Lisätaajuuksia kaipaavat radiot halutaan lausunnolle

kirjoittanut

kategoriassa

LVM-logoLiikenne- ja viestintäministeriö pyytää jälleen radioasemilta lausuntoja radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta annetun asetuksen päivittämisessä. Ministeriö on julkaissut netissä liudan uusia taajuuksia, jotka otetaan joko jo toimivien asemien tai uusien radioiden käyttöön. Ensimmäisessä vaiheessa ministeriössä selvitetään, mitkä radiot tarvitsevat uusia taajuuksia kuuluuden vahvistamiseksi. Myöhemmin ministeriö julistaa haettavaksi joitakin taajuuksia, joita ei liitetä osaksi nykyisiä taajuuskokonaisuuksia.

Ministeriön taajuuslistaus perustuu Viestintäviraston koordinointiin. Uusia taajuuksia on tarjolla lähes 50. Suurimmista kaupunkiseuduista taajuuslistalla mainitaan Helsinki (98,5 MHz ja 101,4 MHz), Turku ja Kaarina (92,2 MHz ja 88,0 MHz), Tampere (88,7 MHz ja 100,5 MHz) sekä Jyväskylä (88,0 MHz, 106,4 MHz ja 107,8 MHz). Myös esimerkiksi Vaasan seudulta, Kankaanpäästä, Kristiinankaupungista ja Äänekoskelta on mahdollisuus saada jopa kolme taajuutta.

Joillakin liikenne- ja viestintäministeriön listalla olevilla taajuuksilla toimii tätä nykyä tilapäisiä radioita. Osa tilapäisradioista toimii teknisellä luvalla, joka sallii enintään 50 watin lähetystehon hyödyntämisen.

Liikenne- ja viestintävirasto asettaa julkiseen hakuun ne taajuudet tai taajuuskokonaisuudet, jotka eivät tule nykyisten taajuuskokonaisuuksien kylkiäisiksi. Tämä mahdollistaa uusien radioiden perustamisen. Hakuaika julistetaan loppukesällä 2013. Varsinaisten lausuntojen viimeinen jättöpäivä on 28. kesäkuuta. Taajuuksien käyttösuunnitelman päivitys pyritään saamaan voimaan mahdollisimman pian lausuntoajan jälkeen.

Ministeriön tavoitteena on kehittää valtakunnallisia sekä alueellisia ja paikallisia taajuuskokonaisuuksia tasapainoisesti.

Mediamonitori