Radioluvat: Tälläkö kertaa puhtaalta pöydältä?

kirjoittanut

kategoriassa

Muistan edelliseltä radioiden toimilupakierrokselta lauseen, jota korostettiin. Se kuului: ”Luvat myönnetään puhtaalta pöydältä”. Sitä en tiedä, minkälainen pöytäliina kyseisellä pöydällä on ollut, mutta tämän hetkisestä tuloksesta päätellen en halua ottaa edes selvää.

Tietysti on otettava huomioon se, että tällä kertaa hakijoita on paljon enemmän kuin viimeksi, yllättäen jopa paikallisradiot kiinnostavat. Ja niiden tulisikin kiinnostaa, sillä paikallisradiot ovat Suomessa olleet katoava luonnonvara siitä lähtien, kun SBS keksi ”pelastaa” niitä Iskelmä- ketjuunsa.

Nyt on täysin mahdollista, että Kotkasta, Kouvolasta ja Lappeenrannasta saattaa jopa kadota Iskelmä kunnon paikallisradion, jonka toteuttaa Planetmedia Oy, käytännössä puhelinfirma Finnet-yhtiöt, tieltä. Ironista sinänsä että Iskelmä sai osittain alkunsa juuri Kymenlaaksossa toteutetusta kuuntelijakyselystä, jossa ihmiset halusivat kuulla enemmän iskelmää.

***

Finnet-yhtiöt on muutenkin vankasti esillä toimilupakuvioissa, sillä onhan sillä kytköksiä jo toimivista asemista ainakin Radio SUNiin. Jyväskylässä saattaa nähdä päivänvalon Radio Jyske, ellei aseman nimeksi satu loppupeleissä päätymään SUN Jyväskylä. He ovat eri toiminimillä hakeneet asemia myös Helsingistä, Porvoosta, Pohjois-Savosta, Pohjois-Karjalasta ja Oulusta.

Itse näkisin varmana saaliina tuon Kymenlaakson, Helsingin ja Porvoon sekä Jyväskylän ja Oulun. Muilla paikkakunnilla tämänhetkinen luvanhaltija aivan varmasti saa jatkoluvan.

***

Mielenkiintoista lupakierroksella on Metroradioiden taktiikka. He ovat hakeneet kummallekin kanavalleen aivan eri taajuuskokonaisuuksia ensisijaisina vaihtoehtoina. Suomipopille yrittävät saada Novan nippua, ja Groovelle The Voicen taajuuksia. Itse sanon suoraan, että heillä pitää olla todella hyvät hakemukset, jotta tällaista kannattaisi edes yrittää.

Kuuntelijan ominaisuudessa voisi todeta Grooven muistuttavan liikaa Novaa nykyään, niin melkeinpä kun jopa tuollaista yrittävät, niin saisi jäädä kokonaan ilman lupaa, kun hakijoita kerta on. Suomipop saisi jatkaa vanhoilla taajuuksilla, kun niitä toissijaisena on hakenut, koska aivan samantyyppistä kanavaa ei Suomesta löydy. Eikä myöskään pidä unohtaa Suomipopin kuuntelijalukuja, ne eivät juuri ikinä ole olleet huonot.

***

Turussa nuorisokanava Zoom FM hakee pysyvää lupaa, joka oikeastaan on samalla tikittävä aikapommi. Jos sitä nimittäin ei tule, kanava joutuu lopettamaan lähetyksensä. Kanava on pyörinyt nyt teknisillä toimiluvilla, jotka sallivat lähettämisen 50 watin teholla. Mutta kanavan toimitus siirtyy Turussa toiseen paikkaan, jonne 50 W lähettäminen olisi sama, jos minä menisin Gobin autiomaahan laittamaan aseman pystyyn ja tehoksi tuon 50W.

Zoom FM:n juontajia vuonna 2009.

Turussa jännitetään nuortenkanava Zoom FM:n toimiluvan puolesta. Kuva aseman studiosta vuodelta 2009 (Kuva: Tero Toivonen).

Eli viranomaisista on kiinni, jatkuuko Zoom FM:n toiminta, asian voi kiteyttää myös näin. Jos se jatkuu, niin se jatkuu Radio Iniön vanhalla taajuudella 99,0. Toivotaan tämänkin asian toteutumista, koska kanava on saanut yllättävän paljon positiivista palautetta.

***

Ja lopuksi asian ytimeen: Taajuussuunnitelmassa piti alunperin olla yksi uusi valtakunnallinen nippu. Se olisi koottu kaikista Iskelmä-ohjelmaa lähettävistä asemista. Sehän olisi ollut loistava idea! Siltä se tuntui tuolloin. Vaikka se sai kannatusta jonkin verran, niin silti monet asemat tyrmäsivät idean. Suunnitelma palautettiin siltä osin ennalleen.

Ja hyvä näin, sillä sen jälkeen monet kiinnostuivat hakemaan taajuuksia, jotka eivät ole enää vuosikausiin olleet paikallisessa käytössä, vaan soittaneet ainoastaan ”Parhaita kotimaisia ja kevyen musiikin klassikoita”.

Toivonkin päätöksiä kuumeisesti odotellessa, että valtioneuvosto tekee ratkaisut ajatellen kokonaisuutta: kaupallisuutta, paikallisuutta ja monipuolisuutta.


Kommentit

7 vastausta artikkeliin “Radioluvat: Tälläkö kertaa puhtaalta pöydältä?”

 1. Veli Ojala avatar
  Veli Ojala

  Hei, Sanokaapa kantanne sellaisista paikallisista kanavista seur. kaudelle, jotka soittavat nyt pelkästään jukeboxista toivekappaleita korkeaan hintaan ja joissa ei ole mitään varsinaista radio-ohjelmatarjontaa? Toiseksi kysyisin kantaanne sellaisista paikallisradoista, jotka ovat toimineet vuosikausia tappiolla ja myyvät pakosta mainoksia alihintaan ja epäterveellistävät kilpailun? Ja nekin elää käytännössä pitkälti vain toivekappaleista saatavilla tuloilla toivojilta. Eikä tällaisessa radiossa siis myöskään ole ammattitaitoista hlökuntaa noista syistä varaa palkata. Miten tällainen radio voisi muka siinä samalla kehittää toimintaansa ja tervehdyttää tilannetta seuraavalle kaudella, mikäli lupa jatkuu. Käsittääkseni uuden kauden oli tarkoitus tervehdyttää toimintaa ja näistä syistä mm. pitenee toimikausi 8-vuoteen?

 2. _Remi Kokko_ avatar
  _Remi Kokko_

  Mielestäni radiolla on aina hyvä olla joku soittolista käytössään, koostui se juontajan itse valitsemista kappaleista tai etukäteen musiikkipäällikön valitsemista kappaleista. Mutta tottakai soittolistoille pitäisi päätyä kappaleita mitä siellä ei ole, tutuilta artisteilta vähemmän tunnettuja kappaleita, sekä laulajia ja kappaleita joita ei radiossa juurikaan kuule. Ja valitettavasti nykymalli on kaukana tästä, osittain se varmaan johtuu kaupallisuudesta, on helpompi myydä kun on tietty paketti mitä myydä, konsepti, kokonaisuus. Mutta kysyit omaa mielipidettäni, niin se on laaja soittolista jonka juontaja itse saa ainakin suurimmaksi osaksi päättää noudattaen kanavan musiikkiformaattia. Eli melkein kaikkea mutta ei kuitenkaan ihan sillisalaattia.

 3. _Remi Kokko_ avatar
  _Remi Kokko_

  Itse kannatan sitä että paikallisradiot käyvät taistoa mainoseuroista. Mutta paikallisradioiden reviirille on viime aikoina tullut Iskelmä-ketjun kanavia jotka myyvät paikallisia mainoksia polkuhintaan, näistä tulisi mielestäni päästä eroon.

 4. Lauri Nieminen avatar
  Lauri Nieminen

  [quote name=”_Remi Kokko_”]soittolistoille pitäisi päätyä kappaleita mitä siellä ei ole, tutuilta artisteilta vähemmän tunnettuja kappaleita, sekä laulajia ja kappaleita joita ei radiossa juurikaan kuule.[/quote]

  Tämä on tätä soittolistojen kirousta. Tunnetuilta artisteilta soitetaan vain niitä singlebiisejä, jättäen se albumi kokonaan unholaan. Tämä ei palvele musiikkiteollisuutta, koska tuskin kukaan voi ihan tosissaan väittää ostavansa täyteen hintaan CD-levyä yksittäisen kappaleen takia. Varsinkaan, kun Spotify on vallannut musiikkiteollisuuden. Lisäksi pitäisi päästä eroon siitä, että biisi ei saa ylittää tiettyä ennalta määrättyä pituutta. (jossain muistan kuulleeni, että biisi saa olla 3:30 pitkä, loppu jää soittamatta.)

  En tarkoita, että pitäisi lähteä soittamaan progea, vaan tarkoitan samaa, jonka jo sanoin: että siltä pitkäsoitolta kaivettaisiin muitakin kappaleita kuin se singleraita, jonka radioedit on rutistettu radion salliman minuuttirajan sisään.

  [quote name=”_Remi Kokko_”]se on laaja soittolista jonka juontaja itse saa ainakin suurimmaksi osaksi päättää noudattaen kanavan musiikkiformaattia. Eli melkein kaikkea mutta ei kuitenkaan ihan sillisalaattia.[/quote]

  Näinpä. Lisäksi erikoismusiikkiohjelmille tulisi antaa lisää tilaa. Esimerkiksi kantria ei yksikään kanava soita liikaa. Genresidotut ohjelmat, joilla on tietty aika, voisivat tuoda mukavaa vaihtelua radioiden musiikkivalikoimaan.

 5. radioman avatar

  Olisin kyllä toivonut Finnet-leirin kanaville toimilupia ainakin Oulun ja Jyväskylän seuduille, olisi ehkä saatu aidosti paikallista ohjelmaa, mutta ilmeisesti Iskelmän asemaa ei haluttu syystä tai toisesta lähteä horjuttamaan.

  Esimerkiksi Iskelmä Oululla ei ole muuta paikallista kuin mainokset ja muutaman kerran päivässä arkisin lähetettävät Radio Megan toimittamat uutiset, joissa on melkein joka lähetyskerta samat aiheet.

  Tietääkö muuten Mediamonitorin toimitus, jatkaako iskelmäjukeboksi Iskelmätoive Oulu ensi lupakaudella?

  ps. Kiitos kommentoinnin avaamisesta.

 6. Tero Toivonen avatar
  Tero Toivonen

  [quote name=”radioman”]
  Tietääkö muuten Mediamonitorin toimitus, jatkaako iskelmäjukeboksi Iskelmätoive Oulu ensi lupakaudella?
  [/quote]

  Mitä luultavammin jatkaa. Kysytään asiaa Lapualta seuraavalla kerralla, kun ollaan yhteydessä sinne.