Vaihtoehtomusiikin radiosoitto uhattuna?

kirjoittanut

kategoriassa

Zoom FM -logoKuluneena vuonna on havaittu aiempaa enemmän kuhinaa kotimaisten FM-radioiden kentällä. Tämä on selvästi näkynyt myös vaihtoehtoisen musiikin tarjonnan lisääntymisenä perinteisten kaupallisten, turvallisia polkuja tallaavien soittolistakanavien rinnalla. Lähtökohtaisesti vaihtoehtomusiikkiin suuntautunut radioasema tarjoaa omaa juttuaan tekeville, monikansallisten levy-yhtiöiden ulkopuolelle tietoisesti jääville muusikoille loistavan mahdollisuuden saada nimeään tunnetuksi mediassa, joka on kiistatta tehokkain promootiokanava tavoittavuuden näkökulmasta.

Tänä vuonna uusia asemia on putkahdellut kuin sieniä sateella ja jo olemassa olevat toimijat ovat laajentaneet kuuluvuuttaan uusien lähettimien ja kasvavan lähetystehon voimin tarjoten entistä laajempaa näkyvyyttä indiemusiikille. Esimerkiksi Turussa toimiva Zoom FM ja Hämeenkyrössä lähettävä Kyrösradio ovat kantaneet kortensa kekoon varsin rohkealla musiikillisella linjauksella, joka on kuulostanut tuoreelta ja raikkaalta, eikä kanavalta ole kuulunut sitä tuttua ja turvallista Mambaa tai Chisua.

On mielenkiintoista seurata, miten tuleva toimilupakausi ja ennen kaikkea mahdollinen teknisten radiolupien loppuminen vaikuttaa vaihtoehtomusiikkiin painottuvien radioasemien syntymiseen Suomessa. Pelkäänpä, että se ajaa vaihtoehtoisen musiikin siivellä ratsastavat toimijat kokonaisuudessaan Internet-levityksen pariin, jolloin FM-aaltojen tarjoamat kuulijaluvut jäävät vain haaveeksi. Faktahan on, että mikäli radiota ei saa mukaan sinne, missä sitä eniten kuunnellaan, eli autoon, kuulijamäärän kasvamista edes kymmenesosaan FM-asemiin verrattuna jää vain haaveeksi.

Tuleva lupakierros saattaa siis olla raju kuolinisku vaihtoehtoisen musiikin leviämisen kannalta, koska tahot, jotka tuovat musiikin ihmisten puolesta heidän keskelleen, joutuvat sulkemaan äänitorvensa. Tämä vaikuttaa varmasti omalta osaltaan myös levymyynnin jatkuvaan syöksykierteeseen ja pahentaa pienten levy-yhtiöiden ahdinkoa, koska nykyisten toimijoiden soittolistoille on käytännössä mahdoton päästä ilman valtavaa pääomaa ja artistit läpi kustantavaa markkinointikoneistoa. Uuden musiikin leviäminen saattaa siis kokea tulevan toimilupakauden seurauksena todella ikävän takaiskun ja syödä aloittelevilta artisteilta jo valmiiksi minimaalista näkyvyyttä ja pieniä tuloja entisestään.

Selvää on kuitenkin se, että vuosi 2010 toi uusien radioasemien myötä runsaasti näkyvyyttä ja kuuluvuutta artisteille, jotka tuskin koskaan kuvittelivat saavansa tilaisuutta päästä oikean radion soittolistalle.