Uusi lyhytaaltoasema RealMix Radio on aloittanut Raaseporissa

kirjoittanut

kategoriassa

Raaseporissa on aloittanut uusi kanava, RealMix Radio, joka lähettää lyhytaalloilla 49 metrin aallonpituudella taajuudella 6185 kilohertsiä. Radion taustalla on 16-vuotias radioharrastaja Joakim Weckström. Hän kertoo aseman tavoittelevan kuulijoita kaikkialta Euroopasta. Radioaseman ensimmäiset lähetykset maalis-huhtikuun aikana on tuonut kuulijaraportteja Suomesta ja Euroopasta.

Juonnettua ohjelmaa tehdään tällä hetkellä suomeksi ja englanniksi. Asema kehittää ohjelmasisältöään tarjoten ohjelmanteosta kiinnostuneille mahdollisuuden osallistua ohjelmien tuottamiseen.

Joakim Weckström RealMix Radion suorassa lähetyksessä (Kuva: SLART ry).

Turussa vuonna 2023 perustettu Suomen Lyhytaaltoradioasemien tuki – SLART ry on kartoittanut radiolupaviranomaisilta ja tekijänoikeusjärjestöiltä lyhytaaltoalueiden käytön mahdollisuuksista yleisradiotoiminnassa. Keskusteluja on käyty myös radiolähetintoimittajien kanssa. Yhdistys on selvittänyt radiolupiin liittyvät ehdot Traficomilta, musiikin esityskorvauksista on sovittu puolestaan Teoston ja Gramexin kanssa.

Yhdistyksestä kerrotaan, että radiolähetyksen tekemiseen on ilmaistu kiinnostusta.

– Kyseessä on kiinnostavaa, luovaa sekä opettavaista. Lyhytaaltoalue mahdollistaa myös kansainvälisen yleisön tavoittamisen, mutta lyhytaaltolähetyksiin ei ole tähän mennessä ollut sopivaa toimintatapaa, yhdistyksestä kerrotaan.

FM-radiotaajuuksien, mutta erityisesti Internetin, yleistyminen on vähentänyt kansainvälistä yleisradiolähettämistä lyhytaalloilla. Yleisradion ulkomaille suunnattu Radio Finland lopetti lähetystoiminnan vuonna 2006. Myös monissa muissa maissa yleisradioyhtiöt ovat luopuneet lyhytaaltotaajuuksista, joka mahdollistaa lyhytaaltotaajuuksien käytön epäkaupalisesta radiotoiminnassa. Pieniä lyhytaaltoasemia löytyy Alankomaista, Saksasta ja Tanskasta. Suomessa on toiminut reilun 20 vuoden ajan Virroilta lähettävä Scandinavian Weekend Radio, joka lähettää FM-taajuuden lisäksi keskipitkillä ja lyhytaaltotaajuuksilla.

Mediamonitori


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *