Jo ne viimeiset pirkkalalaiset

kirjoittanut

kategoriassa

TV2:n sketsisarja Kummeli nauratti suomalaisia 1990-luvulla. Yksi mieleenpainuvimmista sketseistä oli kertomus vuoden 520 eKr. Pirkkalasta. Sketsissä Viimeiset Pirkkalalaiset taisteltiin verisesti muun muassa nälkää, yksinäisyyttä ja nokialaisia vastaan. Nyt 1990-luvun komiikka on siirtynyt sulavasti 2010-luvun Pirkanmaalle. Luolamiesten primitiivinen taistelu elämän puolesta on kääntynyt sähköisen median toimijoiden keskinäiseksi voimainkoetteluksi radiotaajuuksilla.

Sastamalassa, entisessä Vammalassa vuodesta 1989 alkaen toimineen paikallisradio Mantan kerrotaan siirtyvän osaksi Iskelmä-kokonaisuutta. Tähän taajuuksien ja paikallisasemien koostumukseen on liittynyt vuosien saatossa liki kaksikymmentä radiota. Mantasta tulee virallisesti Iskelmä Sastamala ensi vuoden alussa. Sillä on kolme taajuutta, jotka kuuluvat suurelta osin Pirkanmaan alueella mutta myös Satakunnassa.

Radio Mantan liittyminen Iskelmä-ketjuun ei ole kovin yllättävä uutinen. Asema on tehnyt markkinointiyhteistyötä huittislaisen Iskelmä Satakunnan kanssa. Asemat kuuluvat osittain päällekkäisillä kuuluvuusalueilla, joilla kuuntelijoiden ostovirrat menevät ristikkäin. Mantan Sastamalan ja Iskelmä Satakunnan Huittisten välimatka on vain parisenkymmentä kilometriä. Ei siis ihme, että yhteistä markkinaa riittää molemmilla toimijoilla.

Manta, tuleva Iskelmä Sastamala kuuluu myös Ylöjärven massiivisen linkkitornin huipulle asennetun antennin kautta Tampereelle ja Nokialle. Kokemäellä on melko voimakas lähetin, joka suoltaa ohjelmaa Satakunnan keskiosiin aina Porista Euraan ja Rauman seutuville saakka. Mantan päätaajuus huolehtii siitä, että iskelmävoittoinen ohjelmavirta välittyy itse Sastamalaan. Iskelmä Satakunta puolestaan kuuluu historiallisen Ala-Satakunnan alueella sekä Porin seudulla. Tampereella on luonnollisesti oma Iskelmä-paikallisnippu, jonka aluetta ovat perinteiset Pirkanmaan ydinalueet ja Sata-Häme.

Eikä tässä vielä kaikki. SBS-Iskelmän ulkopuolelle on jäänyt sentään vielä parikin mainitsemisen arvoista asemaa. Lempäälässä ja Ikaalisissa muinaisen Radio Satahämeen työnjatkaja Radio SUN kuuluu tismalleen samalla alueella kuin Iskelmä Tampere. Sen lisäksi SUN ulottaa lonkeronsa ”ei-kenenkään-maalle” Kankaanpäähän, joka taasen on Pohjois-Satakuntaa. Teknisillä radioluvilla lähettävä Järviradio Pirkanmaa hämmentää soppaa Tampereella, Hämeenkyrössä, Parkanossa ja Kankaanpäässä. Viimeksi mainittu on toki hallinnollisesti osa varsinaista Järviradiota, mutta käytäntö tulee olemaan tulevaisuudessa toisenlainen.

Palataanpa Kummelin sketsiin, joka löytyy tietysti YouTubesta. Siinä primitiivi-ihmisten elämää varjostamaan ilmestyivät nokialaiset. Ylivoima oli liikaa urheille pirkkalaisille. Tarinan opetus lieneekin se, että vahvin porskuttaa, heikot sortuvat elon tiellä.

Radiotaajuuksien ”nokialaiset” valloittavat uusia alueita suuren voimalla, mutta sinnikkäät sissit pitävät vielä pintansa. Radio SUN on yksi alueen kuunnelluimmista asemista ja sillä on vankka jalansija pirkanmaalaisessa radiohistoriassa. Järviradio on kentän villi kortti, jonka ei tosiasiassa pitäisi edes kuulua alueella. Alle 50 watilla saa lähettää vaikka maailman tappiin asti, jos vain rahkeet ja taajuudet riittävät. Radiolakia ollaan kyllä sorvaamassa uuteen uskoon, mutta laki on osa suurempaa viestintäpoliittista kokonaisuutta, jonka muutokset tulevat voimaan ehkä vuosien päästä. Järviradio siis pysynee radiomaailman villimiehenä vielä pitkään ainakin Pirkanmaan radiotaivaalla.

Uusin Iskelmä, pian entinen Radio Manta ilmoittaa hakeneensa siirtoa Ylöjärven ja Kokemäen taajuuksille. Ylöjärvi halutaan vaihtaa lähetyspaikkana Hämeenkyröksi ja Kokemäki Kankaanpääksi. Taajuuksissa saattaa tapahtua muutoksia. Herääkin väkisin ajatus siitä, että meneekö esimerkiksi uunituore Järviradio Kankaanpään taajuus 100,7 MHz kaupungin uuden radion Iskelmä Sastamalan käyttöön? Entä voisiko Järviradio Pirkanmaan 94,5 MHz päätyä Iskelmä Sastamalalle Hämeenkyröön? Siinä tapauksessa ”nokialaisen” nuija puhuu ja ”pirkkalalainen” ottaa lukua.

Vaan eivät ole pienetkään jääneet neuvottomiksi. Järviradio Pirkanmaa valloitti Radio SUNin 50 watin taajuuden 89,0 MHz Tampereella. Radio SUN ei vastannut tähän nokitukseen. Sillä on vankka asema alueella, eikä sitä taida uhata edes Iskelmän mahdolliset uudet kuuluvuusalueet. Taitaa toki Kankaanpään valta-aseman menettäminen silti hieman kaivella SUN-ihmisten mieltä.

Sotatila radioaalloilla on ikuista ja kestävää. Pienet, keskisuuret ja isot toimijat nuijivat samalla hiekkalaatikolla. Hyötyjä on mainostaja ja loppupeleissä kuuntelija. Laatu nimittäin ratkaisee nämä sodat, ei suinkaan järjetön taajuuskilpavarustelu.