Radio Pro jatkaa nettiradiona vuodenvaihteen jälkeen

kirjoittanut

kategoriassa

Kolmekymmentä vuotta Tornion seudulla toimineen yhteisöradiokanava Radio Pron lähetykset jatkuvat vuodenvaihteen jälkeen pelkästään netissä. Radio Pro lopettaa lähetykset taajuudella 92,0 MHz, missä se on toiminut alusta alkaen. Radio Pro ei hakenut vuonna 2018 uutta kymmenen vuoden pituista toimilupaa. Se jätti hakematta lupaa myös vuoden 2019 syksyllä, kun käytöstä vapautuvia taajuuksia oli uudelleen haettavana.

Radiokanavaa pyörittävästä Tornion Paikallisradioyhdistyksestä kerrotaan, että nettiradioksi siirtymisen myötä kanavalle tehdään myös uudet nettisivut ja julkaistaan uusi kuunteluosoite. Tällä hetkellä Radio Pron nettilähetys toimii YouTubessa, koska kanavan aiemmat nettisivut hakkeroitiin.

– Alun perin suunntelmissa oli aloittaa siirto puolivälissä joulukuuta, mutta koska edessä oli joulun aika ja lukuisia seurakuntien lähetyksiä, niin jatkamme toimikauden loppuun myös Keminmaan Kallinkankaan tajuudella 92,0 MHz kuten tähänkin asti. Siirto tapahtuu loppiaisen jälkeen. Näin haluamme minimoida siirrosta aiheutuvia mahdollisia ongelmia. Radion toimijoille muutos ei aiheuta minkäänlaisia toimenpiteitä lähetystoiminnassa, kommentoi radiokanavan päätoimittaja EJ Posti joulukuussa.

Radio Pro aloitti toimintansa 10.12.1989 nimellä Radio Provinssi. Sen ohjelmia on kuunneltu myös Ruotsin puolella Haaparannassa, jossa osa sen lähetyksistä on tehty. Radiokanavalla oli jonkin aikaa myös toinen taajuus 101,0 MHz. Se lähetti Karungin Huruvaaralta.

Mediamonitori

Muualla Mediamonitorissa: Nettiradiot


Kommentit

4 vastausta artikkeliin “Radio Pro jatkaa nettiradiona vuodenvaihteen jälkeen”

 1. Zemppiä Postille ja koko poppoolle sinne pohjoiseen uusien haasteiden kanssa.

  Taas yksi yhteisöradio joutui luopumaan radiotoiminnasta valtioneuvoston linjauksen takia. Muualla Länsi-Euroopassa, mihin joukkoon Suomikin yleensä haluaa itsensä asemoida, kolmannella sektorilla toimivia medioita (satoja radio- ja TV kanavia eri EU maissa) tuetaan pienellä, perusinfran takaavalla perusrahoituksella.
  Ko. rahoituksesta ja siihen liittyvästä lainsäädännöstä on Europarlamentti tehnyt päätöksen jo vuonna 2008, mutta Suomessa sillä on pyyhitty t…

 2. Pasi Komsi avatar
  Pasi Komsi

  Seppo hyvä, Radio Pro ei halunnut jatkaa antennitaajuuksilla. Perustan tämän faktaan että eivät hakeneet lainkaan toimilupaa 2020 alkavalle uudelle toimilupakaudelle. Mikään muukaan taho ei hakenut joten toimilupa olisi ollut 100% varma. Sitten toinen asia on se, että kun kerran Suomessa ei valtion taholta ole minkäänlaisia rajoitteita kaupallisuudelle kuten ruotsissa kun puhutaan yhteisöradiotoiminnasta, miksi ei edes ihan pikkuisen voisi rahoittaa toimintaa kaupallisesti kuten muutkin tekevät. Valtioneuvosto ei siis ole linjauksillaan millään tavalla ollut vaikuttamassa Merilapin ja Inarin radiotoiminnan hiipumisen kanssa. Jos toimiluvan jättää kokonaan hakematta on se toimijan itsensä valinta laittaa pensselit santaan ja rukkaset naulaan.

 3. Pasi hyvä, montakohan kulttuurilehteä Suomessa ilmestyisi, jos mielipidelehtituki lakkautettaisiin. Voisi olla aika vaikea myydä esimerkiksi journalistisesti korkealaatuista Isonumero -lehteä vain nettiversiona. Tällä tarkoitan, että pieni tuki lähetin- ja tilavuokrakuluihin avittaisi kummasti yhteisöradioiden elon tiellä. Pienimuotoista kaupallisuuttakin on Lähiradion historiaan mahtunut, mutta mukana tuli niin paljon vaatimuksia, että ei kiitos.

 4. andreas clementides avatar
  andreas clementides

  pasi älä jauha paskaa! radio pro:n oli tarkoitus jatkaa lyhytaikaisella luvalla. ja mitä tulee radioiden perusinfra-tukikysymyksiin niin pienen tehon yleensä (alle 10w) lähettimen lupa on 18e ja se on se tuki. yli 10w radiolupa maksaa 150-1500e jolloin omavastuu-osuus on käytännössä 100%