Artikkelin hakemisto

Osa 1: Juuret piraattitoiminnassa

Radio NRJ -logoNRJ sai alkunsa Pariisissa 1980-luvun alkupuolella, joka oli piraattiradioiden aikaa Ranskassa. NRJ:n toiminnan kerrotaan alkaneen vuonna 1981 piraattiradiona, jota toimitettiin pienessä opiskelijayksiössä Pariisin laitamilla. Yksiö sijaitsi kuitenkin kukkulan huipulla, joten kanavan kuunteleminen oli mahdollista koko kaupungissa. Äänipöydän kerrotaan sijainneen keittokomeron tiskipöydällä, lähettimen kylpyhuoneessa ja antennin parvekkeella. Vähemmän radioalaa seuranneille kerrottakoon, että piraattiradiotoiminta on laitonta. NRJ lähetti piraattiaikoinaan myös mainoksia, vaikka sekään ei ollut sallittua. Alkuvuosina toiminta oli yhdistyspohjaista.

Vuonna 1983 NRJ:stä tuli kaupallinen yhtiö. Seuraavana vuonna NRJ sai luvan mainosten välittämiseen ohjelmansa seassa. Samalla NRJ perusti 15/34 -nimisen mainosmyyntiyhtiön myymään mainosaikaa radioasemalle. 80-luvun puolessavälissä NRJ rankattiin jo Ranskan johtavaksi FM-radiokanavaksi sen avatessa ensimmäiset asemat Pariisin ulkopuolella. NRJ oli ensimmäinen radiokanava, joka lähetti ohjelmiaan myös satelliitin kautta vuonna 1986. Vuonna 1988 kanava laajentui Sveitsiin ja Belgiaan.

Vuosikymmenen vaihtuessa NRJ-asemia oli jo 150 kappaletta ja vuotta myöhemmin NRJ lanseerattiin Saksan Berliinissä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Vuonna 1993 NRJ laajeni jälleen: kolme uutta asemaa avattiin Saksassa ja kokonaan uutena alueena mukaan tuli Ruotsi. NRJ Stockholm pääsi ensimmäisenä kaupallisena ääneen 9 päivää sen jälkeen, kun toimilupa oli ostettu huutokaupasta. Jo vuoden kuluttua NRJ oli Ruotsin johtava kaupallinen radioketju, jolla oli asema viidessä kaupungissa (Tukholma, Göteborg, Malmö, Halmstad ja Kristianstad). NRJ lanseerasi myös ruotsalaisen mainosmyyntiyhtiö DeciBellen. Saksassa avattiin samana vuonna uusi asema Müncheniin.

90-luvun puolivälissä Ruotsin NRJ oli kasvanut jo 19 aseman ketjuksi kuuluvuusalueen kattaessa 60 % maasta. Mainosyhtiöiden nimet muuttuivat vuonna 1995: 15/34:stä tuli NRJ Regies ja DeciBellestä tuli NRJ Media. 6.10.1995 NRJ aloitti lähetyksensä Suomessa kaupunkina Helsinki taajuudella 96,8 MHz.

Vuonna 1998 NRJ:n valtakunta laajeni jälleen, kun uudet asemat avattiin Norjassa Osloon ja Itävallassa Wieniin. Heti seuraavana vuonna lähetykset aloitettiin puolestaan Tanskassa. Vuonna 2001 Norjan NRJ puolestaan laajensi kuuluvuusaluettaan neljään uuteen kaupunkiin.

NRJ rantautuu Suomeen

Vuonna 1995 Musiikkikersantit Oy:n tytäryhtiö Capitec Oy sai radiotoimiluvan Helsinkiin taajuudelle 96,8 MHz. Yhtiön oli alun perin tarkoitus aloittaa naisille suunnattu radiokanava, mutta suunnitelmat muuttuivat ja NRJ saapui Suomeen.

Jo ennen varsinaisten lähetysten alkua kuultiin taajuudella koelähetyksiä epävirallisella nimellä FM 96,8. Kyseisellä nimellä kanava löytyi ainakin Helsingin Sanomien ohjelmatiedoista. Varsinaiset lähetykset aloitettiin 6.10.1995 nimellä NRJ / Energy Helsinki. NRJ on alusta asti lähettänyt ohjelmaa vuorokauden ympäri. Metsälään sijoitetussa lähettimessä oli tehoa 500 wattia ja ohjelmat siirrettiin NRJ:n Pursimiehenkatu 26:ssa sijainneilta studioilta ISDN:n avulla. ISDN vaihtui myöhemmin radiolinkkiin. RDS oli paikallisradiovuosien ajan ENERGY__.

Alkuperäinen kuuntelijapotentiaali oli 900 000 ihmistä. Jo joulukuussa 1995 NRJ oli pääkaupunkiseudun kuunnelluin paikallisradioasema pääasiallisen kohderyhmänsä, 15-34 -vuotiaiden joukossa. Seuraavana vuonna NRJ nousi pääkaupunkiseudulla kuunnelluimman lisäksi myös suositummaksi paikallisradioksi 15-44 vuotiaiden keskuudessa. NRJ:n ohjelmatyyppinä on ollut kokoajan EHR eli European Hit Radio. Kanavan palveluksessa oli vuonna 1996 n. 20 työntekijää. NRJ Helsinki sai omat kotisivunsa internetiin vuonna 1998.

Keväällä 1999 NRJ sai toimiluvan seitsemälle uudelle paikkakunnalle. Uudet asemat saatiin NRJ Finland Oy:n paikallisradiolupina, jotka edellyttivät osittain paikalliset lähetykset.  Lähetykset Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa, Lahdessa ja Joensuussa alkoivat helmikuussa 2000. Lahdessa NRJ sai varsin suositun ja tunnetun Rytmiradio Lahden entisen taajuuden 96,6 MHz. Virallisesti uudet asemat avattiin ystävänpäivänä maanantaina 14.2.2000, mutta koelähetyksiä oli usealla paikkakunnalla jo edellisellä viikolla. Esimerkiksi Lahdessa lähetykset alkoivat jo perjantaina 11.2.2000. RDS oli kaikilla taajuuksilla laajenemisen jälkeen __NRJ___.

Toimiluvan edellyttämiä paikallisia lähetyksiä NRJ:llä kuultiin arkisin 09.00-15.00 ja 21.00-03.00. Paikalliset ohjelmat tuotettiin kuitenkin NRJ:n Helsingin studioilta. Laajentumisensa jälkeen NRJ alkoi olla enemmän myös otsikoissa. Keväällä 2000 asema pääsi lehtiin aloittaessaan ensimmäisenä maailmassa soittoäänien musiikkilistan. Lista toteutettiin yhteistyössä soittoääniä myyneen Ioboxin kanssa ja se kuultiin NRJ:n aamussa joka keskiviikko klo 8.

Elokuussa 2000 julkaistiin laajentuneen kuuluvuusalueen ensimmäisen KRT:n tulos. NRJ oli kohderyhmässään (15-35-vuotiaat) toisiksi suosituin kanava Kiss FM:n jälkeen. NRJ tavoitti viikossa n. 250 000 ja keskimääräisenä päivänä yli 110 000 kohderyhmään kuuluvaa kuuntelijaa.

Artistit ja bändit pääsivät juontamaan iltapäivälähetyksiä NRJ:llä syksyllä 2000. Artistit saivat itse päättää ohjelman puheenaiheista. Puheen lisäksi ohjelmissa kuultiin tietysti musiikkia ja kilpailuja. NRJ Primen (klo 15-18) tähtijuontajina olivat mm. Nylon Beat, Waldo’s People, Disco, nonStop, Egotrippi ja Fintelligens.

Heti vuoden 2001 alussa Liikenne- ja Viestintäministeriö julisti haettavaksi uusia ja vapautuneita taajuuksia. NRJ haki taajuutta mm. Kemiin, Rovaniemeen, Tammelaan, Savonlinnaan, Seinäjoelle, Poriin, Vaasaan ja Hämeenlinnaan. Muutkin kanavat hakivat uusia taajuuksia varsin runsaasti, vaikka vapaita taajuuksia oli jaossa varsin rajoitetusti. Helmikuussa NRJ sai luvan Savonlinnaan, Tammelaan ja Karjalohjalle. Saalis toimilupamarkkinoilla jäi varsin pieneksi, vaikka NRJ hakikin lupia useampaan kaupunkiin.

Tammikuun lopussa julkaistu KRT paljasti NRJ:n nousseen Lahdessa kohderyhmänsä kuunnelluimmaksi asemaksi. Touko-joulukuun 2000 kestäneen tutkimuksen aikana NRJ tavoitti viikoittain alle 35-vuotiaiden ikäryhmästä 62 %. Alle 25-vuotiaiden keskuudessa luvut olivat hyviä myös Oulussa ja Turussa. Oulussa ikäryhmästä tavoitettiin viikossa 59 % ja Turussa 61 %.

Helmikuun lopussa 2001 NRJ osti osuuden Kaakkois-Suomessa Radio Plus -nimellä toimineesta SBC Radio Oy:stä. NRJ:n omistusosuudeksi tuli 45 prosenttia ja loput 55 prosenttia jäivät yhä SBC Studio Ay:n omistukseen. Omistusmuutos tarkoitti käytännössä Radio Plus Kaakkois-Suomen korvaantumista NRJ:n omilla lähetyksillä. Pian sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Radio Plussan ohjelma muuttui tauottomaksi musiikiksi mainoksien säilyessä mukana.

Maanantaina 12.3.2001 muuttui Kouvolan 93,8 MHz:n RDS. Aikaisemman __PLUS__ -tekstin tilalle tuli __NRJ___, vaikka kanava käyttikin yhä Radio Plus -jinglejä. Maanantai oli Radio Plus -päivä Kaakkois-Suomessa, sillä tiistaina alettiin kuulla jo NRJ:n ennakkotiedotteita. Tiistaista lähtien Kotkassa, Kouvolassa, Lappeenrannassa ja Imatralla kuultiin Eminemin Stan-biisiä, jonka välissä kerrottiin uuden kanavan aloittamisesta: "Tällä taajuudella aloittaa kolmen päivän kuluttua Suomen tyylikkäin radioasema".

Perjantaina se sitten tapahtui, NRJ aloitti Kaakossa. Ohjelman oli tarkoitus alkaa klo 6, mutta ohjelmansiirto ei ilmeisesti ollut aivan kunnossa. Taajuuksilta kuultiin vain kantoaaltoa, kunnes Eminem ja tiedote alkoivat taas vuorotella noin kymmenen yli kuusi. Puoli kuudelta NRJ pääsi ääneen myös Kaakkois-Suomessa. Ohjelmansiirto toteutettiin alkukuukausina todennäköisesti esimerkiksi ISDN:llä, sillä äänenlaatu oli Lahden lähetykseen verrattuna huono.


Osa 2: Netin merkitys kasvaa

Radio NRJ -logo

Toukokuussa NRJ:n toiveohjelmasta tuli näköradio-ohjelma. Kolumbus toteutti NRJ:n studion näkymisen ja kuulumisen internetin kolumbus.fi -portaalissa. Näköradio oli toiminnassa vain NRJ:n toiveohjelman aikana arkisin klo 18-21, kun studiossa olivat Salsa Sinisalo ja Aino Laine. Lokakuussa sekä NRJ:n nettiradio että näköradio tulivat tiensä päähän. Tekijänoikeusjärjestö Gramex vaati maksamaan tekijänoikeuskorvaukset erikseen nettiradiosta. Kaikki kaupalliset radiokanavat Radio Helsinkiä lukuun ottamatta lopettivat nettilähetyksensä liian suurten korvausvaatimusten takia.

Savonlinnan ja Karjalohjan lähettimet avattiin kesäkuussa 2001. Kesällä NRJ lisäsi useimmilla paikkakunnilla RDS:n PS-dataan myös taajuuden. Esimerkiksi Lahdessa PS oli NRJ_96.6, Turussa puolestaan NRJ104.6. Releoitavilla ja releoivilla lähettimillä muutosta ei toteutettu, vaan niissä PS:ksi jäi edelleen __NRJ___.

Tammikuussa 2002 NRJ otti virallisesti Tammelaan saamansa toimiluvan käyttöön Janakkalassa taajuudella 97,3 MHz. Koelähetyksiä lähetettiin jo joulukuun puolenvälin jälkeen. Kuuluvuusalue laajeni Hämeenlinnan, Riihimäelle ja Hyvinkäälle.

Elokuuhun mennessä oli jälleen haettavissa uusia toimilupia Liikenne- ja Viestintäministeriöltä. NRJ haki uutta toimilupaa Jämsän, Kokkolan, Köyliön, Lapuan, Porin, Raahen, Vaasan, Vuokatin, Sysmän ja Mikkelin seuduille. Saalis jäi tälläkin kertaa heikoksi ja uusiksi toimilupa-alueiksi merkittiin vain Vaasa taajuudella 93,9 MHz ja Raahe taajuudella 87,7 MHz.

Elo-syyskuun vaihteessa NRJ teki yhteistyösopimuksen Pohjois-Suomessa kuuluneen RFM Skiradion kanssa. Yhteistyön seurauksena RFM Skiradio vaihtoi nimekseen NRJ Pohjois-Suomi. Hiihto- ja laskettelusesongin aikana Pohjois-Suomessa kuultiin omaa ohjelmaa nimellä NRJ Skiradio. Paikallista ohjelmaa Skiradioon tehtiin jopa 6 tuntia päivässä.

Tammikuussa 2003 NRJ teki radioshown pituusennätyksen, joka on sittemmin ohitettu useampaan kertaan. NRJ:n aamun juontajat Toni Immonen, Kristiina Komulainen ja Sami Tenkanen tekivät radioshowta yhtä soittoa 77 tuntia eli yli kolme vuorokautta. Ohjelman idea perustui siihen, että kaksi juontajaryhmän jäsentä oli koko ajan studiossa. Aamujuontajien lisäksi studiossa oli vieraita sekä päivä-, iltapäivä- ja iltaohjelmien juontajia omien vuorojensa aikana.

NRJ:n vuotuisiin tapahtumiin kuului 2000-luvun alkupuolella Helsingin Kaivopuiston kesäkonsertti, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002. Vuosina 2003 ja 2004 kanava järjesti kilpailun autossa istumisesta. Autossa pisimpään istunut sai auton omakseen.

Helmikuussa 2004 SBC Radio Oy oli menettää toimilupansa NRJ:n ostettua loput 55 prosenttia SBC:n osakekannasta. Valtioneuvosto päätti kuitenkin olla peruuttamatta toimilupaa. Kesäkuussa NRJ:n nettikuuntelu tuli taas mahdolliseksi. Kanavasta tuli ensimmäinen uuden radioportaalin, taajuus.fi:n kautta kuuluvista radiokanavista.

Kesällä 2004 Ruotsin NRJ teki yhteistyösopimuksen MTG Radion kanssa 20 asemansa osalta. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että MTG sai ohjelmatoiminnan haltuunsa toimilupien ja omistuksen säilyessä yhä NRJ:llä. 17 NRJ-asemaa siirtyi sopimuksen myötä lähettämään MTG:n muiden radioasemien, Rix FM:n ja Lugna Favoriterin, ohjelmaa. NRJ on kuulunut Ruotsissa sopimuksen jälkeen vain Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössa.

NRJ osti Pohjois-Suomen yhteistyökumppaninsa Skiradion toimilupayhtiö Prianet Oy:n syyskuussa 2005. Skiradion lisäksi NRJ:n omistukseen siirtyi Rovaniemellä taajuudella 101,1 MHz toiminut RFM. Viikkoa myöhemmin NRJ ilmoitti hakevansa vuosiksi 2007-2011 asemalleen valtakunnallista toimilupaa sekä lupaa uudelle Relax FM -radioasemalle, joka olisi suunnattu 30-45-vuotiaille naisille.

Suosittu Tenkasen Aamushow loppui kesäkuun 2006 alussa Sami Tenkasen siirryttyä NRJ:n ohjelmajohtajan tehtäviin. Kolme vuotta kestänyt Tenkasen Aamushow päättyi 12-tuntiseen juhlalähetykseen. Tenkasen lisäksi aamushowssa olivat mukana Kristiina Komulainen, Jukka Rossi sekä uutistoimittaja Annika Takaniemi.

NRJ sai kesäkuussa 2006 valtakunnallisen toimiluvan vuosiksi 2007-2011. Relax FM ei saanut toimilupaa eikä myöskään rockradioasema, jolle NRJ haki sekä valtakunnallista että paikallista toimilupaa. NRJ:n toimiluvan muuttuminen valtakunnalliseksi tarkoitti kuuluvuusalueen kasvamista, mutta samalla kanava joutui luopumaan paikallisista mainoksista sekä Skiradio-lähetyksistä. Taajuudet säilyivät suurelta osin samoina uudesta toimiluvasta huolimatta. Uuden toimiluvan myötä NRJ uudisti koko lähetysjärjestelmänsä keväällä 2007.

Joulukuussa 2007 NRJ aloitti uutisyhteistyön Helsingin Sanomien kanssa. Sopimuksen myötä NRJ:n arkiaamujen uutisminuutti alkoi saada sisältönsä HS.fi-verkkopalvelun tarjonnasta. Tammikuussa 2008 kanava laajensi puolestaan nettiradiotarjontaansa. Radiossa kuuluvan kanavan lisäksi nettiin tuli tarjolle kuusi tiettyihin musiikkityyppeihin keskittyvää nettiradioasemaa. Samalla myös nettiradioiden äänenlaatuun panostettiin entistä enemmän. Vuoden loppupuolella suosituksi osoittautunut nettitarjonta kasvoi jälleen kolmella musiikkiasemalla.

 

NRJ soittaa kotimaista ja ulkomaista pinnalla olevaa hittimusiikkia sekä joitakin hittejä muutamien vuosien takaa. Hittimusiikin lisäksi NRJ soittaa myös dancea, jota kuulee erityisesti lauantaisin klo 18-24 kuultavassa tanssimusiikkiin erikoistuneessa NRJ Party Planetissa. NRJ:n studiot sijaitsevat Kiviaidankatu 2 I:ssä Helsingissä. Kanavan nettisivut löytyvät osoitteesta http://www.nrj.fi/.

Sloganeita:

"Hit music only!"
"Hittiasema numero 1!"
"Täynnä elämyksiä!"

Lähteet:

- Journalisti-lehti 14/2003 (http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/arkisto/142003/perus/pradio1.htm, viitattu 04.07.2004)
- NRJ.fi 2004 (http://www.nrj.fi/service.cntum?pageId=100172, viitattu 04.07.2004)

Kiitokset:

Tero Toivonen