Älyradio tunnistaa kuuntelijan mieltymykset

kirjoittanut

kategoriassa

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt uudenlaisen Internet-radion prototyypin, joka oppii tunnistamaan kuuntelijan musiikilliset mieltymykset ja suosittelee näiden pohjalta uutta kuunneltavaa. Radio tietää myös, milloin kuuntelija kuuntelee sitä keskittyneesti ja milloin tarvitaan vain taustamusiikkia. Kuuntelutottumuksista oppivan nettiradion prototyyppi on nimeltään Personal Radio ja se perustuuu Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kehittämään suosittelukoneeseen. Suosittelukoneelle etsitään parhaillaan kaupallistajia.

Suosittelukone oppii käyttäjän pienistä toimista, kuten ylös- ja alaspeukutuksista kuuntelun aikana. Se havaitsee myös ohjelman keskeytykset. Kone oppii tuntemaan kuuntelijan mieltymykset ja suosittelee niiden pohjalta kiinnostavia sisältöjä radion arkistoista sekä muista lähteistä.

Radioasemille älykäs radio tarjoaa entistä monipuolisemman ja tarkemmin kohdennetun ohjelmiston, kertoo VTT. Personal Radio auttaa myös mainonnan kohdentamisessa, sillä samasta asiasta kiinnostuneet voidaan tunnistaa suosittelukoneen avulla.

Digital Services -ohjelman Personal Radio -projektia ovat olleet kehittämässä VTT, Jutel, Radio Kajaus, Lingsoft, Unicorn Consulting, Tampereen yliopisto, Lausumo Speech, Technologies, Adfore Technologies sekä Tieto. Ohjelman omistaa Digile Oy.

Mediamonitori – Marmai