Sata taajuutta lausuntokierrokselle

kirjoittanut

kategoriassa

Viestintävirasto-logoViestintävirasto pyytää jälleen lausuntoja radio- ja televisiotaajuuksien käyttösuunnitelman päivityksestä. Toimiluvanvaraiseen radiotoimintaan on vapautunut yli sata FM-toimintaan ja neljä AM-toimintaan tarkoitettua taajuutta. Tuoreimmat lisäykset taajuusvalikoimaan Viestintävirasto on tehnyt perjantaina 22. toukokuuta. Taajuuksista kiinnostuneiden yhtiöiden, yhteisöjen ja yksityishenkilöiden on jätettävä lausunnot virastoon kesäkuun puoliväliin mennessä.

Osa toimiluvanvaraiseen radiotoimintaan vapautuvista taajuuksista on parhaillaan käytössä tai ollut käytössä tilapäisessä radiotoiminnassa. Uutuutena ovat koulutus- ja opetuskäyttöön tarkoitetut taajuudet, joista tällä haavaa lausuntoja pyydetään pääkaupunkiseudulta. Taajuuden 107,4 MHz käyttö opetustarkoituksissa on mahdollista syys-marraskuussa ja helmi-huhtikuussa.

AM-radiolle on tarjolla neljä taajuutta, joista Porin taajuus 963 kHz on monelle tuttu, sillä se oli Yleisradion ulkomaanpalvelun käytössä. Toinen Porin taajuus on 1485 kHz. Tampereen taajuuksia käyttösuunnitelman päivityksessä ovat 648 ja 729 kHz.

FM-radioille tulee ennätysmäärä uusia taajuuksia. Eniten niitä on tyrkyllä Oulusta ja Porin seudulta, joissa molemmissa on vapaana kuusi taajuutta. Kuopiosta, Tampereelta ja Vaasasta taajuuksia on kierroksella viisi, Raumalta neljä sekä Alajärveltä, Hämeenlinnasta, Joensuusta, Kajaanista, Raahesta, Rovaniemeltä, Seinäjoelta ja Turusta kolme. Lisäksi vapaita taajuuksia on lausunnolla muun muassa Iisalmelta, Jyväskylästä, Lahden seudulta sekä muutamalta muulta paikkakunnalta.

Alun perin 15.5. julkaistuun lausuntopyyntöön on tullut lisäyksenä taajuuksia Varkaudesta, Savonlinnasta, Kotkasta ja Kouvolasta, Loviisasta, Riihimäen seudulta, Lohjalta, Raaseporista ja Salosta.

Pääkaupunkiseudulta ei ole opetustaajuuden ohella mukana muita taajuuksia.

Lausuntokierroksella on myös iso joukko televisiotaajuuksia valtakunnallisista sekä osavaltakunnallisista ja alueellisista lähetysverkoista.

Mediamonitori – Viestintävirasto

Juttua päivitetty 23.5.2015 – taajuuksia lisätty lausuntopyyntöön

Lisätietoa muualla: Määräys televisio- ja radiotoimintaan tarkoitetuista taajuuksista (Viestintävirasto)


Kommentit

4 vastausta artikkeliin “Sata taajuutta lausuntokierrokselle”

 1. Toivon, että Novalle myönnettäisiin Mäntsälästä taajuus 107,0 MHz ja että Loopille myönnettäisiin taajuudet ainakin Kokkolasta, Lappeenrannasta, Raahesta, Raumalta, Rovaniemeltä ja Savonlinnasta.

 2. Harmi kun ei yhtään taajuutta pääkaupunkiseudulle. Järviradio tarvitsisi pysyvämmän taajuuden. Opetustaajuus on hyvä jos vaikka Laajasalon opisto jne. toimijat saisivat nyt pysyvämmän taajuuden.

  Uudet tv-asemat voivat olla tervetulleita jos saataisiin järkevää sisältöä maksuttomiin kuin lisämaksullisiin nämä esim. Hero ja Frii jotka esittää vain jenkkihömppää eivät oikein mielestäni ole sellaista. Määrä ei korvaa laatua radio eikä televisio puolella.

 3. Outsider avatar

  Uusia taajuuksia ei pidä myöntää isoille radiotoimijoilla, joilla on jo ns.täysi kuuluvuus. Näin ne pyrkivät vain varaamaan taajuudet itselleen, että uudet yrittäjät eivät pääse markkinoille. Kuten edellinen hakukierros osoitti, tässä tilanteessa uusia yrittäjiä ei ole – vielä. Uudet taajuudet pitää jäädyttää, kunnes alalle koulutetut nuoret saadaan uskomaan radion tulevaisuuteen.

 4. [quote name=”Sedu”]Toivon, että Novalle myönnettäisiin Mäntsälästä taajuus 107,0 MHz[/quote]

  Nova ei tarvitse yhtään lisää (pien)taajuuttakaan.

  Keski-Uudellemaalle (Erkylä tai Jokela) kolme uutta lukemaa: 100,8; 102,6; 104,9 MHz. 102,6 MHz ei ole ollut käytössä tilapäisestikään aiemmin. Oletettavasti viimein siis Nostalgialle hyvä kuuluvuus Hyvinkään-Riihimäen seudulle 105,5 MHz:n jäädessä pahoin Isk. Erkylän jalkoihin ja Janakkala 88,5 MHz:n häiriintyessä erityisesti Hyvinkäällä Grooven 88,6 MHz:sta.

  Voi toki olla – nyt kun tarjonta on näin runsasta – myös olemassaolevien toimijoiden osalta mahdollista, että yrittäisivät vaihtaa kaikkein paskimpia taajuuksiaan (muuallakin kuin tässä Erkylän tapauksessa) toisiin?

  Espoo 96,2 MHz kuristetaan nyt kunnolla – Hämeenlinnaan ja Saloon käyttöön 96,3 MHz. Lohjallahan ollutkin pitkään 96,1 MHz, ihme kun 95,6 MHz:ia ei jo v. 2008 ollut olemassa!

  Osaltaan erityisesti Itä-Suomen osalta runsaisiin lisätaajuuksiin vaikuttaa Venäjän analogisen tv:n lakkautus ensi vuodesta alkaen (esim. Kouvola 91,7 , kanavan R4 ääni 91,75 MHz), mutta tuskin muun Suomen osalta.

  Pysyvä ”opetusradiotaajuus” pk-seudulla on hyvä ratkaisu, joka tarkoittanee Laajasaloa ja Metropoliaa. Muulloin kuin keväisin ja syksyisin tämä ei olisi käytössä, eikä siksi järkevämpää antaa siihen parempaa lukemaa, kuten 89,7 tai 102MHz?