Traficom: Nelosen tekstitykset eivät täytä kaikkia laatuvaatimuksia

kirjoittanut

kategoriassa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom huomauttaa Sanoma Media Finlandia yhtiön Nelonen-kanavan tekstityspalvelun laatuvelvoitteen rikkomisesta. Huomautus koskee tekstityksen selkeyttä ja ymmärrettävyyttä. Kyseessä on toinen Traficomin Sanoma Medialle antama huomautus samasta aiheesta, kerrotaan viraston tiedotteessa.

Sanoma Media sai Traficomilta huomautuksen Nelosen tekstityspalvelun laatuvelvoitteen rikkomisesta edellisen kerran keväällä 2022. Sanoma Media otti Traficomin päätöksen johdosta käyttöön uuden kehittyneemmän version keinoälyyn pohjautuvasta tekstitysohjelmistosta.

Traficom totesi syksyllä 2022, että Sanoma Median uusi ohjelmisto tuottaa huomattavasti parempilaatuista ohjelmatekstitystä ja päätti toteuttaa uuden laatuarvioinnin. Laatuarvioinnin perusteella Nelosen ohjelmatekstitys ei edelleenkään täytä ohjelmatekstityksen laadulle asetettuja vaatimuksia riittävästä selkeydestä ja ymmärrettävyydestä.

Traficom huomauttaa Nelosta uudelleen ja aikaa puutteiden korjaamiseen on elokuun alkuun. Mikäli puutteita ei kyetä korjaamaan keinoälyn avulla, tulee Sanoma Median saattaa ohjelmatekstitykset lain edellyttämälle tasolle ihmistyövoiman avulla.

Ohjelmatekstitysten laatuvaatimuksen sekä päätöksessä edellytettyjen korjaavien toimenpiteiden tarkoituksena on taata, että Nelosen ohjelmien seuraaminen on mahdollista myös kuulovammaisille. Tämä edistää vammaisten henkilöiden tasa-arvoa ja yhdenvertaisen osallistumisen mahdollisuutta yhteiskunnassa. Laadukkaan ohjelmatekstityksen on tarkoitus mahdollistaa ohjelmasisältöjen seuraaminen myös täysin ilman ääniraitaa.

TV-ohjelmien tekstitysvelvollisuus koskee Yleisradiota sekä MTV3:a ja Nelosta.

Mediamonitori

{jcomments off}