Porin perinteinen taajuus heräsi henkiin – Radio Blacksmith Knoll aloitti koelähetykset

kirjoittanut

kategoriassa

Suomeen on perustettu jälleen uusi lyhytaalloilla toimiva radioasema, kun porilainen Radio Blacksmith Knoll on aloittanut koelähetykset. Radio Blacksmith Knoll testailee laitteistoa ja kuuluvuutta taajuudella 6120 kHz. Sama taajuus on monelle radionkuuntelijalle tuttu, sillä se oli yksi
Yleisradion ulkomaanlähetysten taajuuksista.

Radioharrastaja Marco Johanssonin perustama Radio Blacksmith Knoll sai Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta lyhytaikaisen radioluvan kesäkuun lopulla. Ensimmäiset koelähetykset asema lähetti heti ensimmäisenä lupapäivänä eli maanantaina 1. heinäkuuta. Lupakausi jatkuu 6. elokuuta asti. Aseman käytössä on 25 watin teho ja dipoliantenni. Aseman nimi juontuu sen sijaintipaikasta eli Porin Sepänmäestä.

– Taajuus 6120 kHz valikoitui käyttööni puhtaasti tunnesyistä. Kun sain radiokärpäsen pureman 11-vuotiaana pikkupoikana ja Selenalla maailmaa kuuntelin, oli Porin lyhytaaltoasema kovin tuttu. Ensimmäinen kidekone tietenkin toimi juuri Porin LA-aseman taajuuksilla parhaiten, kun oikein varovasti sääti ja sääteli, Johansson muistelee.

Radio Blacksmith Knoll ilmestyi Traficomin taajuuslistalle monelle radioalaa seuraavalle harrastajalle yllätyksenä. Myös Johansson oli yllättynyt luvan nopeasta valmistumisesta.

– Rehellisesti on sanottava, että kaikki tapahtui kovin nopeasti. En alkuun uskonut, että saisin edes taajuutta käyttööni sen historiasta johtuen, mutta voinen nyt iloisena todeta jääkiekkotermein, että ”Poika tuli kotiin”. Porin taajuus 6120 kHz soi taas Porista, ei ihan hirveän kaukana paikasta, missä se viimeisen kerran ilmoille raikasi, Preiviikin lyhytaaltoasemalta vuonna 2006, Johansson toteaa.

Johanssonin mukaan lähetystoiminta on tarkoitus vakinaistaa, mutta tässä vaiheessa asema lähettää koelähetyksiä. Aseman tavoitteena on aikanaan myös juhlistaa yleisradiotoiminnan satavuotiasta taivalta. Ohjelmistossaan se tarjoaa epäkaupallisen vaihtoehdon kaupalliselle radiolla ja kaupalliselle musiikille.

– Tärkeässä osassa on Public Domain, Creative Commons -sisältö, joka mahdollistaa äänen niille, jotka ovat pudonneet nykymallisen ylikaupallisen voittoa tavoittelevan median kyydistä, Johansson painottaa.

Harrastajien pyörittämä lyhytaaltoradiotoiminta on laajentunut Suomessa tänä vuonna voimakkaasti, sillä jo vuodesta 2000 toiminut Scandinavian Weekend Radio on saanut seurakseen yksityishenkilöiden asemat Raaseporissa (RealMix Radio) ja Asikkalassa (Radio Piko) sekä nyt myös Porissa.

Mediamonitori


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *