Radioaalloille niukasti muutoksia

kirjoittanut

kategoriassa

Valtioneuvosto jakoi kauan odotetut toimiluvat kaupallisille radioille vuosiksi 2007-2011. Valtakunnallisesti katsottuna toimilupakierros tuo Suomeen kaksi kokonaan uutta osavaltakunnallista radiota. SanomaWSOY:n isännöimä Swelcom sai luvan pääasiassa miehille suunnatulle rock-asemalle ja naisia kuuntelijoikseen houkuttelevalle, työnimeä Lady FM -tottelevalle radiolle.
Radio Novan kyljessä vuoden verran toimineelle Sävelradiolle lupakierros merkitsee lopun alkua. Vuonna 1999 aloittaneelle Sävelradiolle jatkolupaa ei herunut. SBS Finlandin omistama Radio City liittyy Sävelradion seuraan toimintansa lopettamaan joutuvana. SBS haki ensisijaisesti lupaa osavaltakunnalliselle rock-asemalle nimellä Radio City, mutta rock-lupa myönnettiin Swelcomille. Radio Cityn toissijaisena hakemuksena oli paikallisradiolupa Helsinkiin. Pääkaupungin ainoa uusi paikallisradio on kuitenkin urbaani-ilmeinen Basso Radio. Kanavapäällikkö Ville Tikkanen lupasi tuoreeltaan, että Basso Radion uusi toimilupa otetaan käyttöön heti ensimmäisenä mahdollisena päivänä eli 1.1.2007.

Ryynänen suomii poliitikkoja

Kotimaisen radiokentän vahvan toimijan SBS Finlandin toimitusjohtaja Leena Ryynänen hämmästelee toimilupakierroksen satoa. SBS:ltä lupakierros vei yhden osavaltakunnallisen aseman, kun Radio Cityn jatkolupahakemus hylättiin. Ryynänen ei allekirjoita liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovisen näkemystä siitä, että keskiviikkona päättynyt lupakierros monipuolistaa radioalaa. Satikutia saa myös Huovisen edeltäjä, liikenne- ja viestintäministerinä aiemmin toiminut Leena Luhtanen, joka Huovisen tavoin ilmoitti lupakierroksen tavoitteeksi radioiden monipuolisuuden. Ryynäsen mukaan hänen ja Huovisen näkemykset laadukkaasta radiokentästä eroavat merkittävästi.
– Ministerin mielestä laadukkuus taataan jakamalla lupia mahdollisimman monelle eri yhtiölle. Minun näkemykseni mukaan laadukkuuden takaa muutama vahva toimija, näkee Ryynänen.
Hänen mukaansa eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta ei pitänyt lupaustaan ilmoittaessaan, että radioiden lupaehdot tulevat ennen lupakierrosta julkisiksi.
– Ja viime syksynä eduskunnassa käytyä toimilupakeskustelua eivät käyneet radioalan ammattilaiset vaan poliitikot, sanoo Ryynänen.

Luvansaajat eivät yllättäneet

Radio Cityn ja Sävelradion katoaminen radiokartalta ja Swelcomin saamat kaksi osavaltakunnallista lupaa eivät yllättäneet Ryynästä. Hän jäi kuitenkin kaipaamaan todellista toimilupakilpailua uutisradion luvasta, sillä newstalk-formaatti olisi sopinut Suomen kaupallisille radioaalloille.
– Odotin että MTV tai Swelcom olisivat hakeneet lupaa newstalk-asemalle. Nyt Swelcomille myönnettiin kaksi aikuisille suunnattua asemaa, joista naisradio kilpailee Novan ja Kissin kanssa, pohtii Ryynänen. SBS aikoo Ryynäsen mukaan jatkaa Kiss-radiokanavaa, vaikka joissakin yhteyksissä asiasta on ollut toisenlaista tietoa.
Paikallisradioina jatkavat SBS:n Iskelmä ja nykyinen kaupunkiradioketju voinevat jatkossakin toimia nykyisellä toimintamallilla. Toimiluvissa ei Ryynäsen arvion mukaan mainita mitään studion sijaintipaikkakunnista, kunhan ohjelmassa on myös paikallisia aiheita. Suositun Iskelmä-kanavan toimintaa SBS aikoo jatkaa lähes nykyisen laajuisena. SBS menetti Iskelmältä vain Forssan seudun kuuluvuuden.
Leena Ryynänen kertoo SBS Finlandin myyvän myös tulevaisuudessa erilaisia ohjelmistoja kaikille halukkaille toimijoille. Kaupunkiradioiden tulevaa ohjelmakonseptia Ryynänen ei vielä ollut halukas arvioimaan.

Raumalla petyttiin katteettomiin lupauksiin

SBS Finlandin kanssa yhteistyötä tekevän raumalaisen Paikallisradio Ramona Oy:n toimitusjohtaja Jari Naarmala kokee toimilupakierroksen pettymyksenä. Sanomalehti Länsi-Suomea kustantavan Länsi-Suomi-yhtymän omistama Radio Ramona oli vakavissaan hakemassa lupaa iäkkäämmille suunnatulle uudelle radiolle. Asema olisi toiminut Radio Ramonan sisarkanavana taajuudella 97,3 MHz. Valtioneuvoston lupapäätös ei kuitenkaan muuttanut asetelmia Rauman radiotaajuuksilla. Radio Ramona saa jatkaa toimintaansa kahdella taajuudella, mutta yhdellä ohjelmalla.
– Olen pettynyt siitä, että toista lupaa ei tullutkaan, vaikka olimme taajuuden ainoa hakija. Tarkoituksemme oli tehdä Rauman seudulla asuville ikääntyville kuuntelijoille täysin uusi tuote, kertoo Naarmala.
Radio Ramona tulee Naarmalan näkemyksen mukaan jatkamaan nykyisellään. Paikallisuuteen satsaaminen jatkuu vahvana, sillä ohjelmayhteistyötä SBS Finlandin kanssa ollaan jatkamassa. Tämä vapauttaa pienen radion rajalliset resurssit paikallisen aineiston tuottamiseen.
Satakunnan radiokenttä ei muutu keskiviikon lupapäätösten myötä. Naarmalan mielestä paikallisuuden vahvistaminen ei ainakaan toteudu sillä, että maakunnassa alkaa kuulua kaksi Swelcomin puolivaltakunnallista kanavaa.
– Kai tämä oli poliitikkojen tahto lupakierrosta edeltävistä lupauksista huolimatta, huokaa Naarmala.