Muistan edelliseltä radioiden toimilupakierrokselta lauseen, jota korostettiin. Se kuului: ”Luvat myönnetään puhtaalta pöydältä”. Sitä en tiedä, minkälainen pöytäliina kyseisellä pöydällä on ollut, mutta tämän hetkisestä tuloksesta päätellen en halua ottaa edes selvää.
Tietysti on otettava huomioon se, että tällä kertaa hakijoita on paljon enemmän kuin viimeksi, yllättäen jopa paikallisradiot kiinnostavat. Ja niiden tulisikin kiinnostaa, sillä paikallisradiot ovat Suomessa olleet katoava luonnonvara siitä lähtien, kun SBS keksi ”pelastaa” niitä Iskelmä- ketjuunsa.
Nyt on täysin mahdollista, että Kotkasta, Kouvolasta ja Lappeenrannasta saattaa jopa kadota Iskelmä kunnon paikallisradion, jonka toteuttaa Planetmedia Oy, käytännössä puhelinfirma Finnet-yhtiöt, tieltä. Ironista sinänsä että Iskelmä sai osittain alkunsa juuri Kymenlaaksossa toteutetusta kuuntelijakyselystä, jossa ihmiset halusivat kuulla enemmän iskelmää.
***
Finnet-yhtiöt on muutenkin vankasti esillä toimilupakuvioissa, sillä onhan sillä kytköksiä jo toimivista asemista ainakin Radio SUNiin. Jyväskylässä saattaa nähdä päivänvalon Radio Jyske, ellei aseman nimeksi satu loppupeleissä päätymään SUN Jyväskylä. He ovat eri toiminimillä hakeneet asemia myös Helsingistä, Porvoosta, Pohjois-Savosta, Pohjois-Karjalasta ja Oulusta.
Itse näkisin varmana saaliina tuon Kymenlaakson, Helsingin ja Porvoon sekä Jyväskylän ja Oulun. Muilla paikkakunnilla tämänhetkinen luvanhaltija aivan varmasti saa jatkoluvan.
***
Mielenkiintoista lupakierroksella on Metroradioiden taktiikka. He ovat hakeneet kummallekin kanavalleen aivan eri taajuuskokonaisuuksia ensisijaisina vaihtoehtoina. Suomipopille yrittävät saada Novan nippua, ja Groovelle The Voicen taajuuksia. Itse sanon suoraan, että heillä pitää olla todella hyvät hakemukset, jotta tällaista kannattaisi edes yrittää.
Kuuntelijan ominaisuudessa voisi todeta Grooven muistuttavan liikaa Novaa nykyään, niin melkeinpä kun jopa tuollaista yrittävät, niin saisi jäädä kokonaan ilman lupaa, kun hakijoita kerta on. Suomipop saisi jatkaa vanhoilla taajuuksilla, kun niitä toissijaisena on hakenut, koska aivan samantyyppistä kanavaa ei Suomesta löydy. Eikä myöskään pidä unohtaa Suomipopin kuuntelijalukuja, ne eivät juuri ikinä ole olleet huonot.
***
Turussa nuorisokanava Zoom FM hakee pysyvää lupaa, joka oikeastaan on samalla tikittävä aikapommi. Jos sitä nimittäin ei tule, kanava joutuu lopettamaan lähetyksensä. Kanava on pyörinyt nyt teknisillä toimiluvilla, jotka sallivat lähettämisen 50 watin teholla. Mutta kanavan toimitus siirtyy Turussa toiseen paikkaan, jonne 50 W lähettäminen olisi sama, jos minä menisin Gobin autiomaahan laittamaan aseman pystyyn ja tehoksi tuon 50W.
Turussa jännitetään nuortenkanava Zoom FM:n toimiluvan puolesta. Kuva aseman studiosta vuodelta 2009 (Kuva: Tero Toivonen).
Eli viranomaisista on kiinni, jatkuuko Zoom FM:n toiminta, asian voi kiteyttää myös näin. Jos se jatkuu, niin se jatkuu Radio Iniön vanhalla taajuudella 99,0. Toivotaan tämänkin asian toteutumista, koska kanava on saanut yllättävän paljon positiivista palautetta.
***
Ja lopuksi asian ytimeen: Taajuussuunnitelmassa piti alunperin olla yksi uusi valtakunnallinen nippu. Se olisi koottu kaikista Iskelmä-ohjelmaa lähettävistä asemista. Sehän olisi ollut loistava idea! Siltä se tuntui tuolloin. Vaikka se sai kannatusta jonkin verran, niin silti monet asemat tyrmäsivät idean. Suunnitelma palautettiin siltä osin ennalleen.
Ja hyvä näin, sillä sen jälkeen monet kiinnostuivat hakemaan taajuuksia, jotka eivät ole enää vuosikausiin olleet paikallisessa käytössä, vaan soittaneet ainoastaan ”Parhaita kotimaisia ja kevyen musiikin klassikoita”.
Toivonkin päätöksiä kuumeisesti odotellessa, että valtioneuvosto tekee ratkaisut ajatellen kokonaisuutta: kaupallisuutta, paikallisuutta ja monipuolisuutta.
Kommentit
Tämä on tätä soittolistojen kirousta. Tunnetuilta artisteilta soitetaan vain niitä singlebiisejä, jättäen se albumi kokonaan unholaan. Tämä ei palvele musiikkiteollisuutta, koska tuskin kukaan voi ihan tosissaan väittää ostavansa täyteen hintaan CD-levyä yksittäisen kappaleen takia. Varsinkaan, kun Spotify on vallannut musiikkiteollisuuden. Lisäksi pitäisi päästä eroon siitä, että biisi ei saa ylittää tiettyä ennalta määrättyä pituutta. (jossain muistan kuulleeni, että biisi saa olla 3:30 pitkä, loppu jää soittamatta.)
En tarkoita, että pitäisi lähteä soittamaan progea, vaan tarkoitan samaa, jonka jo sanoin: että siltä pitkäsoitolta kaivettaisiin muitakin kappaleita kuin se singleraita, jonka radioedit on rutistettu radion salliman minuuttirajan sisään.
Lainaus _Remi Kokko_:
Näinpä. Lisäksi erikoismusiikkiohjel mille tulisi antaa lisää tilaa. Esimerkiksi kantria ei yksikään kanava soita liikaa. Genresidotut ohjelmat, joilla on tietty aika, voisivat tuoda mukavaa vaihtelua radioiden musiikkivalikoimaan.
Esimerkiksi Iskelmä Oululla ei ole muuta paikallista kuin mainokset ja muutaman kerran päivässä arkisin lähetettävät Radio Megan toimittamat uutiset, joissa on melkein joka lähetyskerta samat aiheet.
Tietääkö muuten Mediamonitorin toimitus, jatkaako iskelmäjukeboksi Iskelmätoive Oulu ensi lupakaudella?
ps. Kiitos kommentoinnin avaamisesta.
Mitä luultavammin jatkaa. Kysytään asiaa Lapualta seuraavalla kerralla, kun ollaan yhteydessä sinne.
Kommenttien RSS-syöte