttamisen kannalta voi olla parempi, että lähetysjaksot rajoittuvat kerralla kahteen tuntiin päivässä, mutta samalla opiskelijoiden juontovuorot pitenisivät muutaman viikon jaksoiksi, arvelee Mustonen.
Outokummun opiskelijoiden tekemää ohjelmaa voidaan Mustosen mielestä kuulla myös uuden nuorisokulttuuriradion taajuudella. Samoin voisi jatkua yhteistyö Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun medianomikoulutuksen kanssa. Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ohjelmia on kuultu Radio Rexin taajuuksilla.
Osavaltakunnallisten radioiden luvanjakoa Mustonen pitää kummallisena. Sävelradion luvan repiminen pois oli hänen mukaansa yllätys.

Järviradio halusi Helsinkiin

Alajärvellä majaansa pitävä Järviradio haki nykyisten taajuuksiensa lisäksi toimilupaa Helsinkiin. Valtioneuvosto ei kuitenkaan myöntänyt Järviradiolle lupaa laajentua pääkaupungin radiotaajuuksille. Järviradion toimitusjohtaja Markku Mäenpään mukaan viranomaisten kielteinen lupapäätös oli iso pettymys Järviradiolle. Laajalla alueella Väli-Suomessa kuuluva radio halusi nostaa maakuntien ja Helsingin vuorovaikutuksen esille hakemalla taajuutta Helsinkiin. Mäenpää sanoo, että tarkoitus oli tuoda Helsingin kaupunginvaltuuston kokoukset kuultaviksi koko lähetinverkkoon.
– Helsingin valtuustossa tehdään merkittäviä päätöksiä, jotka heijastuvat koko Suomeen. Olisimme halunneet tuoda ne kuuntelijoidemme kuultaviksi myös Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla, sanoo Mäenpää. Järviradiolla on studio Helsingissä, ja asema on radioinut eduskunnan kyselytunnit suorina lähetyksinä jo vuosien ajan.
Toimilupapäätökset eivät Mäenpäätä muutenkaan miellyttäneet. Maakunnallisten radioiden on hänen mielestään vaikea päästä ääneen pääkaupunkiseudulle, mutta Helsinkiin rekisteröidyille asemille lupia myönnetään maakunnista helpolla. Mäenpään arvion mukaan Järviradio olisi saavuttanut Helsingin seudulla noin 100 000 kuuntelijaa. Radio on hänen mukaansa Väli-Suomen kuunnelluin. Järviradiolla on lähettimet Alajärven ympäristön lisäksi Keski-Suomessa Viitasaarella, Pihtiputaalla ja Jyväskylässä.

Studio kulkee salkussa

Järviradion tukikohta Alajärvi on vain osa radion kokonaisuutta. Markku Mäenpää kehuu nykytekniikan mahdollistavan toimittajien työskentelyn koko kuuluvuusalueella ja muuallakin niin, että kuuntelija ei välttämättä edes tiedä, mistä lähetys tulee. Kiinteitä studioita Järviradiolla on Alajärven ja Helsingin lisäksi Jyväskylässä, joista toisen omistaa Jyväskylän yliopisto. Toinen paikallisstudio sijaitsee Jyväskylän hyppyrimäessä. Eri studioiden ohella asemalla on käytössään alan uusinta tekniikkaa, joka mahdollistaa ohjelmanteon kannettavalla laitteistolla internetin mahdollisuuksia hyödyntäen.
– Toimittajamme voi olla vaikka Lehtimäellä ja haastateltava Jyväskylän yliopistossa ja silti kaikki toimii Alajärven studion välityksellä, kuvailee Mäenpää. Radiotoimittajan työskentelymahdollisuudet muuttuvat lähes rajattomiksi, kunhan Digitan rakentama, entistä NMT-450-verkkoa hyödyntävä langaton laajakaista valmistuu.
Uusimmalla tekniikalla toimiva Järviradio esittäytyy yleisölle seuraavan kerran heinäkuussa Töysässä pidettävillä Koti sinulle -messuilla, josta radio välittää ääntä ja kuvaa internettiin. Paikalla olevien julkisuuden henkilöiden haastattelut voi kuulla myös radiosta.
Järviradion lähetysverkossa kuullaan sama ohjelma kaikkien lähettimien kautta. Viitasaaren taajuudella tosin on paikallinen jumalanpalvelus joka sunnuntai, mutta muuta paikallistoimintaa ei enää ole. Viitasaarella toiminut paikallistoimitus Radio Polaris loppui muutama vuosi sitten.

Paikallisradiot eivät kilpaile keskenään

Pohjanmaan alueella toimivat paikallisradiot tukevat Mäenpään näkemyksen mukaan toisiaan, vaikka kilpailevatkin osittain samoista kuuntelijoista. Radiomainonnan osuus koko mainoskakusta on vaatimaton neljä prosenttia, mutta eri paikallisradioille on silti sijansa kakun jakajina. Toimilupaehdoissa mainitut juonnetun ohjelman vähimmäismäärät eivät Mäenpään mukaan aiheuta ongelmia Järviradiolle, sillä asemalla on runsaasti puheohjelmia jo nykyisin. Puheohjelmien sisältöä ovat muun muassa eri teemaohjelmat kuten terveys, hengelliset ohjelmat, urheilulähetykset ja uutisointi paikallisista tapahtumista. Urheilussa perinteisten lento- ja pesäpallon lisäksi Mäenpää ei pidä mahdottomana jääkiekon lisäämistä ohjelmistoon jo ensi syksynä.
– SBS:n Radio Jyväskylä lopettaa Jypin pelien selostamisen. Pitää harkita voisiko se sopia meidän ohjelmistoomme.
– Ja tavoitteemme on edelleen Helsingissä, päättää Mäenpää.

Uusia taajuuksia paikallisradioille

Useat paikallisradiot saavat käyttöönsä uusia taajuuksia kattamaan nykyisen lähetinverkon katvealueita. Kainuussa ja Koillismaalla kuuluvan Radio Kajauksen laajaan taajuusvalikoimaan liittyy uusi lähetin, joka avataan Suomussalmella. Sata-Hämeessä ja Pirkanmaalla toimiva Sun FM saa käyttöönsä uuden taajuuden Valkeakoskella ja Tampereella.
Turkulainen Radio Auran Aallot saa laajentaa kuuluvuusalueettaan Alastarolle kattamaan Varsinais-Suomen pohjoisosat ja Ala-Satakunnan. Kuuluvuusaluettaan saavat kasvattaa myös muun muassa Radio Sata Saloon, Radio Helsinki siirtymällä nykyisin Metro FM:n käyttämille taajuuksille ja Radio Vaasa Teuvan seudulle.