Keskiviikkona alkava television uusi toimilupakausi vaikuttaa merkittävästi maksuttomien ja maksullisten kanavien vastaanottamiseen antennitalouksissa. Uusien ohjelmistolupien myötä tv-yhtiöt voivat itse määritellä, minkä lähetysasemien kautta kanavat näkyvät. Digitan verkossa lähettävistä kanavista osan näkyvyysalue pienenee ja joidenkin kanavien kanavapaikka vaihtuu. Vastaanottimen virittäminen uudelleen varmistaa kanavien näkymisen keskiviikosta alkaen.

Digita päivittää kanavat lähetysverkossaan uusille kanavapaikoille ja vaihtaa joidenkin kanavien lähetystaajuuksia 16.-17.5. välisenä yönä. Keskiviikkoaamuna kanavien pitäisi näkyä uusilla kanavapaikoilla niissä kotitalouksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetykset antennin kautta.

Vapaasti katsottavat eli maksuttomat kanavat näkyvät Digitan verkossa DVB-T -tekniikalla kanavanipuissa A, C ja E. Näistä kanavanippu A on valtakunnallinen ja siinä lähettävät Ylen kolme kanavaa sekä kanavanippuun B-nipusta siirtyvät MTV3 ja Nelonen. Muut A-nipun kanavat ovat Ava ja Estradi. B-kanavanipun näkyvyysalue pienenee merkittävästi. Se kattaa jatkossa 85 prosenttia väestöstä ja on sama kuin F-nipulla. Molemmissa nipuissa lähetetään maksullisia kanavia DVB-T2 -tekniikalla.

90 prosenttia väestöstä kattavassa C-nipussa lähettävät keskiviikosta alkaen makstuttomat TV5, Kutonen, Fox, Frii, Aito Iskelmä Harju & Pöntinen, TLC, Viacom Channel ja National Geographic. E-nipun (98 prosentin väestöpeitto) kanavat ovat Sub, Liv, Jim, Hero ja Alfa TV sekä deittikanava.

Keskiviikkona kanavapaikkaa vaihtavat TV5 siirtymällä kanavapaikalle 7, Kutonen vaihtamalla kanavapaikalle 10 ja TLC hyppäämällä kanavapaikalle 11. Deittikanavan paikka on 18, uuden Viacomin 19 ja Estradin 28.

Digitan verkossa lähettävät maksulliset kanavat näkyvät jatkossa teräväpiirtolähetykset mahdollistavalla T2-tekniikalla. Maksukanavat lähettävät kanavapaikasta 40 eteenpäin.

Lisätietoa kanavien vaihtumisesta, näkyvyysalueista ja vastaanottimien virittämisestä saa Digitan nettisivuilta sekä Viestintäviraston neuvontapalvelusta.

Mediamonitori

Twitter