Lisää ääni- ja tekstityspalveluja kaupallisille kanaville

kirjoittanut

kategoriassa

Näkö- ja kuulovammaisten tekstityspalveluihin tulee parannuksia valtakunnallisilla kaupallisilla kanavilla eduskunnan hyväksyttyä torstaina asetusmuutokset sähköistä viestintää säätelevään tietoyhteiskuntakaareen. Ääni- ja tekstityspalvelu on liitettävä julkisen palvelun Yleisradion ohjelmistojen lisäksi valtakunnallisiin, useita eri yleisöryhmiä palveleviin ohjelmistoihin. Velvoite koskee kaupallisista kanavista MTV3:n, Nelosen ja AlfaTV:n ohjelmistoja.

Ääni- ja tekstityspalvelun osuus ohjelmista on julkisen palvelun Yleisradion osalta 100 prosenttia ja useita eri yleisöryhmiä palvelevien ohjelmistojen osalta 75 prosenttia. Aiemmin jälkimmäisten kiintiö oli 50 prosenttia. Ääni- ja tekstityspalvelua ei kuitenkaan tarvitse liittää suorana lähetyksenä lähetettäviin musiikkiesityksiin eikä suorana lähetyksenä lähetettäviin urheiluohjelmiin.

Velvollisuus koskee ohjelmistoja, jotka ovat vapaasti vastaanotettavissa valtakunnallisesti ja sisältävät päivittäin suomen- tai ruotsinkielisiä ohjelmia ja joilla on merkittävä vuosittainen katseluosuus ja vuosittainen keskimääräinen päivätavoittavuus.

Uudistus tulee voimaan 1.6.2018. Muutoksella parannetaan erityisryhmille suunnattuja palveluja ja näkö- ja kuulovammaisten edellytyksiä moniarvoiseen viestintään. Palvelut hyödyttävät myös ikäihmisiä.

Mediamonitori