Radiolain porsaanreikä sallii lupaketjutuksen

kirjoittanut

kategoriassa

Viestintävirasto-logoRadioalalla ja radionkuuntelijoiden keskuudessa kysymyksiä herättäneiden tilapäisten teknisten radiolupien ketjuttaminen saa jatkua ainakin toistaiseksi. Joillekin radiotoimijoille myönnetyt useat peräkkäiset kolmen kuukauden lupakaudet ovat synnyttäneet Suomeen uudentyyppisiä radioita, joilla ei ole viiden vuoden mittaista valtioneuvoston myöntämää ohjelmistolupaa. Tekniset tilapäisluvat myöntää Viestintävirasto.

Kaikki Suomessa toimivat radioasemat tarvitsevat Viestintäviraston myöntämän teknisen radioluvan, mutta kaikilta ei vaadita ohjelmistolupaa. Valtioneuvosto myöntää ohjelmistoluvat pitkäaikaiseen toimintaan. Nykyiset toimiluvat ovat voimassa ensi vuoden loppuun ja uusi luvanhakukierros vuosiksi 2012-2019 on jo käynnistetty. Viestintäviraston tehtävä on myöntää tilapäiset ohjelmistoluvat enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Lupa sallii yli 50 watin lähetystehon. Alle 50 watin teholla lähettävä tilapäisasema ei tarvitse ohjelmistolupaa vaan pelkkä tekninen lupa riittää.

Mediamonitorin tavoittama Viestintäviraston radioverkkoasiantuntija Ari Lahtinen myöntää, että nykyisessä radiolaissa on porsaanreikä, joka mahdollistaa pitkäaikaisen radiotoiminnan harjoittamisen lyhytaikaisilla radioluvilla. Viestintävirasto myöntää teknisellä luvalla lähettävälle tilapäisasemalle uuden radioluvan, mikäli taajuuksia on vapaana. Aseman on haettava uutta lupaa kolmen kuukauden välein.

Viestintäneuvos Elina Normo liikenne- ja viestintävirastosta kommentoi, että radiolakiin ei olla tekemässä muutoksia ainakaan tällä haavaa. Normon mukaan ministeriössä on kiireisimpiä asioita kuin tilapäislupien ehtojen tarkistaminen. Aiheesta on keskusteltu ministeriön ja Viestintäviraston välillä. Viestintävirasto noudattaa lupakäytännöissä lakitekstiä, joka ei estä radiolupien ketjuttamista. Lupakäytäntöjen tarkistamista ovat esittäneet eräät radiotoimijat.

Alle 50 watin luvilla pitkään lähettäneitä asemia ovat esimerkiksi Zoom FM, Spin FM, Radio Asia ja Kemi-Tornio -seudulla toimiva Iskelmä Ankkuri. Myös Järviradio lähettää kahdella teknisellä tilapäisluvalla. Lähetinpaikat ovat Helsinki ja Riihimäki.

Tilapäiseen radiotoimintaan varatuista taajuuksista on pulaa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Viestintäviraston mukaan tällä hetkellä kaikki alueelle koordinoidut taajuudet ovat käytössä. Suurista kaupungeista myös Tampereella ja Jyväskylässä on taajuuksilla tungosta.

Mediamonitori