Yle Saamen uutisten kielivalikoima laajentunut

kirjoittanut

kategoriassa

Yle Saamen eli Yle Sápmin nettisivujen uutistarjontaan on lisätty myös inarin- ja koltansaamenkieliset uutiset. Tähän asti Yle on julkaissut kirjoitettuja uutisia vain pohjoissaameksi. Yle Saame on ainoa media, joka julkaisee koltansaameksi kirjoitettua tekstiä säännöllisesti. Saamen radiossa ja televisiossa uutisia on tuotettu kolmella saamen kielellä. Inarin- ja koltansaamenkielinen nettiuutispalvelu on aloitettu noin kuukausi sitten.

– Inarinsaamelaisilla on oma lehti, mutta koltansaamenkielisillä ei ole ollut tähän mennessä mitään. Koltansaamenkielinen julkaisu kasvoi tämän myötä 100 prosenttia, sanoo Yle Saamen päällikkö Pirita Näkkäläjärvi.

Yle aloittaa syksyllä iltapäivisin uuden saamenkielisen tv-uutislähetyksen. Saamenkielinen uutislähetys on osa kello 15:n uutispakettia, johon kuuluvat myös suomen- ja englanninkieliset uutiset.

Saamen radio kuuluu omalla ula-kanavalla Pohjois- ja Itä-Lapissa sekä Rovaniemen ympäristössä. Suomessa asuu noin 10 000 saamelaista. Heistä inarinsaamea puhuu vain noin 400. Saman verran on koltansaamea puhuvia. Koltansaamea puhutaan jonkin verran myös Norjassa.

Mediamonitori – Yle