Ihmissuhdedraamaa poliisiautossa

kirjoittanut

kategoriassa

Jimin Poliisit ei tirkistele

Jim-logoPoliisit kurvaavat jälleen suomalaisiin tv-ruutuihin. Jimin suositun Poliisit-sarjan kolmannen tuotantokauden 56 jaksoa alkavat maanantaina 10. tammikuuta. Sarjaa esitetään maanantaista torstaihin kello 20.30. Puolentunnin pituisissa jaksoissa seurataan kuudentoista poliisin työtä kahdeksassa kaupungissa. Yksi jakso sisältää yhden poliisiparin työvuoron yhden yön aikana kesäisessä Suomessa. Sarjan on tuottanut Jimille Aito Media Oy.

Suuri jaksomäärä nostaa Poliisit-sarjan Suomen suurimmaksi kotimaiseksi dokumentaariseksi sarjaksi. Sarja on kuvaus poliisin työstä aidoissa olosuhteissa ja työtilanteissa. Jaksojen kuvaaminen alkoi toukokuussa 2010 ja päättyi syyskuussa.

Poliisin työn arkea esille tuova sarja kiinnosti katsojia kahden ensimmäisen tuotantokauden aikana. Nelonen Mediasta kerrotaan, että parhaimmillaan Poliisit liimasi kuvaruudun ääreen 300 000 katsojaa. Suuri suosio selittyy poliisin työn kiinnostavuudella. Suurelle yleisölle tuodaan näytille poliisiparien työtehtäviä Suomen suvessa, jossa tunnetusti sattuu ja tapahtuu. Poliisin julkisuuskuvalle sarjalla on selkeä merkitys. Tämä tiedostetaan myös Poliisihallituksessa.

– Sarjan lähtökohtana on lisätä poliisin läsnäolon näkyvyyttä. Se lisää kansalaisten turvallisuudentunnetta, Poliisihallituksen viestintäpäällikkö Marko Luotonen näkee.

Kansan keskellä avoimilla korteilla

Poliisi haluaa luoda kansalaisiin vuorovaikutusta menemällä sinne, missä kansalaiset ovat. Tällä kaikella pyritään ennaltaehkäisemään rikoksia. Luotosen mukaan avoimuus ei tarkoita sitä, että sarja paljastaisi liikaa poliisin toimintatapoja rikosten ja rikkomusten selvittelyssä. Luotonen korostaa, että poliisin operatiiviset tavat ja niihin liittyvä välineistö pidetään yleisöltä piilossa. Myös poliisin radioliikenne on vaimennettu televisiosta tulevista jaksoista. Näin turvataan kansalaisten yksityisyydensuoja.

Viranomaisten työtä esittelevien tv-sarjojen yhteydessä on käyty julkista keskustelua juuri yksityisyydensuojan toteutumisesta. Uutta ohjeistusta poliiseille ja tv-väelle tuli ensimmäisen kerran kesällä 2009 ja uudelleen vuosi sitten joulukuussa. Eduskunnan oikeusasiamies pyysi selvitystä, miten yksityisyydensuoja toteutuu sarjoissa, joissa kuvataan viranomaisten työtä.

Julkisella paikalla, kuten kadulla, saa kuvata, eikä poliisi sitä voisi edes kieltää. Sarjan tuotannosta on kuitenkin laadittu selvät pelisäännöt tuotantoyhtiön ja poliisiviranomaisten yhteistyönä.

– Sarjaa on kuvattu julkisilla paikoilla, eikä ole menty kotirauhan puolelle. Olemme tässä asiassa näin ollen juridisesti turvassa. Esimerkiksi sarjassa näkyvien ihmisten tunnistaminen on tehty mahdottomaksi. Tarvittaessa on peitetty kasvot ja tunnistamista helpottavat vaatteet tai muutettu ihmisten ääntä yksityisyyden suojaamiseksi, luettelee sarjan tuottaja Ilkka Hynninen Aito Media Oy:stä.

Tuotantoyhtiössä yhteistyö poliisin kanssa on koettu saumattomaksi. Tuotantoprosessi on myös nopeutunut aiempien tuotantokausien tuoman kokemuksen myötä. Kentällä oleva kuvaaja ja toimittaja tietävät, mikä on marssijärjestys kuvaustilanteissa. Vuorossa oleva poliisipari käskee, ja autossa mukana oleva kuvaaja-äänittäjä noudattaa ohjeita. Vaarallisissa tilanteissa kuvaaja on suosiolla jäänyt poliisiautoon odottamaan tilanteen kehittymistä rauhallisemmaksi.

– Teknisistä syistä yksi kuvaaja suorittaa sekä kuvaamisen että ohjaamisen. Poliisiautoon ei edes mahtuisi kuin yksi henkilö kuvausryhmästä. Yön kuvausten jälkeen kuvaaja tekee selvityksen kuvatun jakson tapahtumista ohjelman toimittajalle. Toimittaja tekee ohjelmaan liitettävät poliisiparien haastattelut jälkikäteen, selvittää Hynninen.

Ennakkotarkastus turvaa yksilönsuojan

Poliisit ilmestyi ruutuihin ensi kerran pari vuotta sitten. Tuolloin sarjan tuotantomalli vielä hioutui ja jaksojen lopullisiin versioihin jouduttiin tekemään muutoksia selvästi nykyistä enemmän.  Luotonen luonnehtii nykytilannetta hyväksi.

– Sarjan tuotannon alkuvaiheessa poliisin tarkistaessa materiaalia ennakkoon saattoi tulla useita huomautettavia asioita jaksoa kohden. Tuotantoyhtiö on osannut huomioida aiemmat huomautukset, jolloin korjattavaa on enää harvoin.

Myös Hynninen on tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen. Hän muistuttaa sekä tuottajana että Aito Median toimitusjohtajana mediayhtiönsä yhdestä kulmakivestä, joka on yhteiskunnallisesti tärkeiden asioiden tuominen esille tv-sarjoissa. Poliisit on sekä poliisiammattikuntaa myönteisesti esille nostava tuotanto että hieno kuvaus Suomesta ja sen ihmisistä eri kaupungeissa.

– Olemme sanoneet, että tämä on Suomen ensimmäinen ihmissuhdeohjelma, joka tapahtuu poliisiautossa. Katsojia ruokkii ajatus, että sarjassa on esillä valta-asetelma, jossa poliisi saa käyttää tarvittaessa valtaa kansalaisia kohtaan. Tarinankerronnassa on selkeä kaari, jota on helppo seurata. Yksi yö, yksi kaupunki. Koskaan ei voi tietää, mitä päähenkilöille tapahtuu jakson aikana, Hynninen värittää.

Kahdeksan erilaista kaupunkia

Tammikuussa alkavalla kolmannella tuotantokaudella Poliisit-sarjassa nähdään aiemmilta kausilta tutuiksi tulleiden kaupunkien ohessa uusiakin paikkakuntia. Hynnisen mukaan sarjaan valittiin ne paikkakunnat, jotka kiinnostivat tuotantoyhtiötä. Esimerkiksi Kotka, Oulu ja Pori tuovat lisävivahteita ohjelmaan.

– Sarjaan valitun kaupungin on oltava kohtalaisen iso, koska pienemmillä paikkakunnilla ei välttämättä yhden yön aikana tapahdu riittävän mielenkiintoisia asioita. Isoista paikkakunnista saadaan esille niiden erityispiirteitä, mutta myös tuttuus on tärkeää. Sen takia vanhoista paikkakunnista on mukana muun muassa Espoo.

Poliisit-sarjan Turun poliisipari

Jimillä käynnistyvän Poliisit-sarjan kolmannen tuotantokauden jaksoissa nähdään kaikkiaan kuusitoista poliisia kahdeksasta kaupungista. Kuvassa Turun jaksoissa esiityvät vanhempi konstaapeli Juhani Korvela ja ylikonstaapeli Joonas Tikka (Kuva: Nelonen Media).

Uusien paikkakuntien myötä mukaan tulee myös uusia poliisipareja. Muutoksia edelliseen tuotantokauteen on kuitenkin myös Turun parissa, jossa ylikonstaapeli Joonas Tikan uutena parina nähdään vanhempi konstaapeli Juhani Korvela. Miehet kuvailevat Turun jaksojen purkittamista saumattomaksi yhteistyöksi kuvaajan kanssa.

– Työ oli hyvin pitkälti samanlaista kuin edellisenä kesänä. Ehkä tämä kausi oli sinällään itsellekin helpompaa, kun tiesi, mitä kameramies autossa tekee ja miten se vaikuttaa työskentelyymme, Tikka sanoo.

Poliisipari suoritti kuvausten aikana normaaleja työtehtäviä ja työvuoroja, eikä kameran läsnäolo tuonut poliisiparin työtapoihin muutoksia. Tikka painottaakin, että he työskentelivät työnantajalleen, eivätkä tuotantoyhtiölle, joten kukaan poliisin asiakkaista ei saanut tv-kuvausten takia erityiskohtelua. Korvelan mukaan kameran läsnäolo ei vaikuttanut asiakkaiden käytökseen, mutta kamera kiinnitti monen paikallaolijan huomion. Työ sujui kuitenkin normaalisti.

– Turun jaksoissa nähdään pääasiassa tavanomaisia poliisin tehtäviä ulkotiloissa ja puistoissa. Mihinkään intimiteettisuojan piiriin kuuluvaan paikkaan emme menneet. Tehtäviin kuului jonkin verran häiriökäyttäytymisen selvittelyä ja muita poliisin arkeen liittyviä töitä, Korvela paljastaa.

Poliisit-sarja mainitaan haastatteluissa

Turun poliisipari kertoo päätyneensä poliisin ammattiin sattuman ja harkinnan kautta. Tikka haki poliisikouluun rauhanturvaajantyön jälkeen ja on toiminut poliisina noin kymmenen vuotta. Korvela mietti armeijassa tulevaisuudensuunnitelmiaan, eikä reilut kolme vuotta poliisina toiminut vanhempi konstaapeli ole katunut ammatinvalintaansa.

Viestintäjohtaja Marko Luotonen kertoo, että poliisikouluun hakeneiden määrä on viime aikoina kaksinkertaistunut. Tähän on syynä tietysti yleinen taloudellinen tilanne, mutta myös poliisin ammatin käsitteleminen televisiossa on tuonut lisää hakijoita. Tämän huomaa Luotosen mukaan myös siitä, että poliisiksi aikovien haastatteluissa poliisiasemilla monet hakijat kertovat seuranneensa Poliisit-sarjaa.

Poliisit Jimillä 10.1.2011 alkaen ma-to klo 20.30. Lisää turkulaispoliisien mietteitä Mediamonitorin YouTube-kanavalla.


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Ihmissuhdedraamaa poliisiautossa”

  1. Kiitos mahtavasta artikkelista. Poliisit sarjaa seuranneena voin suositella sitä kaikille.

    Kiitos muuten kun tätä voi nyt kommentoida.