Radiotoimiluvat julistettiin haettaviksi

kirjoittanut

kategoriassa

Viestintävirasto-logoViestintävirasto on julkistanut kuulutuksen vapaana olevien radiotaajuuksien hakuajasta. Radiotoimilupaa voi hakea 28. elokuuta asti. Tarjolla on 94 yksittäistä FM-alueen taajuutta, neljä taajuuskokonaisuutta ja neljä keskiaaltotaajuutta. Lyhytaikaiseen opetusradiotoimintaan on varattu kaksi taajuutta pääkaupunkiseudulta.

Uudet taajuudet on kirjattu 30.6.2015 päivitettyyn määräykseen televisio- ja radiotoimintaan tarkoitettujen taajuuksien käytöstä. Määräyksessä ovat kaikki nykyisten radioasemien taajuudet sekä uudet taajuudet. Viestintävirasto voi myöntää osan uusista taajuuksista jo toimivien radiokanavien käyttöön tai kokonaan uusille radioyrittäjille. Mikäli joillakin paikkakunnilla on hakijoita enemmän kuin vapaita taajuuksia, päättää luvansaajista valtioneuvosto.

Yksittäisten taajuuksien lisäksi haettavana on neljä taajuuskokonaisuutta: kaksi alueelle Pori-Rauma sekä yksi alueille Mikkeli-Savonlinna ja Kuopio-Varkaus. Pääkaupunkiseudun opetus- ja koulutuskäyttöön tulevat taajuudet 107,4 MHz (helmi-huhtikuu ja syys-marraskuu) ja 93,6 MHz (maalis-huhtikuu).

Viestintävirasto muodosti uusia taajuuskokonaisuuksia kevään aikana järjestetyn lausuntokierroksen perusteella. Samalla virasto lisäsi alkuperäiseen määräysluonnokseen Spin Median käyttämättä jääneet taajuudet Turku 92,2 MHz, Pori 100,0 MHz ja Kankaanpää 100,7 MHz.

Kaikkiaan lausuntoja saapui virastoon yli 30. Osa lausunnoista koski tv-taajuuksia.

Järviradio oli pyytänyt lausunnossaan korvaavaa taajuutta Mikkeliin. Viestintävirasto myönsi asemalle luvan vaihtaa nykyinen taajuus 105,5 MHz taajuudeksi 97,6 MHz.

Mediamonitori – Viestintävirasto

 

Lisätietoa muualla: Määräys televisio- ja radiotoimintaan tarkoitettujen taajuuksien käytöstä


Kommentit

3 vastausta artikkeliin “Radiotoimiluvat julistettiin haettaviksi”

 1. ”Viestintävirasto myönsi asemalle luvan vaihtaa nykyinen taajuus 105,5 MHz taajuudeksi 97,6 MHz.”

  Eli häiriötilanteen takia voivat jo olemassaolevat toimijat yrittää vaihtaa taajuuksiin? 105,5 MHz tietenkin vapautuu Mikkelin seudulla muille haettavaksi…

  97,7 MHz jää varmaan Lappeenrantaan :-* Kerimäellähän se myös käytössä.

 2. Ihmettelen myös, miksi pk-seudulle HEO:n taajuudeksi valikoitui 93,6 MHz.

  Näitä kumpaakin ’opetus- ja koulutuskäyttöön’ tarkoitettua taajuutta voidaan myöntää muille tilapäistoimijoille näiden mainittujen jaksojen ulkopuolella?

 3. Tero Toivonen avatar
  Tero Toivonen

  [quote name=”A.P”]”Viestintävirasto myönsi asemalle luvan vaihtaa nykyinen taajuus 105,5 MHz taajuudeksi 97,6 MHz.”

  Eli häiriötilanteen takia voivat jo olemassaolevat toimijat yrittää vaihtaa taajuuksiin? 105,5 MHz tietenkin vapautuu Mikkelin seudulla muille haettavaksi…
  .[/quote]

  Viestintävirastosta kerrottiin, että taajuus voitiin myöntää lausunnon perusteella, koska Järviradiolla oli jo ohjelmistolupa Mikkeliin.

  Taajuus 105,5 MHz on tarkoitettu täytelähettimeksi Mikkelin keskustaan. Sitä tuskin asetataan haettavaksi muuhun tarkoitukseen.