Radion merkitystä tiedotusvälineenä korostetaan keskiviikkona 13. helmikuuta, kun kaikki Suomen radioasemat välittävät saman viestin kuuntelijoilleen. Unescon julistaman Maailman radiopäivän tempaus toteutetaan kello 9.10. Yhteinen viesti alkaa The Beatlesin kappaleella All You Need Is Love. Radiopäivässä ovat mukana niin Ylen kanavat kuin yksityiset radiot.
Unescon World Radio Dayn tavoitteena on tuoda esiin radion merkitystä kaikkialla maailmassa, ja edistää radionkuuntelun mahdollisuuksia. Maailmassa on noin miljardi ihmistä vailla tilaisuutta kuunnella radiolähetyksiä. Monissa kehitysmaissa radio on hinnaltaan ylivertainen tiedon ja viihteen välittäjä televisioon tai lehtiin verrattuna.
Suomessa Maailman radiopäivä muistuttaa radion olevan edelleen varteenotettava viestintäväline. Suomen ensimmäiset yleisradiolähetykset lähetettiin 90 vuotta sitten marraskuussa 1923.
Radiotoimiala on lähettänyt Maailman radiopäivästä yhteiskirjeen kansanedustajille.
Radio on edelleen merkittävä tiedon ja viihteen välittäjä, muistutetaan Maailman radiopäivänä. Kuvassa Timo Järvenpää Radio Porin studiossa (Kuva: Tero Toivonen).
Mediamonitori - Yle, RadioMedia
Kommentit
Toivottavasti asianomaiset kanavat pitävät pintansa, eivätkä sorru vouhotuksiin, jotka vesittäisivät niiden omaa ideaansa
WRD sinänsä ideana muuten hyvä, kunhan se vaan toteutettaisiin asiallisemmin.
Rothberg-Olofsson pitää keskiviikon tempausta kyseenalaisena, sillä siinä käytettiin samaa RDS-järjestelmää, jolla jaetaan hätätiedotteita. Hänen mukaansa Ålands Radion lähetys katkesi yhdeksän minuutin ajaksi, mutta Smedsbölen radioaseman teknikko oli onnistunut sammuttamaan mannermaalta tulleen lähetteen.
Rothberg-Olofssonia kismittää myös se, heiltä vietiin oikeus itse päättää siitä, mitä maakunnan radiossa lähetetään. Toimitusjohtaja sanoo olleensa yhteydessä Yleen ja painottaa, ettei tällaista saisi enää tapahtua.
Melkoisen iso myrksy vesilasissa on siis menossa, mutta onhan tuossa kommentoinnissa tietty kiistattomuuskin: RDS pitäisi rauhoittaa hätätiedotteiden välittämiselle. Liiallinen "kikkailu" johtaa lopulta siihen, että todelliset hätäsanomat hukkuvat ns. humpuukiin. Olisiko ensi kerralla syytä jakaa jokaiselle suomalaisradiolle tiedosto, jossa Kansainvälisen radiopäivän tiedote on valmiina. Jokainen radio voi sitten miettiä oman strategiansa mukaisesti, onko tähän tempaukseen tarpeellista lähteä mukaan. Ajatushan on hyvä, toteutus kaipaa petraamista.