Traficom julisti vapaat radiotaajuudet haettavaksi

kirjoittanut

kategoriassa

Uusien radiotoimilupien hakuaika on alkanut Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin asetettua 16 FM- ja 3 AM-taajuutta haettavaksi. Uudet ohjelmistotoimiluvat myönnetään aiempien toimilupakierrosten jäljiltä vapaaksi jääneille taajuuksille ja radiotoimijoiden esittämien toiveiden perusteella koordinoiduille uusille taajuuksille.

Ohjelmistotoimilupia voi hakea uuteen radiotoimintaan tai täydentämään nykyisten radioiden peittoalueita. Hakuaika päättyy 3. toukokuuta. Myönnettävät toimiluvat ovat voimassa vuoden 2029 loppuun.

Päätöksen toimilupien saajista antaa Traficom, mutta lupapäätösten tekeminen siirtyy valtioneuvostolle, jos taajuuksia ei riitä kaikille hakijoille tai jos päätöksellä katsotaan olevan huomattavia vaikutuksia viestintämarkkinoiden yleiseen kehitykseen.

FM-taajuuksia on haettavana eri puolilta Suomea paitsi pääkaupunkiseudulta. Keskiaalloilta haettavana ovat Tampereen vapaa taajuus 648 kHz sekä Porin taajuudet 963 kHz ja 1485 kHz.

Mediamonitori – Traficom

Muualla Mediamonitorissa: Radiotaajuuksia tulossa jälleen haettavaksi


Kommentit

22 vastausta artikkeliin “Traficom julisti vapaat radiotaajuudet haettavaksi”

 1. Fiksujapäätöksiänyt avatar
  Fiksujapäätöksiänyt

  Yksi toive luvan myöntäjille. Antakaa kerrankin taajuksia muillekin kuin kahden suurimman kanaville. On kaikkien etu ja erityisesti kuulijoiden, mainostajien ja tiedonsaannin kannalta, mitä enemmän radiotoimijoita meillä Suomessa on laajalla kuuluvuuskattavuudella. Radiomedian liaallinen keskittäminen kolmen suurimman toimijan käsiin ei ole hyvä asia.

 2. [quote name=”Fiksujapäätöksiänyt”]Yksi toive luvan myöntäjille. Antakaa kerrankin taajuksia muillekin kuin kahden suurimman kanaville. On kaikkien etu ja erityisesti kuulijoiden, mainostajien ja tiedonsaannin kannalta, mitä enemmän radiotoimijoita meillä Suomessa on laajalla kuuluvuuskattavuudella. Radiomedian liaallinen keskittäminen kolmen suurimman toimijan käsiin ei ole hyvä asia.[/quote]

  Mikä on kolmas suurin toimija?

 3. Sanoma, Bauer Media ja NRJ ovat ainakin.

 4. MTV ei ole enää radiossa.

 5. Fiksujapäätöksiänyt avatar
  Fiksujapäätöksiänyt

  [quote name=”Pete”][quote name=
  Mikä on kolmas suurin toimija?[/quote]

  Kolme suurinta ovat. YLE, Sanoma Media Finland ja Bauer media

 6. [quote name=”Pete”]Sanoma, Bauer Media ja NRJ ovat ainakin.[/quote]

  Korjatkaa jos olen vääräs mutta nrj kuuluu bauerin leiriin

 7. Tuo Lapualle haettavissa oleva taajuus 104,9 ei ole mitenkään hyvä ratkaisu. Sama taajuus on nimittäin käytössä Kokkolassa, ja se on ainakin aiemmin kuulunut oikein hyvin Kokkolasta Lapualle ajettaessa, eli tuolla välillä ne hyvi ntodennäköisesti aiheuttavat toisilleen häiriötä. Muutenkin tuon alueen taajuudet on järjestetty huonosti. Esim. kruunypyyn radio suomen taajuus 97,6 ei ilmeisesti kuulu kunnolla edes kokkolassa ja pietarsaaressa siitä päätellen, että kanavalla on näissä kaupungeissa omat taajuudet, ja tämähän johtuu siitä kun Lapualla 97,5 on Yle puheen käytössä. Olisi kannattanut mieluummin vaikka vaihtaa yle puheen ja suomen taajuudet kruunupyyssä, niin Radio suomi ei tarvisi noin montaa taajuutta. Samoin Kokkolassa pitkään eri asemien käytössä ollut taajuus 99,1 ei kuulu kunnolla kuin korkeintaan 20-30 km päähän kokkolasta, koska Järviradiolla on tuo taajuus käytössä sekä lestijärvellä että seinäjoella. Kun taajuus oli the voicen käytössä, sitä ei voinut kuunnella koko matkaa Kokkolasta Ylivieskaan ilman että taajuuden vaihtoi itse, kun Ylivieskan taajuus ei vielä kuulunut niin voimakkaasti, että autoradio olisi vaihtanut siihen automaattisesti siinä vaiheessa, kun järviradio alkoi häiritä kokkolan taajuutta. Tuo taajuus pitäisi joko siirtää kokkolassakin järviradiolle tai jättää kokonaan pois käytöstä. Muutenkin on outoa, etteivät kruunupyyn taajuudet kuulu kokkolaan riittävän hyvin, ja monella kanavalla on taajuus sekä kruunpyyssä että kokkolassa

 8. Herman avatar

  Aivan samaa mieltä kuin Lassi. Kokkolassa kuullaan Radio Novaa kahdella taajuudella 98,8 ja 103.4, Hitmix 89,8 ja 94,9, Radiodei 91,8 ja 105,9, Radio Suomi 97,6 ja 87,6. Aivan turhaa tämä pitäis jakaa niin että uusille radioasemille ois mahdollisuus laajentaa alueelle!

 9. [quote name=”mikko”][quote name=”Pete”]Sanoma, Bauer Media ja NRJ ovat ainakin.[/quote]

  Korjatkaa jos olen vääräs mutta nrj kuuluu bauerin leiriin[/quote]

  Bauer Media ei omista NRJ Finlandin liiketoimintaa, mutta tekee yhteistyötä.

 10. Samanlainen tilanne on Etelä-Pohjanmaallakin. Kurikassa on taajuus Suomipopilla. Helmiradiolla ja Hit Mixillä, vaikka niillä kaikilla on taajuus Lapualla. Lapuan taajuudet kuuluvat hyvin Kurikassa, joten nämä kurikan taajuudetkin kyllä pitäisi antaa joillekin asemille joilla ei tuolla alueella ole vielä taajuutta ollenkaan.

 11. [quote name=”Lassi”]ja tämähän johtuu siitä kun Lapualla 97,5 on Yle puheen käytössä[/quote]

  Nuo Radio Suomen releet tuolla Kokkolassa ja Pietarsaaressa ei ole tuon Lapuan 97.5 takia, vaan ilmeisesti ihan siksi kun tuon Kruunupyyn 97.6:n kuuluvuus on muuten vaan onnetonta varsinkin Kokkolan keskustassa, sisäkuuluvuuden jääden varsin olemattomaksi, täten laitettu rele pystöön. Sama Pietarsaaren kanssa jossa myös Vegalla rele vaikka tuo Kruunupyyn 102.7 on vapaa molemminpuolin.

  Ihmetyttää kyllä tuo Kruunupyyn surkea kuuluvuus juuri Kokkolassa mitä tullut itellä kokeiltua, varsinkin noitten pienempitehoisten kaupallisten kanssa, matkaahan kun ei ole tuonne kuin 20km! Ihan ymmärrettävistä syistä siis nuo releet tuolla keskustassa esim. Novalla, tuon pelkän 98.8 kuuluvuus tuolla keskustassa jäisi kyllä aika kehnoksi. Lienee vaan noita joitakin Kruunupyyn lähetteitä rajoitettu länteen Ruotsin takia ja tästä johtuisi tämä heikompi kuuluvuus tuonneppäin?

 12. No siinä tapauksessa ihmettelen kyllä, ettei edes Kruunupyyn Radio Suomi kuulu Kokkolassa kunnolla, kun sillä kuitenkin on tehoa 60 kw, niin senhän pitäisi ainakin kuulua. Ainakin tänne Vaasaan lapualta noin 100 km päästä lähettävät ylen kanavat ja radio nova, joilla on tuo sama teho kuuluvat ihan hyvin, paitsi keskustassa on joitain paikkoja joissa ne eivät kuulu kunnolla, mikä on erityisesti radio novan kannalta huono asia koska sillä ei ole Vaasassa tai Mustasaaressa taajuutta. Tosin mustasaarenkaan kaikki taajuudet eivät kuulu edes kaikissa paikoissa Vaasassa niin hyvin kuin pitäisi, mutta kyllä ne paremmin kuuluvat kuin Kruunupyyn taajuudet Kokkolassa. Harmi että tilanne Kokkolassa on tuollainen. Muistan kyllä itsekin joskus ihmetelleeni, kun ainakin se radio nova ja vielä silloin taajuudella 104,3 lähettänyt radio dei eivät oikein tuntuneet kuuluvan Kokkolan keskustassa ennen kuin nämä kanavat saivat lisätaajuudet sinne. Se olisi kyllä kaikkien etu että jotenkin ne saataisiin kuulumaan riittävän hyvin yhdellä taajuudella, siinähän jo vapautuisi monta taajuutta joita voitaisiin sitten antaa muille asemille. Ja Suomessahan on monta monissa muissa kaupungeissa kuuluvaa kanavaa, jotka eivät tällä hetkellä kuulu Kokkolassa ollenkaan, niin kyllä näille taajuuksille varmasti käyttöä olisi.

 13. Viestien moderoinnissa on pientä viivettä. Pyrimme julkaisemaan kaikki asiaan liittyvät viestit mahdollisimman nopeasti.

  Tero Toivonen
  Vastaava tuottaja
  Mediamonitori

 14. [quote name=”Lassi”]No siinä tapauksessa ihmettelen kyllä, ettei edes Kruunupyyn Radio Suomi kuulu Kokkolassa kunnolla, kun stä lähettävät ylen kanavat ja radio nova, joilla on tuo sama teho kuuluvat ihan hyvin, paitsi keskustassa on joitain paikkoja joissa ne eivät kuulu kunnolla, mikä on erityisesti radio novan kannalta huono asia koska sillä ei ole Vaasassa tai Mustasaaressa taajuutta…[/quote]

  Ilmeisesti Kruunupyyn tolppa on niin huonossa ja matalassa paikassa suolla, ettei edes ylet tuu kunnolla. Tosin nuo 60 kW lähetteet on suunnattu itään Ruotsin takia, sillä esim. Paltamon ja Puolangan välillä ne kuuluvat toisinaan hyvin. Ja joskus kesätropolla Kruunupyy on kuulunut piiskalla Käkisalmessa, Laatokan lähellä.

 15. Vuokatissa ja Sotkamossa on taas aivan päinvastainen ongelma kuin Kokkolassa. Nimittäin Vuokatti kuuluu liian hyvin ja voimalla, jolloin se vaimentaa muut asemat pois/nuhaisiksi. Vuokatin Ylen + Novan kenttä tuntuu olevan tähän astisten kokemusteni perusteella Suomen voimakkain, jopa kotonakin noin 12 km päässä Vuokatin mastosta.

 16. Kuopion keskustassa myös tuntuu olevan samaa ongelmaa kuin Kokkolassa. Nimittäin Vehmasmäen Ylet ja Nova kuuluvat huonosti vaikka on muka 50 kW teho. Tosin Vehmasmäellä voidaan pihdata noita tehoja.

 17. Täytyy myös ottaa huomioon tuolla Kokkolan keskustassa nuo muut lähettimet jotka selkeästi vaimentaa tuota Kruunpyyn kuuluvuutta. Viime kesänä tuli tuolla käytyä ja varsinkin juuri tuon vesitornin lähellä (josta lähtee 2x200W), oli 94.0 YleX:n kuuluvuus autoradiossa aika heikoilla, rutisi ja monona tuli.

  Myös Vaasan keskustassa tuon Klemettilän maston lähettyvillä oli Lapuan 106.5 Novan kuuluvuus aika heikkoa, ihme kyllä kun ei tuolla relettä ole, tosin kyllähän tuo Lapuan lähete jaksaa tulla heti aika voimalla kunhan vähän avoimemmalle paikalle pääsee.

 18. Siihen Bauerin ja Nrj:n yhteistyöhön liittyen, niin kyllä taitavat aika kiinteääkin yhteistyötä tehdä nykyään, vaikka periaatteessa ovatkin erilliset yritykset. NRJ:n sivuilla yhteystiedoissa näyttää olevan sama osoite kuin Bauer Median radiokanavilla ja Radio Novalla juontaja mainitsi, että NRJ:n porukka on viereisessä studiossa. Aikaisemminhan NRJ:n ja nostalgian studiot oli eri paikassa.

 19. [quote name=”Lassi”]Siihen Bauerin ja Nrj:n yhteistyöhön liittyen, niin kyllä taitavat aika kiinteääkin yhteistyötä tehdä nykyään, vaikka periaatteessa ovatkin erilliset yritykset. NRJ:n sivuilla yhteystiedoissa näyttää olevan sama osoite kuin Bauer Median radiokanavilla ja Radio Novalla juontaja mainitsi, että NRJ:n porukka on viereisessä studiossa. Aikaisemminhan NRJ:n ja nostalgian studiot oli eri paikassa.[/quote]

  Niin olivat Lauttasaaressa.

 20. Onko tietoa miten hakuprosessi etenee, onko milloin tulossa tietoa?

 21. [quote name=”mikko”]Onko tietoa miten hakuprosessi etenee, onko milloin tulossa tietoa?[/quote]

  Toivottavasti tietoa saataisiin jo tällä viikolla.

  Tero Toivonen
  Vastaava tuottaja
  Mediamonitori

 22. Kari liimatta avatar
  Kari liimatta

  [quote name=”Herman”]Aivan samaa mieltä kuin Lassi. Kokkolassa kuullaan Radio Novaa kahdella taajuudella 98,8 ja 103.4, Hitmix 89,8 ja 94,9, Radiodei 91,8 ja 105,9, Radio Suomi 97,6 ja 87,6. Aivan turhaa tämä pitäis jakaa niin että uusille radioasemille ois mahdollisuus laajentaa alueelle![/quote]
  Tuo 98,8 ei ole kuunneltavissa Kokkolan keskustan tuntumassa, ottaa paljon stropo-ääniä laadukkaallakin vastaanottimella